Hyttysten suuri määrä Kouvolassa ei ole kuvitelmaa — "Hyttysten riemua riittää juhannuksenakin"

Alkukesän suotuisat olosuhteet saivat hyttyset kuoriutumaan kertarysäyksellä. Vuoden kokonaismäärästä odotetaan kuitenkin melko normaalia.

Raimo Eerola

Itikoiden runsaus ei ole kuvitelmaa.
Itikoiden runsaus ei ole kuvitelmaa.

Hyttyset tuntuvat vallanneen Kouvolan seudun viime päivinä. Vaikka ilmiö tuntuu jokavuotiselta, tänä vuonna hyttysiä vaikuttaa olevan tavallista enemmän. Ympäristöasiantuntija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta vahvistaa havainnon pitäväksi.

— Ensimmäinen hellejakso purskautti paljon hyttysmassaa kuoriutumaan samaan aikaan. Sen takia hyttysiä tuntuu nyt olevan joka paikassa, ja tätä viestiä kuuluu vähän joka puolelta, Leinonen kertoo.

Verenimijät jatkavat vielä lentämistään

Hyttyset lentävät noin kolmen viikon ajan kuoriutumisestaan, joten nyt lennossa oleva runsaslukuinen inisijäjoukko lentää vielä viikonloppuna.

— Hyttysten riemua riittää juhannuksenakin, Leinonen povaa.

Muutaman viikon mittainen lentoaika ei tarkoita sitä, että hyttyset loppuisivat Kouvolasta parin viikon kuluttua.

— Meillä on nelisenkymmentä hyttyslajia, jotka kuoriutuvat vähän eri aikaan. Lisäksi hyttysen munia on myös kylmemmissä painanteissa, joista niitä kuoriutuu vielä pitkän aikaa.

Hyttysvuodesta ei ole tulossa katastrofia

Leinonen kertoo tämän vuoden olosuhteiden olleen hyttysille erityisen otolliset.

— Alkukesästä ei ollut yhtä kuivaa kuin viime vuonna, ja kun kunnon helteet tulivat, tästä tuli hyttysten vuosi. Ei tämä vuosi kuitenkaan ole mikään katastrofi, vaan luku voi lopulta olla aika lähellä normaalia.

Viime kesä oli hyttysten makuun liiankin kuiva ja kuuma, joten monin paikoin munat jäivät kuoriutumatta. Osa näistä munista on kuoriutunut vasta tänä vuonna parempien olosuhteiden myötä.

— Se ei tarkoita, että hyttysiä olisi tuplamäärä, mutta jonkin verran lisäystä tulee sitäkin kautta, Leinonen kuvailee.

Ampiaisilla hiljaisempi vuosi

Hyönteisten pistoksia pelkääville Leinosen terveiset ovat kaksijakoiset.

— Jos hellettä jatkuu, paarmoja voi purskahtaa liikkeelle aika reippaasti. Ampiaisia pitäisi kuitenkin olla selkeästi viime vuotta vähemmän. Niillä on sellainen sielunelämä, että joka toinen vuosi niitä on enemmän ja joka toinen vuosi vähemmän.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut