Valkealan Hevosojalla roihusi pääsiäissunnuntaina maastopalo umpimetsässä: Syttymissyystä ei edes arvauksia

Palokunnalla kesti hetki löytää kohteeseen, sillä hätäkeskuksella ei ollut tietoa tarkasta palopaikasta, koska havainnot maastopalosta oli tehty kauempaa.

Katja Juurikko

Metsäpalon jälkiraivaustyöt kestävät sunnuntai-iltaan. Kuvituskuva.
Metsäpalon jälkiraivaustyöt kestävät sunnuntai-iltaan. Kuvituskuva.

Pohjois-Valkealassa syttyi sunnuntaina iltapäivällä maastopalo, joka levisi noin 50 x 100 metrin suuruiselle alueelle.  

Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Syttymispaikan lähettyvillä metsässä ei esimerkiksi ole jäänteitä nuotiosta. 

— Tämä on ihan umpimetsässä. Lähellä ei ole asutusta, toteaa päivystävä palomestari Ilpo Kopra Kymenlaakson pelastuslaitokselta. 

Palanut metsä on männikköä, johon on tehty harvennusta. Maastopalon etenemistä on auttanut se, että maastossa on paljon oksia.

Maastopalo on levinnyt rivakkaa tahtia. Liekit ovat nousseet rinnettä myöten ylös. Maastopalo on kulkenut voimalla myös tien yli ja jatkanut matkaansa tien toiselle puolelle. 

Jälkisammutustyöt jatkuvat sunnuntai-iltaan

Palon leviäminen saatiin estettyä alkuillasta. Metsässä on käynnissä kytevän maaston jälkisammutus, Kopra kertoi illalla puoli seitsemän aikaan. 

Sammutustöissä on yksiköitä neljältä eri paloasemalta. 

Hätäkeskus sai maastopaloon liittyen kaksi soittoa, mutta molemmissa tapauksissa osoite oli väärä, sillä havainnot palosta oli tehty kauempaa. Ensimmäinen soittaja arvioi metsäpalon riehuvan Kalsontien tietämillä, toinen soittaja arveli kohteen olevan Kalalammintien varrella.

— Maastopalo ei ollut kummassakaan osoitteessa. Paikka tarkentui Vekaranjärven varuskunnan länsipuolelle, kun palokunta pääsi lähemmäs savuhavaintoja, kertoo päivystävä palomestari Kopra.