Muuntamoharrastaja Maarit Verronen: puutornimuuntamot ovat taanneet ruoan sota-aikana, nykyään niissä on leikkimökkejä ja passitorneja

Katja Juurikko

Kymenlaakson Sähkö lahjoitti yhtiön viimeisen toiminnassa olleen puutornimuuntamon Elimäen kotiseutuyhdistykselle.
Kymenlaakson Sähkö lahjoitti yhtiön viimeisen toiminnassa olleen puutornimuuntamon Elimäen kotiseutuyhdistykselle.

Ihmiset haluavat että asuinpaikassa on ajallista syvyyttä ja historiaa, joka näkyy maisemassa, sanoo muuntamoharrastaja ja kirjailija Maarit Verronen.

Verronen on kiinnostunut erityisesti puutornimuuntamoista, sillä hänestä ne ovat sympaattisia.

— Puutornimuuntamot on tehty käsityönä. Ne ovat katoava pala sähkönjaon historiaa. Ne on ollut helpompi hävittää kuin tiiliset muuntamot.

Verrosen kirja puutornimuuntamoiden historiasta ja tarinoista ilmestyy loppukesästä. Verronen löysi kirjaansa varten 90 puutornimuuntamoa ympäri Suomea. Niistä 12 on edelleen muuntamoina, kaksi muussa sähkökäytössä ja muut ovat säästyneet muuhun käyttöön tai ovat tyhjillään.

Verroselle selvisi, että monilla muuntamoilla on värikäs historia. Esimerkiksi Vantaanjoen varrella oleva vanha puutornimuuntamo rakennettiin Elannon omistamalle maatilalle pari viikkoa ennen kuin jatkosota alkoi. Muuntamo syötti sähköä pumpulle, joka kasteli juurikaspeltoa. Juurikaspellon antimista saatiin ruokaa pääkaupunkiseudun asukkaille. Yleensä Elanto tiedotti ahkerasti toimistaan, mutta muuntamosta kerrottiin vasta, kun sota oli ohi.

— Muuntamo selvisi sodasta ja siviilit saivat sodan ajan ruokaa pellolta. Muuntamo oli näkymätön sankari.

Monien muuntamoiden historia ei ole tiedossa, sillä paikalliset museot eivät ole keränneet tietoa niistä.

Verrosen mukaan vanhoihin käytöstä poistettuihin puutornimuuntamoihin on tehty muun muassa leikkimökkejä, metsästäjien passitorneja ja juhlapaikkoja. Kouvolassa Konut Tählet yhdistyksen puheenjohtaja Timo Loikala on rakentanut itselleen oman tähtitornin vanhaan sähkömuuntajaan.

Maarit Verronen on puhumassa puutornimuuntamoista Elimäen kotiseutumuseolla lauantaina 20. toukokuuta kello 13.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.