Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta matkailuhankkeille lähes puoli miljoonaa euroa Kouvolassa — Tuesta yli 300 000 euroa meni Repoveden kansallispuiston ja sen palveluiden kehittämiseen

Suurimman yritystuen Kymenlaaksossa sai Elementit-E Oy. Yrityksen tuotannon prosessien kehittämiseen myönnettiin runsaat 200 000 euroa.

Katja Juurikko

Repoveden kansallispuiston kehittäminen katsotaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa tärkeäksi. Sen kehittämiseen myönnettiin tukea runsaat 300 000 euroa.  Arkistokuva lokakuulta 2015.
Repoveden kansallispuiston kehittäminen katsotaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa tärkeäksi. Sen kehittämiseen myönnettiin tukea runsaat 300 000 euroa. Arkistokuva lokakuulta 2015.

Matkailun kehittäminen on keihäänkärkenä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) yritystuissa Kouvolassa. ELY-keskus myönsi viime vuoden marras—joulukuussa liki puoli miljoonaa euroa matkailuun liittyviin kohteisiin Kouvolassa.

Suurin yksittäinen tuki, lähes 243 000 euroa, meni Repoveden luontomatkailuhankkeelle. Luontomatkailun vauhtiratas on kansallispuiston ja Verlan yhteishanke.

Aika pitkälle se oli edellytys hankkeelle — Visa Heinonen

Maailmanperintökohteen ja Repoveden alueella toimivien yritysten yhteistyötä pyritään parantamaan. Tavoitteena on luoda valmiudet laadukkaille ja teemoitetuille matkailupalveluille.

Kokonaiskustannusarvio vuoden 2020 heinäkuulle kestävässä hankkeessa on runsaat 290 000 euroa. Vetovoimaisuuden lisäämiseen tähtäävässä luontomatkailuhankkeessa korostetaan myös kansallispuiston kestävän käytön kehittämistä asiakasviestinnällä.

Paikalliset matkailuyritykset ovat hyödynsaajina Kouvola Innovationin, Mäntyharjun Seudun Elinkeinojen Kehityksen ja Metsähallituksen hallinnoimassa hankkeessa.

Mustilan kehittäminen kulttuuri- ja luontokohteeksi on noin 130 000 euron investointi

Reporeitin uusimiseen ja rakentamiseen ELY-keskus antaa tukea runsaat 64 000 euroa.

Mäntyharju-Repovesi ulkoilureitin Kymenlaakson osuutta Mouhusta Riuttanvuorelle ja Orilammelle rakennetaan paremmaksi vuoden 2019 marraskuuhun mennessä. Luontoa esittelevän reitin ja taukopaikkojen uusimisen kustannusarvio on runsaat 100 000 euroa.

Arboretum Mustilaan pyritään vakiinnuttamaan musiikki- ja teatteriesitysten esiintymispaikka. Taiteiden Mustilan avulla 120 hehtaarin puutarha-aluetta täydennetään myös rakennus-, ympäristö-, kuva- ja veistostaiteella. Tavoitteena on luoda Mustilasta entistä monipuolisempi kulttuuri- ja luontomatkailukohde.

Vuoden 2021 alkupuolella kestävän hankkeen kustannusarvio on liki 130 000 euroa. Summasta puolet saadaan Pohjois-Kymen Kasvun hallinnoimana Leader-rahoituksena.

Tolkkilan kartanon kehittäminen jatkuu kun nykyisestä saneerauksesta ensin selvitään

Jussi Lopperi

Visa Heinonen lupasi viime huhtikuussa, että Tolkkilan kartanon päärakennuksen ulkonäköön ei puututa. Remontin valmistumisen jälkeen suunnitelmissa on sauna- ja sparakennuksen sekä paviljongin rakennuttaminen pihapiiriin.

Tolkkilan kartanon viime keväänä hankkineen Royal Resortsin toimitusjohtajan Visa Heinosen suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Ison remontin saava kartano on määrä avata keväällä.

ELY-keskuksen myöntämä liki 57 000 euron investointituki liittyy tähän.

— Toimintaa on tarkoitus laajentaa. Tulossa on sauna-spa-rakennukset ja paviljonki, joiden väliin rakennetaan terassi.

Kartanon läheisyyteen nousevan rakennusprojektin kustannusarvio on lähes 285 000 euroa. Parinkymmenen prosentin investointitukea Heinonen pitää ratkaisevana.

— Aika pitkälle se oli edellytys hankkeelle. Tolkkilassa on saneeraus parhaillaan päällä. Kyseinen investointi on määrä tehdä sen jälkeen.

Matkailuelinkeinoa tukeviksi hankkeiksi voi katsoa myös Venäjän matkailun kehittämisen. Kaakkois-Suomen ELY-keskus myönsi sille 27 000 euroa. Kouvolan matkailuoppaiden koulutushankkeeseen ELY myönsi vajaat 13 500 euroa.

Loka-joulukuun 2018 maaseutuohjelmasta saivat rahoitusta Kaakkois-Suomessa 11 yritystä ja 26 kehittämishanketta. Esimerkiksi Iitissä toimivalle Plastmodella myönnettiin runsaat 65 000 euroa 3D-printterin ja sen oheislaitteiden hankintaan. Maaseutuohjelmasta rahoitettiin yrityksiä yhteensä lähes 370 000 eurolla.

Kaakkois-Suomeen myönnettiin yhteensä yli kaksi miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritysrahoitusta. Suurimman tuen Kymenlaaksossa sai Elementit-E Oy. Yrityksen tuotannon prosessien kehittämiseen annettiin runsaat 200 000 euroa. Maakunnassa avustusta saaneiden kolmen yrityksen saamat yritystuet olivat yhteensä vajaat 300 000 euroa

Pienyrittäjä vie lehden ja sen mallikirjaston verkkoon

Yritystukea käytetään hyvin erilaisiin kehittämishankkeisiin. Elimäellä toimivan Mallikerta MH:n yrittäjä Marjatta Hirvi sai maaseutuohjelmasta runsaat 16 000 euroa rahoitusta.

— Minulla on Kankaankutojien oma painettu erikoislehti. Tarkoitus on siirtyä julkaisemaan sitä myös digitaalisesti verkkolehtenä. Lisäksi teemme digitaalisen mallikirjaston, johon tulee suomen ja englannin kieliset verkkokaupat.

Marjatta Hirvi kertoo, että erityisesti neulonta on kansainvälisesti suosittua. Hän haluaa viedä Suomen monipuolista ja osaavaa kankaankudontaa myös maan rajojen ulkopuolelle..

— Keväällä aloitamme digitaalisen uudistuksen ja tarkoitus on, että uudet sivut olisivat syksyllä avoinna.

Luetuimmat