Kouvolan runsas amfetamiinin käyttö tuli uudelle päihdetyön koordinaattorille vain osittain yllätyksenä — Ehkäisevän päihdetyön työryhmä aloittaa huhtikuussa

Laura Sillanpää on Kouvolan ensimmäinen kokopäiväinen päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori.

AOP/Lev Dolgachov

Kouvolassa käytetään tutkimuksen mukaan eniten amfetamiinia asukaslukuun suhteutettuna.
Kouvolassa käytetään tutkimuksen mukaan eniten amfetamiinia asukaslukuun suhteutettuna.

Kouvolassa on aloittanut työnsä kaupungin ensimmäinen kokopäiväinen päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori. Tehtävässä aloitti vuodenvaihteessa Laura Sillanpää, joka on tehnyt Kouvolan nuorisopalveluissa ehkäisevää päihdetyötä 15 vuoden ajan.

Sillanpää käynnistää huhtikuussa sekä ehkäisevän päihdetyön että ehkäisevän mielenterveystyön työryhmät. Ehkäisevän päihdetyön työyhmässä ovat edustettuina Kouvolan kaupunki, Kymsote, poliisi, järjestöt ja kokemusasiantuntija.

Työryhmään on kutsuttu sekä ehkäisevän että korjaavan päihdetyön tekijöitä. Mukana on niin lasten ja nuorten, aikuisten kuin ikääntyneidenkin parissa työskenteleviä.

— Työryhmä asettaa Kouvolassa tehtävälle ennaltaehkäisevälle päihdetyölle tavoitteet ja määrittää niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet, Sillanpää sanoo tiedotteessa.

Ehkäisevän päihdetyön keinoihin kuuluvat tiedottaminen, yhteistyö päihteiden saatavuuden rajoittamiseksi ja kuntalaisten yleiseen hyvinvointiin vaikuttaminen.

— Lisäksi kannustamme ja koulutamme ammattilaisia puheeksiottoon. on tärkeää, että esimerkiksi lääkärin tai hoitajan vastaanotolla osataan luontevasti keskustella asiakkaan päihteidenkäytöstä ja sen haitoista. Yksinkertainen kysymys ”miten voit” voi oikealla hetkellä herättää hakeutumaan avun piiriin, Sillanpää kertoo.

Äskettäin julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus paljasti Kouvolan Suomen amfetamiinipääkaupungiksi. THL mittasi huumausainepitoisuuksia suomalaiskaupunkien jätevesistä. Asukaslukuun suhteutettuna amfetamiinia käytettiin Kouvolassa eniten. Kaikkien tutkimukseen kuuluneiden huumeiden käytössä Kouvola sijoittui kolmanneksi.

Sillanpää sanoo tutkimustuloksen tulleen osittain yllätyksenä.

— Nuorten kannabiksen käyttö on ollut Kouvolassa lievässä kasvussa jo vuosia, mihin on pyritty puuttumaan. Osa kannabiksen kokeilijoista on kuitenkin ilmeisesti siirtynyt käyttämään vuosien saatossa muita aineita, kuten amfetamiinia.

Luetuimmat