Kouvolalta hupenee 7 miljoonaa arvioitua enemmän sote-menoihin — Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen: "Erikoissairaanhoito lisälaskun syynä"

Kouvola kaupungin maksuosuus Kymsotelle on kasvanut ennakoidusta. Se pahentaa Kouvolan talouden alijäämää tälle vuodelle yli seitsemällä miljoonalla.

Katja Juurikko

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että Kouvolaa varoitettiin jo toukokuussa sote-kuntayhtymän maksuosuuden kasvusta.
Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen sanoo, että Kouvolaa varoitettiin jo toukokuussa sote-kuntayhtymän maksuosuuden kasvusta.

Kymsoten Kouvolalle osoittama sote-menojen maksuosuus kasvaa tänä vuonna reilulla seitsemällä miljoonalla kaupungin arvioimaan menoerään verrattuna.

Pari viikkoa sitten kaupungin talous oli jäämässä 22 miljoonaa alijäämäiseksi. Uusi lisälasku Kymsoten maksuosuuteen nostanee alijäämän tältä vuodelta noin 30 miljonaan euroon.

Kymsoten toimitusjohtajan Annikki Niirasen mukaan se johtuu erikoissairaanhoidon ostoista sote-yhtymän ulkopuolelta.

— Erikoissairaanhoidon palvelujen laskutus perustuu palvelujen käyttöön toisin kuin perusterveydenhoidon, joissa on kiinteä laskutus tai ensihoidon laskelmat, jotka tehdään asukasluvun mukaan.

Kouvola saanut tiedon jo toukokuussa

Vielä viime vuonna Kouvolan kaupungin erikoissairaanhoidon ostopalvelumenot Carean ulkopuolelta sisältyivät kaupungin omaan talousarvioon.

Viime tammikuusta asti, jolloin Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä aloitti toimintansa, ne ovat olleet osa Kymsoten budjettia.

Niirasen mukaan Kymsotella oli jo keväällä vahva käsitys, että Kouvolan erikoissairaanhoidon ostopalvelujen määrä tulee ylittämään talousarvioon tehdyt laskelmat.

Hän sanoo, että Kymsote raportoi kaupungille jo tuolloin oman näkemyksensä Kouvolan maksuosuuden ylittymisestä. Alustava ennuste annettiin kunnille toukokuussa.

— Pyysimme jo keväällä, että voisimme kesän aikana järjestää asiasta kokouksen Kouvolan kaupungin kanssa.

Kymsoten toimitusjohtaja korostaa, että tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä Kouvolan kaupungin erikoissairaanhoidon menoja on pystytty säästämään puoli miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Siihen, onko Kouvolan kaupunki määritellyt tämän vuoden maksuosuutensa Kymsotelle tietoisesti liian pieneksi, Niiranen ei ota kantaa.

— Sitä pitää kysyä kaupungilta.

Kymsote pyrkii säästämään 25 miljoonaa euroa

Talouskurimuksessa kamppaileva Kouvola on aloittanut ankaran säästökuurin, jolta ei välty yksikään toimiala.

Kaupunki varmasti odottaa myös säästötoimenpiteitä Kymsotelta, ja sitä kautta pienempiä maksuosuuksia sosiaali- ja terveysmenoista Kymenlaakson sote-kuntayhtymälle.

Niirasen mukaan Kymsote on jo aloittanut omat talouden sopeuttamistoimenpiteensä. Heinäkuussa päättyivät yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on 25 miljoonan euron säästöt Kymenlaakson sote-menoihin.

— Olemme listanneet monta kohtaa, joista säästöjä haetaan, kuten hallinto, esimiesorganisaatio ja palveluverkko.

Hän sanoo, että sen lisäksi Kymsoten on tulevina vuosina tarkoitus parantaa tuottavuuskehitystään 2—3 prosenttia.

— Se tehdään esimerkiksi uudistamalla palvelutuotantoa, lisäämällä sähköisiä palveluja ja tiivistämällä palveluverkkoa.

Kommentoidut