Kamerakopteri on pelastajan silmät taivaalla – Katso Kymenlaakson pelastuslaitoksen video kamerakopterin käytöstä pelastustehtävissä

Kympellä on kuusi kamerakopteria. Ne nopeuttavat ja tehostavat pelastus- ja sammutustöitä.

Katja Juurikko

Palomies Tero Piispa vastaa Kymenlaakson pelastuslaitoksen RPAS-laitteista eli kansan kielellä kamerakoptereista.
Palomies Tero Piispa vastaa Kymenlaakson pelastuslaitoksen RPAS-laitteista eli kansan kielellä kamerakoptereista.

Kamerakopterit ovat tulleet jäädäkseen pelastajien perustyökaluiksi.

Kymenlaakson pelastuslaitos (Kympe) aloitti kamerakoptereiden käytön vuonna 2016. Nyt koptereita on aktiivikäytössä viisi, ja kopteria käyttämään on koulutettu tähän mennessä noin 40 pelastajaa.

Kamerakopterin hinta liikkuu 1000—3000 euron tietämillä. Kympe käyttää samoja koptereita, joita myydään kuluttajille.

Kuudeskin kamerakopteri on jo hankittu. Se edustaa kamerakoptereiden viimeisintä mallia, ja siinä on lisävarusteena valonheitin, vilkkuvalo sekä kaiutin, joten sen kautta voidaan antaa ohjeita. Kopterin käyttöä opetellaan parhaillaan Kympessä.

Katso tästä linkistä, millaisissa tilanteissa Kympe käyttää kamerakopteria

Kehittyvä teknologia tuo kamerakoptereihin jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Ne auttavat pelastajia tekemään työnsä tehokkaammin ja turvallisemmin, kertoo palomies ja RPAS-laitteista vastaava Tero Piispa Kympen Kotkan palolaitokselta.

Kopterikamera näkee enemmän kuin ihmissilmä.

— Kun aikaisemmin palomies kiipesi itse katolle katsomaan, hän näki palon leviämisen vain omalta korkeudeltaan. Kamerakopteri näyttää, kuinka laajalle ja millä tavalla palo on levinnyt ja mistä ikkunoista savua tulee. Yleiskuva tilanteesta saadaan paljon nopeammin.

Kamerakoptereita käytetäänkin pelastustöiden johtamisen työkaluina.

Maastopaloissa kamerakopterilla pystytään paikallistamaan paitsi palopesäkkeet myös niiden laajuus, käytettävissä olevat tiet ja vedenottopaikat.

— Kahden tunnin työ pystytään tekemään noin puolessa tunnissa.

Kymenlaakson pelastuslaitos

Pelastusyksikön RPAS-laite valmiina tehtävään.
Pelastusyksikön RPAS-laite valmiina tehtävään.

Koptereiden käytöstä on maanlaajuinen malli

Pelastusopisto on määritellyt pelastustoimen perusoperaatiomallit kamerakoptereiden käyttöön. Kympessä koptereiden käyttäjät on nimetty erikseen.

Kympen eteläisen toimialueen päivystävän palomestarin auto on varustettu kamerakopterilla, Piispa kertoo. Sellainen löytyy myös kahdesta sopimuspalokunnasta, Anjalasta ja Vehkalahdelta.

— Nyt kun on saatu silmät taivaalle, kamerakoptereita tullaan hyödyntämään koko ajan enemmän.

Kympen käytössä olevat kopterit on toistaiseksi varustettu vain kameroilla. Kamerakopterien valmistajat ovat kuitenkin tuoneet jo markkinoille laitteita, joihin voi liittää myös lämpökameran tai erilaisia mittausvälineitä.

Kymenlaakson pelastuslaitos

Kamerakopteri sijoitettuna johtoyksikön autoon.
Kamerakopteri sijoitettuna johtoyksikön autoon.

Tulevaisuudessa vieläkin tehokkaampaa valvontaa

Tulevaisuudessa taivaalla voitaisiin nähdä esimerkiksi viranomaisten yhteinen, täysin automatisoitu kamerakopteri eli itsenäinen lentävä robotti. Se lähtisi liikkeelle automaattisesti, ja kameran sensorit tuottaisivat informaatiota.

Se olisi sekä asiakkaan että kaikkien viranomaisten kannalta hyvä asia, Piispa sanoo.

— Ilmatilan käyttö täysin autonomisilla miehittämättömillä ilma-aluksilla ei ole vielä laillista. Tulevaisuudessa tämä varmasti voidaan tehdä turvallisesti. Suomi on yksi parhaimmista maista, jossa turvallisuutta halutaan parantaa valtiotasolla ja lainsäädännön kautta.

Kamerakopteri ei ole drone

Kamerakopterin käyttötapa määrittää sen nimityksen. Jos samanlaisella kamerakopterilla harrastetaan, se on lennokki, jos taas tehdään työtä, se on virallisesti RPA-laite (Remotely Piloted Aircraft), jota käytetään RPAS-järjestelmän avulla (Remotely Piloted Aircraft System).

Drone on väärä nimitys pelastajien käyttämille laitteille, Piispa huomauttaa. 

—  Kamerakopterin tärkein hyötykuorma on kamera. Dronet viittaavat amerikkalaisiin sotakoneisiin.