Kouvolan koulujen oppilaista noin 15 prosenttia jäänee kotiin – Osa heistä kuuluu riskiryhmään, osa ei palaa kouluun muista syistä

Rehtorit kokoontuivat pohtimaan koulujen avaamisen käytänteitä.

Katja Juurikko

Suurin osa Kouvolan perusopetuksen piirissä olevista lapsista palaa ensi viikolla kouluun lähiopetukseen. Arkistokuva.
Suurin osa Kouvolan perusopetuksen piirissä olevista lapsista palaa ensi viikolla kouluun lähiopetukseen. Arkistokuva.

Koulut avaavat ovensa lähiopetukselle 14. toukokuuta. Kouvolassa hallituksen määräys on johtanut pohdintoihin käytännön järjestelyistä.

Torstaina Kouvolan rehtorit kokoontuivat pohtimaan koulujen avaamista pariksi kevätlukukauden viimeiseksi viikoksi.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtajan Veikko Niemen mukaan rehtorikokouksessa syntyi paljon keskustelua ja kysymyksiä, miten hallituksen ohjeistusta tulkitaan erityisesti väljyyden ja ryhmäkokojen osalta.

– Keskeistä on, että ryhmien kohtaamisia vältetään, ei niinkään ryhmän koko. Yhteinen ohjeiden tulkinta on tärkeää, jotta lähiopetus on mahdollisimman yhdenvertaista kaikille oppilaille.

Hän sanoo, että koulun ulkopuolisten tilojen käyttö selviää, kun kaupunki tietää koulukohtaisesti nyt opetuksen ulkopuolelle jäävät oppilaat ja rehtorit tekevät lukujärjestykset.

– Kaupungin omia tiloja on riittävästi, mutta myös ulkopuolista tilaa on tarjottu käyttöön, Niemi kertoo.

Koulutaksit taas ajoon

Kukin koulu tekee rehtorin johdolla oman suunnitelman, kuinka lähiopetus, välitunnit ja ruokailu järjestetään valtakunnallisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti turvallisesti. — Veikko Niemi

Koulukyydit alkavat Niemen mukaan 14. toukokuuta normaalien koulupäivävuorojen mukaan ja taksit noudattavat tuona päivänä torstain lukujärjestyksen mukaisia ajoja ja reittejä.

– Koulukuljetusten turvallisuudessa keskeistä on käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen autoon nousua. Lisäksi ruuhkaisimpia väistötilakuljetuksia porrastetaan tai järjestetään lisäautoja.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Niemen mukaan torstaiaamuun mennessä poissaolohakemuksen tekemisestä oli ilmoittanut 1 135 huoltajaa. Hän kertoo, että 332 oppilasta on jäämässä kotiin riskiryhmään kuuluvana, ja 803 oppilasta hakenut poissaololupaa muusta syystä. Se on noin 15 prosenttia Kouvolan perusopetuksen oppilaista. Kaikkiaan perusopetuksessa on Kouvolassa nyt noin 7 300 oppilasta.

Vastaus on vielä saamatta noin 1 600 huoltajalta, Niemi sanoo. Selvitystyö kouluun palaavien koulukyytitarpeen osalta on parhaillaan käynnissä.

Tässä vaiheessa Niemellä ei ole antaa lisätietoa opetusryhmien jakamisesta, välituntien tai ruokailun porrastuksesta tai luokassa ruokailusta.

Uutta ohjeistusta ei hänen mukaansa ole enää tullut opetusministeriöstä tai terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä. Kaikille kouluille yhteistä ratkaisua toimialan johto ei Niemen mukaan anna.

– Kukin koulu tekee rehtorin johdolla oman suunnitelman, kuinka lähiopetus, välitunnit ja ruokailu järjestetään valtakunnallisten ohjeiden ja suositusten mukaisesti turvallisesti, hän sanoo.

Kouvolan Sanomat ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut torstai-iltana rehtoreita kommentoimaan kokouksen antia ja ensi viikolla odottavaa koulujen avaamista.