Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Inkeroisten kartonkitehtaalla — Lomautukset koskisivat tehtaan kaikkia työntekijöitä

Lomautukset kestäisivät enintään 90 päivää.

Harri Teitto

Kartonkitehtaan yt-neuvottelut koskevat kaikkia työntekijöitä.
Kartonkitehtaan yt-neuvottelut koskevat kaikkia työntekijöitä.

Stora Enso Ingerois oy aloittaa yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista, maksimissaan 90 päivää kestävistä lomautuksista Inkeroisten kartonkitehtaalla. Yt-neuvottelut koskevat koko Stora Enson Inkeroisten Kartonkitehtaan henkilöstöä eli yhteensä noin 180:tä henkilöä.

Suunnitelman mukaan lomautustarve ajoittuisi kesä-joulukuun 2019 väliselle ajalle. Lomautukset voitaisiin toteuttaa tarvittaessa useammassa jaksossa.

Inkeroisten kartonkitehtaalla valmistettavien taivekartonkien kysyntä on heikentynyt ja samanaikaisesti tuotannon tärkeimpien raaka-aineiden hinnat ovat korkealla tasolla. Taivekartonkia käytetään esimerkiksi kuivaruokapakkauksiin.

Päätökset mahdollisista lomautuksista tehdään, kun yt-neuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut alkavat 8.5. ja niiden arvioidaan kestävän kaksi viikkoa.

Joustavia keinoja kustannusten pienentämiseen

Tehtaanjohtaja Antti Veitola sanoo, että vaikka yt-kutsussa puhutaan lomautuksista, on ensisijainen tavoite löytää muita keinoja.

— Haluamme neuvotella ja sopia jonkinlaisista joustavista keinoista pienentää kustannuksia. Lomautukset ovat viimeinen oljenkorsi.

Taivekartongin kysynnän heikkeneminen on Veitolan tulkinnan mukaan ohimenevä ilmiö.

— Lyhyellä tähtäimellä näyttäisi siltä, että Euroopan taloustilanne on vähän alamaissa. Muovin korvaajana kartonkisten kuluttajapakkausten kysyntä ei kuitenkaan missään tapauksessa ole pysyvästi heikentymässä.

"Yt:t eivät tulleet aivan puun takaa"

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden pääluottamusmies Jari Punakivi sanoo, että yt-neuvottelut eivät tulleet aivan puun takaa.
— Olihan tämä vähän odotettavissa, kun tässä oli pääsiäinenkin vastikään. Nämä liittyvät samaan asiaan, eli kustannuksia pitää näköjään saada alas.

Punakivi viittaa pääsiäisen tapahtumilla kartonkitehtaan työntekijöiden ulosmarssiin torstaina 25. huhtikuuta.

Työnantaja muutti työaikoja siten, että pääsiäisenä vuorolistalla oli vain päivävuoro. Tehdas pysäytettiin pääsiäisenä neljän päivän ajaksi.

Punakivi totesi tuolloin, että seisokin aikana vuorojen olisi pitänyt pyöriä tavalliseen tapaan ja työntekijöiden tulla vuorolistan mukaisesti töihin.

"Lomautusten oltava oikeudenmukaisia"

Punakivi sanoo, että hänellä ei ole tässä vaiheessa mitään arviota siitä, kuinka pitkiä lomautuksia mahdollisesti on tulossa.
— Jos lomautuksiin päädytään, niiden täytyy olla kaikille oikeudenmukaisia, mieluummin tietysti mahdollisimman lyhyitä aikoja.

Kello 14.28: Lisätty pääluottamusmiehen kommentit.

Kello 15.17: Lisätty tehtaanjohtajan kommentit.

Luetuimmat