Karhu juoksenteli hirven perässä Inkerilässä, susipari jolkotteli Myllykosken Rautakorvessa turvesuolla maanantaina — Kouvolan eri kolkissa on tehty useita suurpetohavaintoja viime aikoina

Petoyhdyshenkilön mukaan alkukesästä on tehty enemmän susihavaintoja kuin pitkään aikaan.

Lukijan kuva

Myllykosken Rautakorvessa kuvattiin susilta näyttäneet eläimet turvesuolla maanantaina.
Myllykosken Rautakorvessa kuvattiin susilta näyttäneet eläimet turvesuolla maanantaina.

Sippolan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Jussi Villikka kertoo nähneensä kännykkäkameralla otetun kuvan turvesuolla seikkailleista susista.

Hänen mukaansa kuvan perusteella on vaikea sanoa, ovatko kuvassa näkyvät petoeläimet puhtaita susia vai suden ja koiran risteymiä eli niin sanottuja koirasusia.

Villikan mukaan Sippolan riistanhoitoyhdistyksen alueella ei ole ollut näin paljon susihavaintoja pitkään aikaan.

— Esimerkiksi noin viikkoa aiemmin Myllykosken alueelta otetussa riistakamerakuvassa näkyi yksinäinen, huonokuntoiselta vaikuttanut susi.

Susikannan pelätään kasvavan

Rautakorven susihavaintopaikan alueella on Villikan mukaan asutusta lähimmillään noin puolen kilometrin päässä. Paikallisen yrittäjän ja Villikan mukaan paikan lähellä on lammas- ja hevoslaitumia.

Kai Skyttä

Yksinäiset  sudet ja susiparit ovat alkukesästä liikkeellä omaa elinaluetta etsimässä. Arkistokuva.
Yksinäiset sudet ja susiparit ovat alkukesästä liikkeellä omaa elinaluetta etsimässä. Arkistokuva.

— Vielä ei ole tullut mitään ilmoitusta siitä, että sudet olisivat liikkuneet pihapiireissä tai aiheuttaneet tuhoja kotieläimille, Villikka kertoo.

Hän sanoo, että eteläisen Kouvolan alueella aiempina vuosina tehdyt susihavainnot ovat olleet läpikulkumatkalla olevista nuorista susipareista tai yksin liikkuneista susista.

— Nyt tuntuu havaintojen määrän perusteella, että susikanta on kasvussa ja levittäytymässä meidänkin alueellemme.

Karhuja ja jälkeläisiä on liikkeellä

Toukokuun lopulla on Kouvolan seudulla tehty useita karhuhavaintoja. Otsoja tai niiden jälkiä on nähty niin Iitin Säyhteellä ja Radansuussa kuin Kaipiaisissa ja Inkerilässäkin.

Muhniemen Ahviontiellä havaittiin 28. toukokuuta karhu, joka silminnäkijöiden mukaan lähti liikkeelle suunnistustapahtuman yhteydessä ja väisti alueella liikkuneita suunnistajia.

Kesäkuun alussa Inkerilässä puolestaan karhun nähtiin juoksentelevan hirven perässä.

Luetuimmat