Ruokahuolto pelaa Kouvolassa kunta-alan työtaistelusta huolimatta — Siivouspalveluissa sijaispula on näkynyt

Pohjois-Kymen sairaalan toimintaan kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto eivät ole vaikuttaneet.

Lumikki Haaja

Jaana Puolatie pakkasi ruokaa kotipalvelun jaettavaksi torstaina Kouvolan kaupungin keskuskeittiöllä.
Jaana Puolatie pakkasi ruokaa kotipalvelun jaettavaksi torstaina Kouvolan kaupungin keskuskeittiöllä.

Kunta-alan ammattijärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole näkynyt Kouvolan kaupungin ruokapalveluissa.

Ruokapalvelupäällikkö Auli Windtin mukaan ruokapalvelut ovat priorisoineet töitään työtaistelun aikana. Ruuat on saatu asiakkaille ajoissa ja lämpiminä.

— Sijaisten saanti on ollut jo pitkään hankalaa. Työtaistelu ei ole vielä näkynyt meillä mitenkään, mutta jännäämme hieman viikonloppua, jolloin hoitolaitoksiin pitää toimittaa ruokaa joka päivä. Toivottavasti kukaan ei sairastu, Windt kertoo.

Kouvolan ruokapalveluiden piirissä on 70 keittiöitä, joista 30 valmistaa ruokaa ja 40 on jakelukeittiöitä, jotka laittavat ruuan tarjolle ja hoitavat astiat.

— Jos työtaistelu pitkittyy, niin ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi jollain tapaa näkyä ruokapalvelussa. Mutta ei murehdita sitä ennakkoon.

Poks toimii normaalissa laajuudessa

Carea-yhtymän henkilöstöpäällikkö Maija Kaltakarin mukaan Pohjois-Kymen sairaalassa Poksissa ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole näkynyt.

Sairaalan toimintoja on Kaltakarin mukaan pystytty pyörittämään normaalissa laajuudessa.

— Päivystys ja osastotoiminta ovat toimineet normaalisti. Arvoimme tilannetta joka päivä. Mikäli ongelmia tulee, yksi vaihtoehto on vuokratyövoima. Nyt on kuitenkin liian varhaista sanoa, miten asia etenee.

Kaltakari toivoo pikaista edistystä neuvotteluissa. Nyt Carea on pystynyt siirtämään henkilöä yksiköstä toiseen tarpeita paikkaamaan.

— Tilanne on tietenkin haasteellinen.

Siisteys kärsii työtaistossa

Kouvolan kaupungin kiinteistöpalvelujohtajan Päivi Takkisen mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokielto on näkynyt muun muassa puhtauspalveluissa, joissa äkilliset sairastumiset ja huono sijaisten saanti ovat hankaloittaneet toimintaa.

— Asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä hetkellisestä puhtaustason laskusta.

Kiinteistönhoitopalveluissa on puolestaan ollut hankalaa järjestää viikonloppuun osuvia yleistyöajan ulkopuolisia töitä.

Työtaistelu on hankaloittanut myös liikuntapaikkapalveluiden toimintaa. Haasteena ovat äkilliset sairastumiset ja työvuorosuunnittelun ongelmat, mikäli ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuvat vielä pitkään.

Kunta-alan ammattijärjestöt ovat vauhdittaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla työmarkkinaneuvotteluja KT Kuntatyönantajan kanssa. Neuvotteluissa on kiistelty lomarahaleikkausten kompensoinnista.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin kunta-alalle lomarahojen 30 prosentin leikkauksesta vuosina 2017—2019.