Asuntomessujen oheiskohteet toivovat kävijätulvaa ensi kesäksi — Verla, Taideruukki ja Ankkapurhan kulttuuripuisto kehittelevät ideoita

Tarjolla on muun muassa tekemistä teineille siksi aikaa, kun vanhemmat perehtyvät messualueeseen.

Sonja Ovaskainen

Ankkapurhan kulttuuripuisto tarjoaa päivisin toimintaa lapsille ja nuorille, jotka eivät jaksa viettää aikaa asuntomessuilla. Viime heinäkuussa järjestetyssä perhetapahtumassa pääsi kokeilemaan puukiipeilyä.
Ankkapurhan kulttuuripuisto tarjoaa päivisin toimintaa lapsille ja nuorille, jotka eivät jaksa viettää aikaa asuntomessuilla. Viime heinäkuussa järjestetyssä perhetapahtumassa pääsi kokeilemaan puukiipeilyä.

Kouvolan tulevien asuntomessujen kolme oheiskohdetta julkistettiin viime viikolla. Messuorganisaatio ja kohteiden edustajat eivät vielä ole ehtineet yhteiseen suunnittelupöytään, mutta kohteissa odotetaan jo menestyksekästä kesää.

Maailmanperintökohde Verlassa eletään messujen aikaan heinä—elokuussa vilkkainta sesonkia. Museonjohtaja Ville Majurin mukaan oppaiden määrää tullaan todennäköisesti lisäämään. Myös esittelykierroksia tehtaassa järjestettäneen aiempaa tiheämpään tahtiin, koska yksittäiset ryhmät eivät voi olla kovin suuria.

— Kiireisimpään aikaan päivärytmimme on hyvin selkeä, eikä opastusten ja muiden alueen palvelujen oheen mahdu juuri ylimääräistä, Majuri sanoo.

Hänellä on hyvät perusteet odottaa kävijämäärän kasvua. Tavanomaisena kesänä opastetuilla kierroksilla käy noin 15 000 henkeä. Kun Kotkassa järjestettiin asuntomessut 2002 ja Heinolassa 2004, osallistujien määrä nousi 20 000:een.

— Museoalueella käy noin 40 000 henkeä kesässä, vaikka kaikki eivät opastettuihin kierroksiin osallistukaan. Tämä määrä luultavasti kasvaa suhteessa vielä kierroksiin osallistuvia enemmän.

Taideruukille valtakunnallista mainetta

Kuusankosken Taideruukilla ei vielä ole tarkkoja suunnitelmia messujen aikaisesta ohjelmasta.

— Nyt on aika istua alas Taideruukin toimijoiden ja messuorganisaation kanssa. Sen voin luvata, että talo on avoinna koko messukuukauden ajan ja tarjoaa mielenkiintoista ja inspiroivaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle, sanoo Kuusankosken Taideruukki ry:n puheenjohtaja Sini Inkeroinen.

Moises Garibay

Kuusankosken Taideruukki haluaa tulla laajasti tunnetuksi asuntomessujen avulla. Kuva tämän vuoden kesänavauksesta.

Hän toivoo oheiskohteen aseman tuovan valtakunnallista mainetta Taideruukille ja koko Kymin Ruukin alueelle ja luovan mielikuvaa Kouvolasta kiinnostavana asuntomessukaupunkina.

Tavanomainen kesä—heinäkuun kävijämäärä Taideruukissa on noin 4 500 henkeä. Inkeroinen arvioi määrän voivan nousta messukesänä 15 000:een.

Ankkapurhassa tekemistä teineille

Ankkapurhan kulttuuripuisto aikoo olla erityisesti perheystävällinen etäkohde. Alueelle pystytään majoittamaan noin kymmenen lapsiperhettä rivitaloasuntoihin. Lapsille ja nuorille on päivisin tarjolla toimintaa koko messujen ajan.

— Vähän vanhemmat lapset eivät välttämättä viihdy vanhempiensa kanssa asuntomessuilla ainakaan monta päivää, joten he voivat osallistua täällä vaikka melontaan tai maastopyöräretkeen. Tällaista palvelua ei aiemmilla asuntomessuilla ole ollut, kertoo Ankkapurhan kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen.

Jokakesäisten opastettujen kiertokävelyjen lisäksi alustavissa suunnitelmissa on erilaisia tapahtumia messujen aikaan.

— Itse haaveilen Anjalan kartanoon pystytettävästä eri taiteenlajien ja kulttuurin pop up -paikasta. Suunnittelemme toimintaa loppuvuodesta eri yhteisöjen ja yritysten kanssa ja otamme ideoita vastaan.

Kuljetuksia mietitään vielä

Toistaiseksi on avoinna, miten messuvieraita kuljetetaan oheiskohteisiin. Kouvolan asuntomessujen tiedottaja Elina Fanta kertoo, että yksi mahdollisuus on hyödyntää olemassa olevaa joukkoliikennettä, jolloin vieraat pääsisivät matkustamaan messulipulla. Ainakin Verlaan menee busseja harvakseltaan, joten myös erilliset kuljetukset ovat harkinnassa.

Uusimmat uutiset