Olisiko ilmailumuseon paikka Kouvolassa? Ainakin ajatus saa kannatusta ja tilaakin sille löytyy

Missä olisi museolle paras paikka, olisiko se Utti, Myllykoski, Ummeljoki vai jossain muualla Kouvolassa? Vastaa kyselyyn.

Lukas Pearsall

Voisiko mahdollisen ilmailumuseon paikka olla Utissa?
Voisiko mahdollisen ilmailumuseon paikka olla Utissa?

Vantaalla sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon kohtalo huolestuttaa paitsi ilmailun harrastajia ja ammattilaisia, myös kansalaisia. Suomen Ilmailumuseo on käynnistänyt kaikille avoimen kumppanihaun, jolla ratkaistaisiin museon tuleva sijoituspaikka ja toimintamalli. Ilmailumuseoyhdistys on puolestaan avannut rahankeräyksen museolle.

Museolle etsitään uutta paikkaa, koska nykyiset tilat eivät vastaa museon tarpeita. Rakennukset omistaa Suomen Ilmailumuseosäätiö ja tontti on vuokrattu Finavialta, kertoo museonjohtaja Pia Illikainen.

Myös Kouvolassa on herätelty viime aikoina keskustelua ilmailumuseon saamiseksi kaupunkiin. Ilmailumuseosta puhuttiin äskettäin Valkealassa järjestetyssä aluetoimikunnan kuntaillassa. Kouvolan kaupungin geodeetti Sami Suoknuuti oli saanut ehdotuksen kouvolalaiselta. Siinä museolle ehdotettiin paikkaa Utissa.

— Ideana se on hyvä, etenkin kun Tykkimäen huvipuistokin sijaitsee niin lähellä Uttia.

Maata museolle löytyisi Kouvolasta varmasti, Suoknuuti sanoo. Kuntaillassa hän mainitsi esimerkkinä Kipparilantien varrella olevat tontit. Suoknuuti kuitenkin muistuttaa, että museon perustaminen vaatisi rahaa, koska valmista tilaa sille ei näyttäisi varsinaisesti olevan.

— Tietysti ihan ensimmäiseksi tarvittaisiin poliittinen päätös, että tänne halutaan museo.

Ilmakilta peukuttaa

Valkealan aluetoimikunnan puheenjohtaja Petri Reunanen toimii myös Utin Ilmakillan vitriinitoimikunnassa. Ilmakillan suunnitelmissa on Ilmailupuisto Uttiin. Sinne tulisi useampia ilmailun historiaan liittyviä muistomerkkejä. Sen yksi vaihe on vitriinin hankkiminen HS14-helikopterille, jota käytettiin muun muassa Estonian pelastustehtävissä. Kopteri on tällä hetkellä Utissa. Vitriini on tarkoitus tehdä Utti-aukiolle ABC-huoltamon taakse.

Lukas Pearsall

Uttiin on keskittynyt puolustusvoimien koko helikopteritoiminta.
Uttiin on keskittynyt puolustusvoimien koko helikopteritoiminta.

Utti olisi vitriinitoimikunnan puheenjohtajan Eino Rantalan mukaan ainoa oikea paikka ilmailumuseolle. Ilmakillalla on oma kasarmiin perustettu museo Utissa.

— Utti on Suomen puolustusvoimien ilmailutoiminnan perusjalka. Suomen ilmavoimien ja ilmailun historia alkaa Utista, joten sen parempaa paikkaa sille ei ole.

Rantalan mukaan Kouvola hyötyisi merkittävästi ilmailumuseosta. Hänen mielestään pitäisi myös miettiä, millä tavalla museo saataisiin nivellettyä koko Kymenlaakson matkailuun yhdeksi kohteeksi.

— Tähän perustuvat myös ilmailupuiston ja vitriinin suunnitelmat.

Tehtaalle Myllykoskelle?

Kouvolan Sanomien lukijanpalstalla myllykoskelainen Pentti Salin ehdotti museolle paikaksi Myllykosken suljettua paperitehdasta.

Ilmailun historiaa on tehty myös Ummeljoella, missä Kasper Wrede teki vuonna 1915 alussa ensimmäisen moottorilennon Kymijoen jäällä. Lasivitriiniin sijoitettu näköismalli Wreden käyttämästä koneesta on Keltakankaalla ABC:n pihalla.

Kommentti:

Ihan pähkähullu idea

Tallinnan Lentosatama on upea. Romahtamispisteestä kunnostettu vanha lentokonehalli teki allekirjoittaneeseen niin suuren vaikutuksen, että sitä tulee joskus vieläkin päivitelleeksi ja kehutuksi. Sen eri kerroksista löytyy aivan varmasti jokaiselle jotakin. Siellä saa aikaa kulumaan tunteja tekemällä, kokeilemalla, katselemalla ja ihmettelemällä. Turistit tuovat rahaa ympäri vuoden museolle, kahvilalle ja matkamuistokaupalle. Iso suositus sinne suuntaan matkaileville.

Englannin Chesterissä on puolestaan ikivanha kotiseutumuseo. Oikeastaan koko kaupunki on yhtä museota, mutta englantilaista kodin historiaa esittelevä museo on sympaattinen. Se on alusta loppuun mielenkiintoinen, koska brittiläiskodissa kulkiessa voi tehdä koko ajan havaintoja ja halutessaan tehtäviä. Vaikka museo on vanha, siellä saa kosketella, haistella ja aistia. Etenkin koululaiset ovat siellä innoissaan.

Ihmiset haluavat tänä päivänä hieman eri asioita, kuin mihin suomalaisissa perinteisissä museoissa on totuttu. Vitriinin tuijottaminen tai hiljainen supattelu museokohteen edessä ei ole enää sitä. On saatava wau-kokemus, kosketeltava, tunnusteltava ja päästävä tekemään etenkin, jos kävijä on nuori.

Ilmailumuseo Uttiin. Ihan hullu ajatus vai olisiko sittenkään? Kaupungilta varmasti löytyisi sille tontti. Ilmakilta näyttää sille isoa peukkua. Sillä on jo muutenkin oma museo ja suunnitelmat ilmailupuiston saamisesta Uttiin. Aivan varmasti moni muukin ilmailun kannattaisi museota. Ja kävisi. Koska sitähän se vaatisi, kävijöitä.

Tietysti ensin tarvittaisiin päätös, että museo Kouvolaan halutaan sekä rahaa sen perustamiseen ja rakentamiseen. Tuskin rahoitus pelkästään Kouvolan harteille kaatuisi, koska tälläkin hetkellä ilmailumuseon hyväksi kerätään rahaa.

Sami Suoknuuti sanoi taannoin kuntaillassa ilmailumuseon saamisen Kouvolaan olevan ehkä vain ex-uttilaisen virkamiehen haihattelua. Mutta on tässä maailmassa hullumpiakin ideoita kuultu ja etenkin toteutettu.

Tekstiä korjattu su klo 13.39 siltä osin, että museon uuden sijainnin etsintä ei liity lentokentän laajentumiseen eikä museon vuokrasopimuskaan ole päättynyt tai päättymässä.