Kahden euron taksikokeilussa matkustajien määrä jäi turhan alhaiseksi Kouvolan ja Kotkan välillä — Enimmillään kyydissä oli kolme matkustajaa

Joulukuun alusta maaliskuun loppuun tehtiin reilut 200 taksimatkaa.

Katja Juurikko

Kouvolassa ja Kotkassa kokeiltiin palvelua, jossa pääsee halvalla taksikyydillä opiskelupaikkaan tai töihin. Kuvituskuva.
Kouvolassa ja Kotkassa kokeiltiin palvelua, jossa pääsee halvalla taksikyydillä opiskelupaikkaan tai töihin. Kuvituskuva.

Kouvolassa ja Kotkassa toteutetussa juna-taksi-palvelukokeilussa ihmisten määrä jäi varsin pieneksi — noin 20 henkilöön.

Juna-taksi-palvelukokeilussa oli tarjolla yhteydet aamujunalta kolmeen kohteeseen. Kouvolassa kyyti vei rautatieasemalta Kasarminmäelle. Iltapäivällä tarjolla oli kyyti työ- tai opiskelupaikalta takaisin junalle.

Joulukuun alusta maaliskuun loppuun kestäneen kokeilun aikana tehtiin kaikkiaan reilut 200 taksimatkaa. Niistä yli puolet ajettiin Kotkassa Kyminlinnan ja Eagle-talon välillä.

Keskimäärin taksissa oli matkojen aikana 1,2 matkustajaa. Enimmillään kyydissä oli kolme henkeä.

Vähän käyttäjiä

Taksikyydin hinta matkustajalle oli kaksi euroa suuntaansa. Edullisen hinnan mahdollisti yhteistyöprojektin tuki.

Kymenlaakson Taksi Oy:n myyntipäällikön Antti Horton mukaan kokeilusta saatiin arvokasta tietoa, vaikka kyytien keskimääräinen käyttöaste jäikin turhan alhaiseksi.

— Jotta tämänkaltainen palvelu olisi taloudellisesti kannattavaa, pitäisi kyydissä olla kerralla 4–5 matkustajaa. Jos matkustajia on vain yksi tai kaksi, pitäisi hintaa vastaavasti nostaa, jolloin se ei taas vastaisi sitä tarkoitusta, jota tässä haettiin, sanoo Horto.

Horton mukaan Kymenlaakson Taksi on kuitenkin jatkossakin mieluusti mukana kehittämässä matkustusjärjestelmiä.

— Erilaiset ketjutukset, kuljetusten yhdistely ja kimppakyydit ovat nykypäivää.

Toinen kokeilu paraikaa menossa

— Palvelukokeilu on osa matkaketjujen kehittämistä, jossa eri liikennemuodot muodostavat saumattoman ja sujuvan yhteyden, kertoo projektipäällikkö Petri Kähärä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkilta.

Juna-taksi-palvelukokeilusta kertyneitä kokemuksia hyödynnetään myös muihin palveluihin. Paraikaa on meneillään kokeilu, jossa Kymsoten henkilökunnalle on tarjolla kimppataksikyyti Kymenlaakson keskussairaalta Helsinkiin kulkevalle pikavuorolle. Aamulla Helsingin suunnasta pääsee bussilla suoraan sairaalan eteen.

Ekologinen vaihtoehto yksityisautomatkalle

Kehittämisyhtiö Cursorissa uskotaan, että sujuvalla ja kestävällä työmatkayhteydellä on merkitystä elinvoimaan.

— Käyttäjien kokemukset osoittivat, että palvelulla oli merkitystä työpaikan valinnalle, ja tämä oli yksi kokeilun tavoitteista: helpottaa seudun yritysten rekrytointeja, kertoo Cursor Oy:stä asiantuntija Esa Partanen.

Palvelun etuna on myös tarjota työmatkalle ekologinen vaihtoehto automatkaan nähden.

— Säästö matkan hiilijalanjäljessä on merkittävä, vaikka otetaan huomioon taksin saapuminen taksiasemalta sekä mahdollinen siirtymä alkupäässä autolla kotoa junalle, muistuttaa Partanen.