Kouvolan omistama yhtiö osti osan entistä Kiina-keskusta — ”Terminaalirakennus ja varastointikenttä sijaitsevat aivan Kiina-junien lähtöpaikan vieressä”

Kaupan taustalla on varautuminen Kullasvaaran logistiikkakeskuksen kasvuun.

Katja Juurikko

China Centerin portti on edelleen paikallaan Kouvolan Teholassa. Kaupungin ostama kiinteistö sijaitsee alueen eteläosassa, lähellä junarataa. Kuva on arkistosta vuodelta 2013.
China Centerin portti on edelleen paikallaan Kouvolan Teholassa. Kaupungin ostama kiinteistö sijaitsee alueen eteläosassa, lähellä junarataa. Kuva on arkistosta vuodelta 2013.

Kouvolan Yritystilat oy on ostanut 4,8 hehtaarin tontin ja 2 200 neliön terminaalirakennuksen Tehoportista. Tehoportin alueella toimi vuosina 2007—2011 Kiina-keskus. Sitä ennen paikka tunnettiin Kouvolan meijerinä.

Kaupungin omistama yhtiö hankki kiinteistön, jotta Kouvola voi varautua Kullasvaaran logistiikka-alueen kasvuun. Kaupat lyötiin lukkoon kesäkuussa.

— Yritystilat osti terminaalirakennuksen lisäksi varastointikentän. Ne sijaitsevat aivan Kiina-junien lähtöpaikan vieressä, sanoo toimitusjohtaja Martti Husu kehitysyhtiö Kouvola Innovationista.

Husu ei kerro kauppahintaa mutta sanoo sen olleen edullinen.

Valtaosa Tehoportista säilyy vanhalla omistajalla

Tehoportin päärakennus ja muita rakennuksia säilyy edelleen Kiinteistö Oy Kouvolan Tehoportin omistuksessa. Yhtiön omistaa sveitsiläinen liikemies Yong Tang.

2010-luvulla Kiina-keskus on nähnyt useamman omistajan. Kouvolan seudun Osuuspankki osti keskuksen Nordic Finland Investmentiltä ulosottoviraston järjestämässä huutokaupassa kesäkuussa 2011, kun China Centerin toiminta oli hiipunut.

Tangin omistama Datang Group hankki keskuksen omistukseensa vuonna 2016.

Piha-aluetta siistytty kaupan jälkeen

Kouvolan Yritystilojen ostamassa terminaalirakennuksessa ja varastokentällä toimii tällä hetkellä useita vuokralaisia, muun muassa kuljetuspalveluja ja raskaan ajoneuvokaluston pesuja tarjoava Kari Rieppola ky.

— Toiminta on jatkunut ennallaan kaupan jälkeen. Uuden omistajan tulo on näkynyt siinä, että piha-aluetta on siistitty, yrittäjä Kari Rieppola sanoo.

Juttua muokattu kello 16.39. Lisätty tietoa ja korjattu Yong Tangin kansalaisuudeksi sveitsi.