Kaupunginjohtaja esittää Kuusankosken uimahallin sulkemista jo vuonna 2021 — Asukasillassa julki tullut lisäsäästö tyrmättiin jyrkästi Kuusankoskitalossa

Kuusankoskelaiset vaativat RR-terminaalin investoinnin jäädyttämistä, ja palveluiden turvaamista asukkaille.

Kuusankosken uimahallin sulkemista ollaan aikaistamassa vuosilla.
Kuusankosken uimahallin sulkemista ollaan aikaistamassa vuosilla.

Kuusankoskitaloon saapuneet runsaat puolensataa asukasta purkivat tuntonsa Kouvolan palveluverkkosuunnitelmaa kohtaan keskiviikkoiltana.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell esitteli Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan tekemät esitykset lisäsäästöistä palveluverkkoon. Niiden mukaan Kuusankosken uimahallin sulkemista aikaistetaan vuosilla.

— Tavoitteena on rakentaa uusi monipuolinen uimahalli vuoteen 2026 mennessä. Tämä korvaa Urheilupuiston, Kuusankosken, Haanojan sekä Korian uimahallit. Kuusankosken uimahallin sulkeminen tulee edellä esitettyjen lisäksi vuonna 2021.

Alun perin Kuusankosken uimahallia esitettiin suljettavaksi uuden hallin valmistuessa. Sen on määrä valmistua vuonna 2026.

”Onko pyydetty korjausarviota vastapainona uuden uimahallin rakentamiselle”

Katja Juurikko

Antero Poikala Niskalasta halusi tietää, onko Kuusankosken uimahallin korjaamisesta tehty laskelmia ja verrata niitä uuden hallin rakentamiskustannuksiin.
Antero Poikala Niskalasta halusi tietää, onko Kuusankosken uimahallin korjaamisesta tehty laskelmia ja verrata niitä uuden hallin rakentamiskustannuksiin.

Asukasillan edettyä yleisöpuheenvuoroihin tunnelma sähköistyi. Kouvolan kaupunginjohtajan tuorein säästöesitys oli yleisölle liikaa.

Niskalan alueella asuva Antero Poikala halusi tietää, kuka on tehnyt arvion siitä, että Kuusankosken uimahalli on huonossa kunnossa.

— Se kiinnostaa myös, onko pyydetty korjausarviota vastapainona uuden uimahallin rakentamiselle.

Uimahalli on Poikalan mukaan kuusankoskelaisille erittäin tärkeä palvelu.

”Toivon suunnitelmallisuutta ja sitä että päätöksiä ei pyörretä vaan niitä mietitään etukäteen monelta eri kantilta”

Katja Juurikko

Ulla Virtanen tuli lastensa Emmi PIllin (vasemmalla) ja Ella Pillin kanssa hyvissä ajoin Kuusankosken asukasiltaan.
Ulla Virtanen tuli lastensa Emmi PIllin (vasemmalla) ja Ella Pillin kanssa hyvissä ajoin Kuusankosken asukasiltaan.

Keskiviikkona esitelty Kuusankosken uimahallin sulkeminen jo vuonna 2021 tuli yllätyksenä sekä asukkaille että poliitikoille.

Liikuntapaikkaselvityksen tehneen ohjausryhmän puheenjohtajalle Jukka Silénille (kok.) kaupunginjohtajan aikaistusesitys hallin sulkemisesta jo vuonna 2021 tuli puskista.

— Kuulin siitä tänään tähän asukasiltaan tullessani. Täytyy keskustella asiasta kaupunginjohtajan kanssa.

Kymintehtaan koululla äidinkielenopettajana toimiva Ulla Virtanen osallistui asukasiltaan lastensa kanssa. Erityisesti lasten, Emmin ja Ellan takia hän toivoi valaistusta Kuusankosken uimahallin tulevaisuuteen.

— Uimahalli on tärkeä. Olemme käyneet kaikissa Kouvolan uimahalleissa, mutta Kuusankosken uimahalli on lapsille paras lämpimän veden takia.

Virtanen toivoo, että kaupungin päätökset olisivat pysyviä.

— Toivon suunnitelmallisuutta ja sitä, että päätöksiä ei pyörretä vaan niitä mietitään etukäteen monelta eri kantilta. Esimerkiksi sitä, mitä merkitsee, jos uimahalli on kaukana.

Katja Juurikko

Pilkanmaassa asuvat Tarja ja Pertti Pitkänen toivovat, että lapset saisivat opetellla uimaan Kuusankosken uimahallissa, kuten heidänkin lapsenlapsensa saivat.
Pilkanmaassa asuvat Tarja ja Pertti Pitkänen toivovat, että lapset saisivat opetellla uimaan Kuusankosken uimahallissa, kuten heidänkin lapsenlapsensa saivat.

”Toivomme tasapuolisuutta ja ainakin sitä, että Kuusankoskella säilyisi palvelut, kuten uimahalli”

Kouluverkon pohdinnassa hänellä on sekä äidin että opettajan roolit.

— Kouluverkon pitäisi olla toimiva, ettei kenellekään tulisi liian pitkiä matkoja. Joustavan alkuopetuksen toteuttamisen pitäisi myös olla mahdollista.

Asukasiltaa Virtanen pitää hyödyllisenä.

— On tärkeää, että päättäjät tulevat lähemmäs asukkaita. Samalla myös henkilöityy se, mitä ollaan tekemässä ja millä aikataululla.

Pilkanmaassa asuvat Tarja ja Pertti Pitkänen saapuivat asukasiltaan hymyssä suin.

— Toivomme tasapuolisuutta ja ainakin sitä, että Kuusankoskella säilyisivät palvelut, kuten uimahalli.

Uimahallissa käymisen lisäksi he kertovat opettaneensa myös kirjaston käyttämistä lapsenlapsilleenkin.

— Uimahallin tilaussauna ja kirjasto olivat traditioita, kun lapsenlapset olivat pieniä.

Kymijoen virkistyskäyttö ja venepaikat puhuttivat myös

Kymijoen virkistyskäytön torppaaminen jurppii Antero Poikalaa kunnolla.

— Ainakin 25 vuotta olen tolkuttanut päättäjille, että asukkaille ei ole Kymijoella laillista venepaikkaa vanhan tehtaan ja Keltin voimalaitoksen välillä.

Hänen mielestään puheissa ja teoissa Kymijoen hyödyntämiseksi on ristiriita.

— Yksityinen asukas ei pääse jokea hyödyntämään muuta kuin raahaamalla veneen trailerilla Lauttarantaan. Kaupungin omistamalla maalla olisi kaksi loistavaa paikkaa veneiden pitoon. Ne ovat loistavia paikkoja, joista toinen palvelisi Kuusankosken keskustan alueella asuvia ja toinen Kymin puolella asuvia.

Katja Juurikko

Kuusankoskitalossa järjestetyssä asukasillassa arvosteltiin kovin sanoin Kouvolan kaupungin investointipolitiikkaa.
Kuusankoskitalossa järjestetyssä asukasillassa arvosteltiin kovin sanoin Kouvolan kaupungin investointipolitiikkaa.

Terminaalialueeseen ja monitoimiareenaan investointien sijaan vaadittiin kuntalaisten palveluihin satsaamista

Yleisö arvosteli kovin sanoin myös Kouvolan investointipolitiikkaa. Kullasvaaran RR-terminaalin investointia pidettiin ylimitoitettuna. Ihmeteltiin, mihin Kouvolassa tarvitaan yli 50 hehtaarin terminaalialuetta.

— Se on haihattelua samoin kuin monitoimihallin suunnitteleminen. Jostain luin, että se on tarkoitettu urheilijoille, mutta tavallinen kansa vaatii uimahallia, nainen yleisöstä sanoi.

Voikkaalaisen naisen ääni sortui. Hirvelän ja Voikkaan koulujen lakkautusesityksissä ei hänen mielestään ole ajateltu lopputulosta.

— Miten saamme lapset Kuusankoskelle ja Kouvolan keskustaan, hän kysyi

Yleisöstä vaadittiinkin ”pelin puhaltamista poikki”.

— On lähdetty väärältä pohjalta liikkeelle. Tottakai ihmisten elämiseen vaikuttavista palveluista on pidettävä huolta. Saatte kuntalaiset takajaloilleen.

 Pilkanmaan koulun yhdeksi sulkemissyyksi mainitusta sisäilmaongelmasta tivattiin myös, mutta siihen ei löytynyt vastausta.

Voikkaan koulun kohtalosta ja siihen liittyvästä lapsimäärästä asukkailla ja virkamiehillä oli eriävä näkemys. Asukasillassa kerrottiin, että Voikkaalla on 84 alle kouluikäistä lasta.