Riittääkö kaulahuivi kasvomaskiksi? Toimiiko suodatinpussista itse väsätty? Asiantuntija vastaa

Risto Aalto

Kankainen suojamaski on voitava pestä vähintään 60 asteessa.
Kankainen suojamaski on voitava pestä vähintään 60 asteessa.

Suomen hallitus antaa ennakkotietojen mukaan torstaina maskisuosituksen koronavirukselta suojautumisen takia. Henkilönsuojaimiin erikoistunut Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä kommentoi maskeihin liittyviä kysymyksiä.

Jos ihminen vetää suun eteen tavallisen kaulahuivin tai kommandopipon, suojaako se yhtään mitään tai ketään?

Siinä tulevat hygieniaongelmat esiin. Ei sitä oikein kasvomaskiksi voi sanoa. Sanoisin, ettei tämä täytä maskisuositusta, ellei sitä pysty käyttämään riittävän hygieenisesti. Jos huivia koskettelee eikä sitä pese oikealla tavalla, on olemassa riski, että käyttäjä jopa levittää koronavirusta. Kankaasta valmistettu maski pitää pystyä pesemään vähintään 60 asteessa.

Entä jos käyttäjällä on kertakäyttömaski, jota hän käyttääkin kuivattamisen jälkeen muutaman päivän päästä uudestaan?

Mitä kauemmin esinettä on käyttämättä, niin pikku hiljaa tarttuvat virukset vähenevät siitä. Milloin ne ovat suojaimesta kokonaan poissa, niin se on erittäin vaikea määrittää. En suosittele tällaista käyttöä. Suosittelen käyttämään suojaimia ohjeiden mukaisesti. Kertakäyttöiset kertakäyttöisinä, uudelleenkäytettävät pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Eli aina kun maski laitetaan kasvoille, on se puhdas.

Maskin ulkopinta on kaikista likaisin. Hengitysliike tuo ilmassa olevaa pölyä, bakteereja ja viruksia maskin pintaan. Siksi maskiin ei saa koskea. Ja jos on pakko koskea, niin silloin pestään ensin kädet, korjataan maskin asentoa kasvoilla ja sen jälkeen pestään kädet uudestaan. Ruokaillessa taas otetaan maski pois, pestään kädet ennen ja jälkeen syömisen ja otetaan lopuksi uusi maski. Likaisille maskeille pitää olla oma pussi mukana.

Toimiiko kahvin suodatinpussista askarreltu kasvomaski?

Suodatinpussin hengitysvastus on niin suuri, ettei se oikein toimi maskina. Maskin myös pitäisi istua kasvoille niin hyvin, ettei sitä joudu välillä asettelemaan uudelleen. En siis suosittele. Siinä mielessä suodatinpussi on toki hyvää materiaalia, että se on elintarvikepuhdas.

Näille maskeja itse eri materiaaleista tekeville esittäisin kysymyksen, onko käytettävä materiaali niin puhdasta, että se soveltuu läpi hengitettäväksi? Itselleni tuli epidemian alkaessa ensimmäisenä mieleen, että minäpä teen talouspaperista maskin. Sellaisia ohjeita näkyi verkossakin. Tarkempi pohdiskelu osoitti kuitenkin sen, että vaikka osa talouspapereista on mikrobisesti puhtaita, niin kaikki eivät ole. Niistä voi irrota mikrobeja. Lisäksi talouspaperista irtoaa paperikuitua hengitysilmaan. Se voi aiheuttaa ärsytysreaktioita keuhkoissa. Materiaalien aiheuttaman hengitysvastuksen on myös oltava riittävän pieni.

Kommentoidut