Kouvola sulkee päiväkoteja kesällä – Sulkemisista on tiedotettu vanhemmille Wilman kautta

Kouvolan kaupungin päiväkodit ovat auki rajoitetusti tulevana kesänä. Hoitotarvekysely määrittää lopullisen päätöksen.

Katja Juurikko

Moni Kouvolan päiväkoti sulkee ovensa kesällä. Arkistokuva.
Moni Kouvolan päiväkoti sulkee ovensa kesällä. Arkistokuva.

Kouvola keskittää tänä vuonna varhaiskasvatuksen palveluja kesäaikana Kouvolan kaupungin henkilöstön lomautusten vuoksi.

Vanhemmille on tiedotettu suunnitelma päiväkotien sulkemisaikataulusta sekä ensisijaisista varahoidon paikasta Wilman kautta.

Sulkusuunnitelmaan saattaa tulla muutoksia huhtikuussa järjestettävän kesäajan hoitotarvekyselyn jälkeen. Perheille hyvitetään hoitomaksussa ne hoitopäivät, jolloin he järjestävät lapsensa hoidon itse kesä–heinäkuun aikana.

Kaupungin tiedotteen mukaan kyseessä on suunnitelma siitä, miten varahoidot saadaan laskennallisesti järjestettyä. Suunnitelma perustuu tietoihin viime kesän varhaiskasvatuspaikkojen käyttöasteesta eri perhekeskusalueilla eli siitä, miten hoitopäivät toteutuivat kesä-heinäkuussa.

– Jos joku toinen paikka on perheen kulkemisen kannalta parempi, voi aina kysyä hoitopaikasta toista sijoittumispaikkaa. varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Helena Kuusisto kertoo.

Hän sanoo, että suunnitelman tarkoitus on pyrkiä lapsen näkökulmasta aiempaa parempiin ratkaisuihin.

Hoitotarve pienin kesällä

Henkilöstön lomautukset ja päiväkotien sulut keskitetään kesäaikaan siksi, että silloin on varhaiskasvatuksessa vähiten hoitotarvetta, eikä silloin järjestetä esiopetusta.

Perheille hyvitetään hoitomaksussa kaikki ne hoitopäivät, jolloin he järjestävät lapsensa hoidon itse kesä- ja heinäkuuksi. Päivät pitää ilmoittaa hoitotarvekyselyn yhteydessä 24. huhtikuuta mennessä.

Kuusisto pahoittelee tilannetta.

– Lomautukset aiheuttavat varmasti osalle perheistä paljonkin järjestelyjä ja mietintää. Meillä ei kuitenkaan ole muuta konstia, kuin laittaa päiväkoteja pitkäksi aikaa kiinni, jotta saamme henkilöstöä lomautettua.

Kuusiston mukaan tämä vaatii paljon järjestelyjä henkilökunnalta. Hän korostaa, että varhaiskasvatuslakia noudatetaan lomautustenkin aikana.

  – Lapsilla on oikeus tavoitteelliseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Kiinnitämme erityisesti huomioita lasten turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen.

Kuusisto toivoo vanhemmilta yhteisvastuullista asennetta eli sitä, että varatut hoitoajat käytettäisiin tai ilmoitettaisiin niiden käyttämättä jättämisestä ajoissa.

– Tämä koskee erityisesti yö- ja viikonloppuhoitoa, hän sanoo.

Hänen mukaansa näin saadaan veroeurot tehokkaaseen käyttöön ja mahdollistetaan varsinkin vuorohoitopäiväkotien lastenhoitajille vapaat viikonloput silloin, kun hoidontarvetta ei olekaan.

Hoitoaikojen varaamisesta saa lisätietoa Kouvolan sähköisestä asiointipalvelusta eKouvolasta.

Katso lista suljettavista päiväkodeista, niiden kiinnioloajoista ja varapäiväkodeista täältä.