Kolme neljästä suomalaisesta ilmoittaisi poliisille rattijuopumukseen syyllistyvästä läheisestään

Alkoholi on edelleen merkittävä riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorilla.

Soila Puurtinen

Vuonna 2016 tehdyssä kyselyssä 65
prosenttia kuljettajista oli sitä mieltä, että alkolukon tulisi olla vakiovarusteena
kaikissa uusissa autoissa.
Vuonna 2016 tehdyssä kyselyssä 65 prosenttia kuljettajista oli sitä mieltä, että alkolukon tulisi olla vakiovarusteena kaikissa uusissa autoissa.

Kolme neljästä suomalaisesta ilmoittaisi todennäköisesti tai varmasti poliisille läheisestään, jos tämä yrittäisi ajaa autoa juopuneena, kertoo Liikenneturvan tutkimus.

Vieraita ihmisiä kohtaan ilmoituskynnys on vielä matalampi. Yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoo ainakin todennäköisesti ilmoittavansa poliisille, jos itselle tuntematon henkilö pyrkisi humalassa rattiin.

Liikennekuolemien määrä rattijuopumustapauksissa on laskenut kolmanneksella kymmenen viime vuoden aikana ja loukkaantuneiden määrä lähes puolittunut.

Alkoholi on silti edelleen merkittävä riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorilla. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin 40 prosenttia.

— Ystäväpiirin asenteet ja tarvittaessa väliintulo korostuvat etenkin silloin, kun ehkäistään nuorten rattijuopumusta. Porukassa kynnys ottaa juopuneelta kaverilta avaimet pois voi tuntua korkealta. Rattijuopumukseen kuitenkin saa ja pitää puuttua, sanoo yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta tiedotteessa.

Yli yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta pitää hyvänä sitä, että autossa olisi tekniikkaa, joka estää humaltuneena ajamisen. Esimerlkiksi alkolukkoon suhtaudutaan myönteisesti.

Tutkimukseen liittyvä kysely tehtiin toukokuussa. Vastaajia oli 1035, joista autoilevia 79 prosenttia.

Uusimmat uutiset