Hävittäjät lentävät Kouvolan yli lauantaina — Ilmavoimat kunnioittaa hävittäjä-ässä Antti Tanin muistoa

Lassi Tolvanen/AOP

Ilmavoimat kunnioittaa kouvolalaisen hävittäjä-ässän muistoa ylilennolla lauantaina. Arkistokuva.

Ilmavoimat kunnioittaa lentomestari Antti Tanin muistoa ylilennolla Kouvolassa lauantaina. Hävittäjäpari lentää Kouvolan keskustan yli suunnilleen kello 11.15—11.30 välisenä aikana.

Kaakkois-Suomen aluetoimiston mukaan lento toteutuu, ellei hävittäjiä tarvita samanaikaisesti toisella lentotehtävällä. Ylilento liitetään ilmavoimien normaaleihin koulutus- ja valvontatehtäviin.

Suunniteltu ylilento liittyy Tanin siunaustilaisuuteen. Jatkosodan hävittäjä-ässä kuoli 98-vuotiaana Kouvolassa 30. maaliskuuta.

Vuonna 1918 syntynyt Tani kasvoi Valkealassa ja Kouvolassa, jossa hän kävi koulunsa. Reservialiupseerikurssille Tani hakeutui ilmavoimiin. Talvisodan loppupuolella hänet määrättiin ohjaajaksi Lentolaivue 28:aan, mutta talvisodan tositoimiin hän ei kunnolla ehtinyt.

Jatkosodassa nuori hävittäjälentäjä lensi 272 sotalentoa ja saavutti 21,5 ilmavoittoa. Ensimmäiset ilmavoitot tulivat ranskalaisilla Morane-hävittäjillä.

Ranskalaiskoneilla kunnostautunut Tani määrättiin Lentolaivue 34:ään Uttiin lentämään uusia saksalaisia Messerschmitt-koneita. Tani saavutti valtaosan ilmavoitoistaan Messerschmitt-hävittäjillä, joilla Lentolaivue 34 operoi myös Kymin ja Taipalsaaren lentokentiltä.

Sodan jälkeen Tani palveli Utissa, jossa hänet ylennettiin lentomestariksi. Utissa hän toimi myös lennonjohtajana. Hän erosi ilmavoimien palveluksesta heinäkuussa 1956.

Sotilasuransa jälkeen Tani työskenteli kelloseppänä Kouvolassa. Hän harrasti muun muassa mökkeilyä, metsästystä, kalastusta ja kuorolaulua.

Lähde: Antti Tanin muistokirjoitus (Kouvolan Sanomat 9. huhtikuuta).

Juho Maijala