Kuusankosken Tähteenkadun koulun sisäilmaa tutkitaan — työntekijän henkeä ahdistaa ja iho kukkii

Harri Teitto

Tähteenkadun koulu Kuusankoskella on remontoitu vuosikymmenen alkupuolella. Kahden työntekijän ilmoitus sisäilmaoireista johti tutkimuksiin, joissa ei ilmennyt syytä oireisiin. Kuva on otettu helmikuussa 2012.
Tähteenkadun koulu Kuusankoskella on remontoitu vuosikymmenen alkupuolella. Kahden työntekijän ilmoitus sisäilmaoireista johti tutkimuksiin, joissa ei ilmennyt syytä oireisiin. Kuva on otettu helmikuussa 2012.

Tähteenkadun koulun nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo kärsineensä hengitysvaikeuksista ja ihottumasta. Hän sanoo yhden työntekijän vaihtaneen koulua sisäilmaongelman takia.

— Kun olin poissa välillä niin hengitys- ja ihovaivat helpottivat. Kun menin takaisin, niin vaivat palasivat pikkuhiljaa.

Kouvolalla on matala kynnys sisäilmaongelmissa. Kahden koulun henkilökuntaan kuuluvan ilmoitus oireista johti tutkimuksiin.

— Koululla tehtiin tarkastus ja mittaus viime vuoden lopulla, mutta niissä ei löydetty syitä oireilulle, ympäristöterveystarkastaja Reijo Pesonen sanoo.

Koulun sisäilmasta mitattiin vaihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

— Ne jäivät kaikki selkeästi alla toimenpiderajojen. Sieltä ei löydetty mitään minkäänlaiseen kosteuteen viittaavaa, ei selkeää poikkeavaa hajua, Pesonen sanoo.

Koulun vs. rehtori Kirsi Valtonen sanoo, että oire-epäilyihin suhtaudutaan vakavasti, koska kyse on ihmisten terveydestä.

— Oire-epäilyjä on ollut. Tarkastaja kävi ja mittaukset on tehty. Muistion mukaan mitään ei löytynyt. Tilat todettiin ihan turvallisiksi.

Oppilaiden keskuudessa ei Valtosen mukaan ole hänen tietojensa mukaan ollut oire-epäilyjä.

— Ihan normaaleja yksittäisiä poissaoloja on ollut lasten keskuudessa.

Tähteenkadun koulu remontoitiin vuosikymmenen alkupuolella.

Hengitysliiton viestintäpäällikkö Hanna Salminen sanoo, että joillakin terveydentila palautuu.

— Toiset reagoivat muita herkemmin uudestaan ja kolmas ryhmä sairastuu mahdollisesti pysyvästi.

Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000— 800 000 henkilöä.

— Sisäilmasta sairastuneiden määrää ei tiedetä. Altistuneista 1 — 10 prosenttia sairastuu eri asteisesti, Salminen sanoo. | Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen