Kouvolan kaupungin työkalupakki koronaviruksen torjumiseksi tyhjenee tiistaina annettaviin rajoituksiin – Turvallisuuspäällikkö Franzén vetoaa kouvolalaisiin: "Ylimääräisten kontaktien keskeyttämisen kolmeksi viikoksi ei pitäisi olla liikaa vaadittu keneltäkään"

Kun leviämisvaiheen suositukset ja rajoitukset otetaan käyttöön, kunnille jää jäljelle enää yksi torjuntakeino: Puuttuminen perusopetuksen järjestämiseen.

Katja Juurikko

STM suosittaa toisen asteen opetuksen siirtämistä kokonaan etäopetukseen leviämisvaiheen alueilla. Kuvassa on Kuusankosken lukio.
STM suosittaa toisen asteen opetuksen siirtämistä kokonaan etäopetukseen leviämisvaiheen alueilla. Kuvassa on Kuusankosken lukio.

Kouvolan kaupunki hioo parhaillaan yksityiskohtia keskiviikkona voimaan astuville suosituksille ja rajoituksille. Kymenlaakso on nyt koronaviruksen leviämisvaiheessa ja alueella siirrytään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisiin toimiin.

– Hyvin pitkälti STM:n ohjeistuksen suuntaisesti mennään, Kouvolan turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén vahvistaa.

STM ohjeistaa kuntia muun muassa harkitsemaan hallinnoimiensa korkean tartuntariskin julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan. Näillä tarkoitetaan yleisölle avoimia tiloja, joissa tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja syntyy merkittävästi tai niitä on hankala välttää.

Ministeriö suosittelee opetuksen järjestäjille, että korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään kokonaisuudessaan etäopetukseen. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Kaupunki tekee nyt kaiken, mitä tehtävissä on

Perusopetuksen järjestämiseen ei puututa. Se onkin lähes viimeinen vaihtoehto, mikä kunnille enää jää jäljelle.

Franzén huomauttaa, että yksin kaupungin toimenpiteillä koronavirus ei ole pysäytettävissä. Kaupunki voi näyttää toimillaan lähinnä esimerkkiä.

– Suurempi asia on, mitä ihmiset tekevät vapaa-ajallaan. Jos jatketaan ystävien ja sukulaisten tapaamista ja pikkujoulujen järjestämistä, kaupungin toimet eivät ratkaise tilannetta. Ylimääräisten kontaktien keskeyttämisen kolmeksi viikoksi ei pitäisi olla liikaa vaadittu keneltäkään.

Suurista tartuntaryppäistä kärsineissä Mikkelissä ja Vaasassa on saatu vaikutuksia aikaan tiukoilla rajoitustoimilla. Vaikka rajoituksia nyt noudatettaisiinkin, jouluksi tilanne ei normalisoidu Franzén arvelee.

– Myöhemmin näemme, miten rajoitukset lähtevät vaikuttamaan. Missään nimessä isoja joulukokoontumisia suvun kesken ei voida järjestää.

Franzén toivoo, että ihmiset ymmärtävät, että kaupunki tekee nyt kaikki toimenpiteet, mitä tehtävissä on.

– Loput on kiinni ihmisistä itsestään.

Kuka päättää ja mistä?

Yksityisille henkilöille ja yksityistilaisuuksiin voidaan antaa suosituksia. Sen tekee kuntayhtymä, eli Kymenlaaksossa Kymsote. Lisäksi kuntayhtymä voi rajoittaa ja sulkea omia toimitilojaan tai palveluitaan.

Kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteenin.

Kunnat ja kuntayhtymät voivat päättää vierailujen turvallisuudesta esimerkiksi asumispalveluyksiköihin ja osastoille.

Kunta, tässä tapauksessa Kouvola, voi rajoittaa ja sulkea omia julkisia palveluitaan sekä päättää poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä.

Aluehallintovirasto ja kunta voivat rajata yleisiä kokoontumisia.

Valtioneuvosto voi rajoittaa ravintoloiden aukioloaikoja.

Terveyden - ja hyvinvoinnin laitos voi antaa suosituksia esimerkiksi etätyöhön siirtymisestä tai kasvomaskien käyttämisestä.