Kouvolaan kovia koronarajoituksia – Yläkoululaisten maskin käyttöä pohditaan myöhemmin viikolla

Perusopetusta ei siirretä ainakaan toistaiseksi etäopetukseen. Kymsote vetoaa kaksoiskansalaisiin, etteivät nämä matkustaisi Venäjälle.

Katja Juurikko

Kirjastovirkailija Aija Sydänmaanlakka kiinnitti tiistaina lehtisali suljettu -ilmoitusta Kouvolan pääkirjastossa.
Kirjastovirkailija Aija Sydänmaanlakka kiinnitti tiistaina lehtisali suljettu -ilmoitusta Kouvolan pääkirjastossa.

Koronatilanne Suomessa ja Kymenlaaksossa on nyt yhtä paha kuin pahimmassa vaiheessa viime keväänä. Näin arvioi Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Hän peräänkuuluttaa Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan kanssa kymenlaaksolaisilta talvisotahenkeä, jotta leviämisvaiheeseen päässyt korona saataisiin taltutettua jouluun mennessä.

– Aina silloin kun suomalaiset ovat niin sanotusti kovassa paikassa, kysytään talvisodan henkeä. Varmasti tämän koronan nujertaminen juuri tässä vaiheessa vaatisi erityisesti talvisodan henkeä, Mäntymaa totesi Kymsoten tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Toikka muistuttaa, ettei koronaa nujerreta pelkillä määräyksillä ja suosituksilla.

– Meistä jokaisen tulee toimia vastuullisesti myös omassa henkilökohtaisessa elämässään ja välttää esimerkiksi isompien perhe- ja sukutapaamisten järjestämistä tai niihin osallistumista.

Tiedotustilaisuudessa annettiin lukuisia rajoituksia ja suosituksia, joita pitää noudattaa seuraavan kolmen viikon ajan Kymenlaaksossa eli 2.–22. joulukuuta.

Juha Rika

6762207.jpg

Toinen aste ja ammattikorkeakoulu etäopetukseen

Kouvolan lukioissa, Kouvolan seudun ammattiopistossa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluopetuksessa siirrytään keskiviikosta alkaen etäopetukseen. Välttämätön lähiopetus, kuten näyttökokeet ja käytännön harjoittelu, on mahdollista suojautumisohjeita noudattaen.

Henkilökunnan ja muiden aikuisten tulee käyttää kasvatus- ja opetustiloissa maskia. Myös oppilaille suositellaan maskin käyttöä toisen asteen opetuksessa.

Myöhemmin tällä viikolla pohditaan, suositellaanko maskin käyttöä myös peruskoulun ylimmille luokille.

– Pienempien lasten kohdalla maskin käytössä on ongelma käytännössä se, että lapsille sopivia ja sitä kautta turvallisia maskeja on aika rajoitetusti markkinoilla. Yksinkertaisesti olisi aika vaikea järjestää laajaa käyttöä, Mäntymaa kertoo.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa jatketaan toistaiseksi nykyiseen malliin korona-aikana opittujen turvaohjeiden mukaisesti. Kouvolan turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén ei usko, että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa siirryttäisiin etäopetukseen.

– Tässä vaiheessa siihen ei ole perusteita mennä, mutta tilanne voi jatkossa elää.

Katja Juurikko

Päivi Leson mielestä on kurjaa, että uimahalli joudutaan sulkemaan. Hän on käynyt korona-aikana hallissa uimassa hieman harvemmin kuin tavallisesti.
Päivi Leson mielestä on kurjaa, että uimahalli joudutaan sulkemaan. Hän on käynyt korona-aikana hallissa uimassa hieman harvemmin kuin tavallisesti.

Kouvolan urheilu- ja sisäliikuntapaikat suljetaan keskiviikosta lähtien kolmeksi viikoksi. Myös uimahallit menevät kiinni. Yksityisten liikunta- ja urheilupaikkojen sulkemista suositellaan.

Ammattilais- ja kilpaurheilun harjoitustoiminta turvataan siten, että kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa. Kaikki joukkuelajien ottelut ja pelit suositellaan keskeytettäväksi.

– Sisätiloissa urheilutoimintaa ei voi siis järjestää. Ammattilaisurheilun ja huippu-urheilun osalta pyritään löytämään sellaisia ratkaisuja, että harjoittelu ei merkittävästi häiriintyisi, Franzén kertoo.

Kulttuuritilojen ja kirjastojen tapahtumat perutaan

Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi kaikissa sisätiloissa. Yksilöohjausta voidaan toteuttaa turvallisuusohjeet huomioon ottaen.

Alle 15-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa voi jatkaa harkinnanvaraisesti. Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden urheilujoukkueiden harjoituksia voi jatkaa ulkotiloissa.

Kulttuuritilojen ja kirjastojen tapahtumat perutaan kolmen viikon ajalta.

Katja Juurikko

Kirjastoissa asiointia rajoitetaan Kouvolassa. Kirjastotilassa saa oleskella enintään 15 minuuttia, ja omatoimiaika ei ole käytössä iltaisin eikä viikonloppuisin, kaupunki kertoo.
Kirjastoissa asiointia rajoitetaan Kouvolassa. Kirjastotilassa saa oleskella enintään 15 minuuttia, ja omatoimiaika ei ole käytössä iltaisin eikä viikonloppuisin, kaupunki kertoo.

Kirjastojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuvat siten, että kirjastoissa saa oleskella enintään 15 minuuttia kerrallaan. Kirjastoauton liikennöinti keskeytetään kokonaan kolmeksi viikoksi.

Kirjastojen lehtisalit suljetaan. Samoin varattavat tilat, kuten auditorio ja ryhmätyöhuoneet eivät ole käytössä. Myös Mediamaja ja Urban Office suljetaan. Kasvokkain tapahtuvaa digiopastusta ei anneta kirjastoissa.

Asiakkaille suositellaan maskin käyttöä asioinnin aikana.

Kirjastojen omatoiminen käyttö on mahdollista maanantaista perjantaihin aamuisin palveluajan alkuun asti. Omatoimiaika ei ole käytössä iltaisin ja viikonloppuisin.

Kaupunki suosittelee turvallisuuden takaamiseksi omatoimista asiointia kirjastoissa eli lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä.

Kirjasto kehittää uusia palveluita kirjastopalveluiden rajoitusten ajaksi. Näistä tiedotetaan myöhemmin, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Nuorisotilat suljetaan

Museoiden asiakasmäärä rajataan kerrallaan maksimissaan kymmeneen henkilöön. Kansalaisopiston aikuisten ryhmien toiminta keskeytetään.

Nuorisotalot suljetaan ja nuorisopalvelut siirretään verkkoon. Yksittäiset välttämättömät asiakaskohtaamiset ovat mahdollisia sisätiloissa noudattamalla turvavälejä ja käyttämällä maskeja.

Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat sekä sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat suositellaan suljettavaksi.

Hoivakodeissa vierailevien tulee käyttää maskia koko ajan

Omaisten hoivakotivierailut Kymsote suosittelee sopimaan hoivapaikan henkilökunnan kanssa etukäteen. Kymsote suosittelee yhteydenpitoa muuten kuin fyysisesti paikalla vierailemalla.

– Ehdoton sääntö on, että jos on pieniäkin koronaan sopivia oireita, vierailu ei ole missään olosuhteissa suositeltavaa eikä sallittua, Mäntymaa kertoo.

Vierailun aikana maskia on pidettävä koko ajan, myös potilaan omassa huoneessa.

Mäntymaan mukaan Kymenlaakson hoivakodeissa korona on onnistuttu pitämään kurissa. Koronasairastumisia ei ole.

– Toivomme, että sellaisena se pysyisikin, koska ne ovat erittäin surullisia. Hoivakotiepidemioihin liittyy suuri kuoleman riski. Mäntymaa kertoo.

Etätyösuositus työpaikoille

Kymsote suosittelee välttämään matkustamista Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, pohjoisen hiihtokohteisiin ja itärajan yli.

– Lapin hiihtokeskuksiin on liittynyt viime aikoina selvästi koronatartuntaryppäitä, joita on kantautunut Kymenlaaksoon asti, Mäntymaa kertoo.

Mäntymaa vetoaa erityisesti kaksoiskansalaisiin, jotta nämä välttäisivät matkustamista Venäjälle.

– Tiedämme, että Venäjän puolella koronatilanne on erittäin vaikea.

Kaikkia työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä, jos se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Myös ruokailuja ja kahvitaukoja tulee työpaikoilla porrastaa.

Kymenlaaksossa ovat edelleen voimassa jo aiemmin annetut korona-ohjeet, kuten vahva suositus maskin käytöstä.

"Kolme viikkoa ei ole aikuiselta liikaa vaadittu"

Kaupunginjohtaja Toikka vetoaa kouvolalaisiin, jotta nämä tekisivät osansa koronan torjunnassa.

Kyse on nyt vain kolmesta viikosta ja maltillisesta joulunvietosta oman perheen kesken. Tämä ei ole mielestäni keneltäkään aikuiselta ihmiseltä liikaa vaadittu, Toikka sanoo.

Mäntymaa muistuttaa, että rokotteita on myöhemmin luvassa. Niitä ei kuitenkaan saada heti kaikille.

– Sen takia tarvitaan vielä aika pitkään kestävyyttä, sitkeyttä ja näiden antamiemme ohjeiden noudattamista, jotta rajoituksilla saataisiin mahdollisimman hyvä ja mahdollisimman nopeasti tehoava vaikutus.

Yli 10 hengen yleisötilaisuudet on kielletty

Tiistaisessa tiedotustilaisuudessa muistutettiin myös, että suositusten lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 20. joulukuuta saakka.

Kaikkialla Kymenlaaksossa käyttöön otettavat rajoitukset ja suositukset perustuvat Kymenlaakson alueellisen koronakoordinaatioryhmän maanantaiseen esitykseen.

Koordinaatioryhmässä on edustus Kymsotesta, Kymenlaakson kunnista, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Kaakkois-Suomen rajavartiostosta, Suomenlahden merivartiostosta ja Tullista.

Katso Kymsoten tarkat koronaohjeet osoitteesta www.korona.kymsote.fi.

Yli 15-vuotiaiden maskisuositus

Julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille.

Julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa.

Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit ja vastaavat tilat).

Toisen asteen oppilaitoksissa lähiopetuksessa.

Harrastustoiminnassa.

Työpaikoilla lähityössä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle kaikissa kontakteissa.