Repoveden riippusillan pettämisen syyt selvittää puolueeton asiantuntija — Mitään riitoja ei ole, sanoo Metsähallituksen aluejohtaja Jouni Aarnio

Venekuljetukset Lapinsalmen yli alkavat viikon sisällä.

Niko Kauria

Lapinsalmen riippusillan kiinnitys petti viime viikonvaihteessa. Yhdeksän ihmistä oli vaarassa pudota veteen.
Lapinsalmen riippusillan kiinnitys petti viime viikonvaihteessa. Yhdeksän ihmistä oli vaarassa pudota veteen.

Metsähallitus ja Kouvolan kaupunki palkkaavat lähiaikoina ulkopuolisen yrityksen tutkimaan riippusillan romahtamiseen johtaneet syyt. Epäselvyyttä tai riitaa siitä, kenen vastuulla sillan kunnon tarkastukset olivat, ei Metsähallituksen luontopalveluiden aluejohtajan Jouni Aarnion mukaan ole ollut missään vaiheessa.

— Metsähallitus sillan omistajana on täydessä vastuussa siitä, jos siellä olisi henkilövahinkoja tapahtunut. Onneksi niin ei käynyt, Aarnio sanoo.

Aarnio ja Kouvolan rakennusvalvontaa edustava rakennustarkastaja Jarmo Verho keskustelivat viimeksi eilen sillan tutkimisesta ja päätyivät ulkopuolisen tutkijan valintaan.

— Tämä on keskeinen luontomatkailukohde ja kaikille osapuolille tärkeä asia. Asiat ratkaistaan sovussa, Aarnio korostaa.

Silta-asiantuntijat harvassa

Suomessa on Aanion mukaan puolenkymmentä yritystä, jotka ovat perehtyneet siltojen rakentamiseen, rakenteisiin ja lujuuslaskelmiin. Niiltä kaikilta on pyydetty tarjoukset. Ongelmalliseksi riippusillan tutkinnan aloittamisen tekee menossa oleva lomakausi. Työntekijöiden löytäminen paikalle saattaa olla Aarnion mukaan kiven alla.

— On tärkeä selvittää perinpohjaisesti, miten ja miksi sillan vaurio on syntynyt. Yritämme saada selvityksen mahdollisimman nopeasti alkuun.

Vene kulkee aamusta iltaan

Repovedellä alkaa korvaava venekuljetus viime viikonvaihteessa pettäneen Lapinsalmen riippusillan ylityskohdassa. Tarkoitus on, että vene päivystää seitsemänä päivänä viikossa aamupäivästä alkuiltaan saakka.

Kuljetukset alkavat viimeistään ensi viikolla. Niitä jatketaan niin kauan kuin on tarve.

— Yritämme saada venekuljetukset käyntiin niin pian kuin mahdollista, toivottavasti alle viikon sisällä. Tarjouspyynnöt on juuri saatu matkaan, Metsähallituksen luontopalveluiden aluejohtaja Jouni Aarnio sanoo. Metsähallitus on pyytänyt tarjouksia venekuljetuksista paikallisilta ja ulkopaikkakuntalaisilta yrittäjiltä.

Kuljetusten hintaa Aarnio ei osaa arvioida.

— Se maksaa sen minkä se maksaa. Haluamme palvella asiakkaita kiireisempään sesonkiaikaan, kun tämmöinen onnettomuus kävi.

Venekuljetusten lähtöpaikka on vielä auki. Aarnion mukaan paikka valitaan sen mukaan, että matkailijoiden on helppo nousta veneeseen ja toisaalta veneen pysähtyä poimimaan matkustajat rannasta. Sillan toisella puolella venettä varten on valmis laituri.

Juttua on muokattu kello 16.36. Korjattu rakennus-sana sillaksi.