Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Marjatta Nykänen puhuu mieluummin ikäihmisistä kuin vanhuksista: "Vanhus-sana tuntuu vähän vieraalta, koska riennän koko ajan paikasta toiseen" — Vanhustenviikkoa juhlitaan tapahtumilla ympäri Kouvolaa

Vanhustenviikon juhliin toivotaan myös nuorempia osallistujia. Teemaviikon aloittaa vanhustenpäivä sunnuntaina.

Lumikki Haaja

Marjatta Nykänen on aktiivinen eläkeläinen. Hän harrastaa lenkkeilyä 
Adi-koiransa kanssa, matkustelee ja hoitaa useita luottamustehtäviä.
Marjatta Nykänen on aktiivinen eläkeläinen. Hän harrastaa lenkkeilyä Adi-koiransa kanssa, matkustelee ja hoitaa useita luottamustehtäviä.

Kouvolan vanhusneuvoston puheenjohtaja Marjatta Nykänen. Vanhus-sana korvataan usein esimerkiksi termeillä ikäihminen tai seniori. Mitä sanaa käytät itse mieluiten?

— Olen 77-vuotias. Sanon itsestäni, että olen vanha kuin taivas. Mutta muuten käytän aika paljon eläkeläistä tai ikäihmistä. Kouvolassahan on ikäihmisten lautakuntakin. Vanhus-sana tuntuu omalla kohdallani vähän vieraalta, koska riennän koko ajan paikasta toiseen. Ajattelen, että ihminen alkaa olla vanhus sitten, kun hän ei pääse enää liikkumaan tai hänelle tulee paljon vaivoja.

Sunnuntaina vietettävä vanhustenpäivä aloittaa vanhustenviikon. Millaista ohjelmaa Kouvolassa on?

— Kaikissa entisissä kunnissa on oma vanhustenviikon juhlansa. Kouvolassa se pidetään kaupungintalossa 10. lokakuuta. Kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää juhlapuheen, jossa hän luonee tilannekatsauksen kaupungin vanhusasioihin. Mukana on myös kevyempää ohjelmaa, kuten taikuri Elmo Huovilan ja Kotkan wanhanajan miesvoimistelijoiden Möljän Pöljien esitykset. Olen nähnyt voimisteluryhmän aiemminkin. Se on tosi hauska.

— Juhlien lisäksi luvassa on muitakin tapahtumia eri puolilla Kouvolaa. Valkealan kirkossa on tulevana sunnuntaina sukupolvien messu, joka on tarkoitettu erityisesti isovanhemmille ja lapsenlapsille. Se on hieno ajatus. Jaalassa taas pidetään ensi viikon tiistaina liikunta- ja virkistyspäivä.

Kotkalainen Möljän Pöljät -voimisteluryhmä esiintyy Kouvolan kaupungintalon juhlassa.
Kotkalainen Möljän Pöljät -voimisteluryhmä esiintyy Kouvolan kaupungintalon juhlassa.

Onko vanhustenviikon juhliin ikäraja?

— Ei ole. Toivomme, että tilaisuuksiin tulisi nuorempaakin väestöä. Odotamme kaupungintalon juhlaan pariasataa vierasta. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Olet itse muun muassa kaupunginvaltuutettu (kok.), ikäihmisten lautakunnan varapuheenjohtaja ja Kouvolan seudun lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja. Millainen on mielestäsi tämän päivän vanhus?

— Kun muistelen omaa nuoruuttani, niin vanhempani olivat jo 50-vuotiaina kepin ja keinutuolin tarpeessa. Tämän päivän vanhus on — jos on saanut olla terveenä — aktiivinen ja osallistuva, ja hän odottaa kaupunginkin järjestävän hänelle erilaisia tapahtumia ja mahdollisuuksia liikuntaan.

Mitkä ikäihmisiä koskevat asiat huolestuttavat sinua?

— Yksi huolenaihe on terveydenhoidon nykytilanne: vanhukset viedään pikapikaa sairaalaan, kotiutetaan paikkapulan takia parin päivän päästä ja viedään taas takaisin. Minua pelottaa se, että meitä vanhuksia aletaan tulevaisuudessa syrjiä kunnissa säästämisen nimissä.

Vanhusten yksinäisyys huolestuttaa minua. — Marjatta Nykänen

— Myös vanhusten yksinäisyys huolestuttaa minua. Järjestötoiminnalla tavoitamme aktiiviset ihmiset, mutta meidän pitäisi tavoittaa myös ne, jotka eivät lähde kodeistaan.

Poimintoja ohjelmasta:

8.10. kello 13 juhla, Kuusankoskitalo. Kahvit kello 12.30.

8.10. kello 13 juhla, Valkealan seurakuntakeskuksen yläsali, kahvit kello 12—13.

9.10. kello 11 liikunta- ja virkistyspäivä, Liikasenmäki, Jaala.

9.10. kello 13 ohjelmallinen iltapäivä ja kahvit Vaskirinteen palvelukeskus ja Elimäkikoti sekä Elimäen Puustelli.

10.10. kello 14 vanhustenviikon juhla, kaupungintalon juhlasali. Kahvit kello 13.

11.10. kello 13 juhla, Kymenlaakson opisto, Inkeroinen.

11.10. kello 13 juhla, Korian seurakuntakeskus.

Koko ohjelma verkossa.

3 x vanhustenviikko:

1 Vanhustyön keskusliiton perustamaa vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 asti.

2 Vanhustenpäivä 7.10. aloittaa vanhustenviikon, joka jatkuu 14.10. saakka.

3 Viikon tämän vuoden teema on Iloa toimeliaisuudesta.