Oppilaat ja päiväkotilaiset harjoittelevat keskiviikkona kemikaalivaaralta suojautumista Kouvolassa — Kymi 119 -harjoituksessa testataan viranomaisten yhteistyökyky nopeasti etenevässä tilanteessa

Harri Teitto

Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu myös CV9030-panssarivaunuja.
Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu myös CV9030-panssarivaunuja.

Karjalan prikaatin raskas valmiusyksikkö vyöryy panssarivaunuineen Tykkimäeltä Kouvolan keskustan halki Korian sillalle ja Keltin voimalaitokselle keskiviikkona. Pelastuslaitos operoi ratapihalla vaunuonnettomuuksien parissa, ja poliisi jahtaa epäiltyjä henkilöitä Aitomäessä ja Ravikylässä.

Suomessa järjestetään tällä viikolla viisi paikallispuolustusharjoitusta. Yksi pidettiin jo viime viikolla Lapissa. Kouvolan keskustaan sijoittuva Kymi 119 näkyy ja kuuluu paikkakunnalla varsinkin keskiviikkona.

Syntyy häiriöitä, joita ei pystytä selittämään. Alueella tapahtuu epätavallisia onnettomuuksia. — Arto Ikonen

— Meillä on harjoituksessa 1 400 miestä, ja tämä on suurin paikallispuolustusharjoitus Suomessa, eversti Arto Ikonen sanoo.

Karjalan prikaatin apulaiskomentaja kiittelee erityisesti viranomaisia, jotka ovat harjoituksessa keskeisessä osassa. Keskiviikkona järjestettävään suojausharjoitukseen osallistuu 400 kaupungin kiinteistöä ja kolmisentuhatta ihmistä.

Simulaatio kiristyneestä tilanteesta

Harjoitustilanne simuloi tilannetta, jossa kansainvälinen tilanne on kiristynyt jo kahden kuukauden ajan. Tämä näkyy hybridisodankäyntinä. Muun muassa sähkönjakelu ja viestintäverkot oikuttelevat.

— Syntyy häiriöitä, joita ei pystytä selittämään. Alueella tapahtuu epätavallisia onnettomuuksia, Ikonen kuvailee tilannetta.

Harjoitukseen osallistuu Kouvolan kaupungin ja puolustusvoimien lisäksi muun muassa rajavartiosto, pelastuslaitos, poliisi ja Kymsote, joka on mukana heti tiistaista alkaen. Se järjestää suuronnettomuusharjoituksen Utissa tapahtuvan ilmaliikenneonnettomuuden vuoksi.

— Siihen on varauduttu sekä ensihoitoyksikössä että päivystyksessä, Kymsoten ensihoidon ja päivystyksen ylilääkäri Petri Loikas kertoo.

Tiistaisen harjoituksen vuoksi Utin, Poksin ja Koksin välillä nähdään seitsemän harjoitukseen osallistuvaa ambulanssia. Myös helikopterisiirtoja on luvassa.

Mukana 125 ajoneuvoa

Harjoitusta johtava Ikonen muistuttaa, että nykyaikana sodankäyntiä tapahtuu myös kaupungeissa ja niiden ympäristössä olevilla rakennetuilla alueilla. Siksi Suomen suurin paikallispuolustusharjoitus näkyy ja kuuluu Kouvolassa. Sotilaskaluston lisäksi myös viranomaisten kalustoa on paljon käytössä. Harjoitukseen osallistuu 125 ajoneuvoa. Myös helikoptereita on mukana.

Erityisen tärkeää paikallispuolustusharjoituksessa on yhteistyön kehittäminen viranomaisten kanssa.

— Vain harjoittelun kautta saadaan lopulta hyvää suorituskykyä, Ikonen sanoo.

Tällä kertaa Kouvolassa harjoitellaan yhteistoimintaa nopeasti etenevässä tilanteessa. Kymenlaakson pelastuslaitos testaa harjoituksen viestintää muun muassa Facebookissa ja Twitterissä. Keskiviikkona pelastuslaitos harjoittelee Kouvolan ratapihalla tulipalo- ja kemikaalionnettomuutta.

Harjoituksessa kokeillaan myös paikallisesti julkaistavaa varoitusta 112 Suomi -sovelluksen kautta. Sellaisen voi kuka tahansa ladata kännykkäänsä.

— Sitä kokeillaan keskiviikkona. Jos kaikki menee oikein, puhelimeen tulee vaaratiedote, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen kertoo.

Keskiviikkona Kouvolassa kuullaan myös seitsemän sekunnin mittainen testihälytysäänimerkki, jota seuraa puhetiedote.

Kymi 119

Harjoituksessa 1400 ihmistä,125 sotilas- ja viranomaisajoneuvoa.
Suojautumisharjoituksessa mukana 400 kouvolalaista kiinteistöä.
Harjoitusaika 4.— 8.3.
Harjoituksessa mukana:
Karjalan prikaati.
Utin jääkärirykmentti
Maasotakoulu.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto.
Kaakkois-Suomen poliisilaitos.
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote.
Kouvolan kaupunki.
Ilmailuviranomaiset.
Rautatietoimijat.

Seuraa somessa

Harjoitusviikon tapahtumia voi seurata osallistujien verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavilta:
Maavoimat.fi/harjoitukset/paikallispuolustusharjoitukset.
Facebook: Maavoimat, Karjalan prikaati, Utin jääkärirykmentti, Kaakkois-Suomen poliisi, Kymsote, Kouvolan kaupunki.
Twitter: @Maavoimat, @KarjalanPR, @UtinJR, @poliisi_kaakko, @Kymsote, @Kouvolakaupunki @kymenpelastus.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset