Keskussairaalan uudistus etenee Kotkassa – F-talon on tarkoitus valmistua kesällä 2023, vanhasta rakennuksesta puretaan muun muassa korkea savupiippu

Ajatuksena on, että F-taloon sijoittuvat kaikki erikoissairaanhoidon osastot lukuun ottamatta lastenosastoja.

Ella Karttunen

Kesällä Kymenlaakson keskussairaalassa avattiin uusi laajennusosa, joka kulki työnimellä G-talo.
Kesällä Kymenlaakson keskussairaalassa avattiin uusi laajennusosa, joka kulki työnimellä G-talo.

Kymenlaakson keskussairaalan uudistaminen etenee. F-talon b-osasta on tehty sopimus YIT Suomi oy:n kanssa, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoo tiedotteessa.

F-taloon on tulossa muun muassa suurin osa osastopaikoista.

Carea-Sairaalat ja YIT Suomi ovat sopineet urakasta, johon kuuluu kehitys- ja toteutusvaihde. Osapuolet ovat allekirjoittaneet F-talon b-osaa koskevan kehitysvaiheen sopimuksen torstaina.

F-talo sijaitsee nykyisen sairaalarakennuksen takana eli länsipuolella. Uudisrakennusta päästään rakentamaan, kun F-talon a-osan peruskorjaus on saatu loppuun ja b-osan toiminnot kuten Kastek muutettua sinne.

Myös logistiikkatunnelin pitää olla valmis ennen kuin F-talon b-osan purkutyöt voidaan aloittaa.

Purkamiseen puoli ja rakentamiseen kaksi vuotta

Vanha rakennus puretaan osittain. Purkutuomion saa muun muassa vanha korkea savupiippu.

– Suunnitelmissa on aloittaa vanhan F-osan purkutyöt tammikuussa. Louhinta kestää kuusi kuukautta ja varsinaiset rakennustyöt kaksi vuotta, projektijohtaja Kai Heiskanen kertoo. Jos uudisrakentaminen sujuu suunnitelmien mukaan, rakennus on valmiina käyttöön kesällä 2023.

Uudisrakennuksen koko on 19 700 neliötä. Pohjakerroksiin sijoittuvat muun muassa laboratorio, lääkevalmistus ja logistiikka.

Uudisrakennuksen kerroksiin 1., 2. ja 3. on tulossa erikoissairaanhoidon osastopaikkoja. Ajatuksena on, että F-taloon sijoittuvat kaikki erikoissairaanhoidon osastot lukuun ottamatta lastenosastoja.