Päätös Kouvolan yt-neuvotteluiden aloituksesta siirtyy — Kaupunginhallitus antaa valtuustoryhmille pari viikkoa aikaa hieroa kompromissia, veronkorotuksesta isoin näkemysero

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esittää 4 miljoonan euron henkilöstösäästöjä ja 6 miljoonan euron säästöjä toimialoilta. Arviointiin ovat joutumassa lukioverkko, kulttuuripalvelut, varhaiskasvatus ja vuoropäivähoito, nuorisopalvelut sekä liikuntaverkko.

Lukas Pearsall

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee kaupungin talouden sopeuttamista uudelleen kahden viikon kuluttua. Arkistokuvassa vasemmalla Vesa Vainio (kd.), 2. varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.), Kimmo Jokiranta (kesk.), Ville Kaunisto (kok.), Miia Witting (kok.), Birgit Koskela (kok.). Selin valtuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Werning (sd.).
Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee kaupungin talouden sopeuttamista uudelleen kahden viikon kuluttua. Arkistokuvassa vasemmalla Vesa Vainio (kd.), 2. varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.), Kimmo Jokiranta (kesk.), Ville Kaunisto (kok.), Miia Witting (kok.), Birgit Koskela (kok.). Selin valtuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Werning (sd.).

Päätös Kouvolan kaupungin säästöistä lykkääntyy parilla viikolla. Kaupunginhallitus ei maanantaina päättänyt 20 miljoonan euron talouden sopeuttamistavoitteesta tai yt-neuvottelujen aloittamisesta.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell muutti keskustelun jälkeen esitystään ja ehdotti asian jättämistä pöydälle.

Kaupunginhallitus haluaa antaa valtuustoryhmille aikaa neuvotella, jotta päätöksellä on mahdollisimman laaja tuki, kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) sanoo.

Ei pidä pelätä äänestystä. — Jenny Hasu

— Tämä on niin iso, kaikkiin kuntalaisiin vaikuttava päätös, ettei pidä hätiköidä.

Samaa mieltä ovat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.).

Tämä kaupunki nousee ainoastaan työnteolla ja yrittäjyydellä. — Ville Kaunisto

Veronkorotus jakaa eniten

— Erimielisyyttä on etenkin veronkorotuksesta, mikä on erittäin oleellinen osa kokonaisuutta, jos meinaamme ottaa talouden sopeuttamisen nopealla aikavälillä haltuun, Helminen sanoo.

Valtuustoryhmien näkemysero kunnallisveron korotuksesta vaihtelee nollasta yhteen prosenttiyksikköön. Talouden 20 miljoonan euron sopeuttamistarvetta ei mikään ryhmä ole Helmisen mukaan kiistänyt.

Kaunisto sanoo, että kokoomuksella on vahva kanta: ei veronkorotuksia.

— Tämä kaupunki nousee ainoastaan työnteolla ja yrittäjyydellä. Ei ole oikea tapa niitä ruveta rankaisemaan.

Keskustan ryhmässä on Hasun mukaan keskusteltu eniten yhden prosenttiyksikön veronkorotusesityksestä.

— Veronkorotus on pelkästään laastariratkaisu. Ensin pitää miettiä kaikkia muita vaihtoehtoja ja vasta sitten veronkorotusta. Toisaalta mitään vaihtoehtoa ei pidä tässä vaiheessa sulkea pois.

Olemme aina varpaillamme yt-neuvotteluiden kanssa. — Harri Helminen

Yt-neuvottelut vaikeaa SDP:lle

SDP:lle henkilöstön yt-neuvotteluiden aloitus on Helmisen mukaan vaikein asia.

— Olemme aina varpaillamme yt-neuvotteluiden kanssa. Se on kova paikka meille, mutta myös muille. Loppupeleissä olemme valmiita keskustelemaan ennakkoluulottomasti kaikista pöytää tulevista esityksistä.

Kokoomus ei kannata henkilöstön lomautuksia, mutta on organisaation uudistamisen ja henkilöstömäärän pienentämisen kannalla.

— Tähän kuuluu se, että kaikki kaupungin palveluverkkoratkaisut käydään läpi, Kaunisto sanoo.

Hasu ja Kaunisto: Äänestystä ei pidä pelätä

Keskustan ryhmässä on Hasun mukaan keskusteltu eniten yhden prosenttiyksikön veronkorotusesityksestä.

— Veronkorotus on pelkästään laastariratkaisu. Ensin pitää miettiä kaikkia muita vaihtoehtoja ja vasta sitten veronkorotusta. Toisaalta mitään vaihtoehtoa ei pidä tässä vaiheessa sulkea pois.

Forsellin säästöesityksistä on Hasun mukaan helpoin hyväksyä kaupungin organisaation tarkastelu. Koska kaupungin väliluku on hälyttävästi laskenut, poliitikkojen pitää ratkaista, minkä kokoiselle väestömäärälle organisaatio rakennetaan.

— Toivon ryhmien löytävän kompromissin. Sitä etsitään hartiavoimin. Mutta ei pidä äänestystäkään pelätä, koska äänestys kuuluu normaaliin poliittiseen prosessiin.

Myöskään Kauniston mielestä äänestystä ei tarvitse pelätä. Kaupunginhallituksen pöydän ääressä puhetta johtava Harri Helminen toivoo äänestyksen välttämistä.

— Toivon, että löydettäisiin jonkinnäköinen konsensus ja pääsisimme sillä tavalla eteenpäin.

Seitsemän säästö- tai tulonlisäysesitystä

Vs. kaupunginjohtaja on valmistellut seitsemänkohtaisen säästöesityksen. Tällaisia keinoja Forsell on esittänyt:

1. Työvoiman vähentämistä koskeva yt-menettely aloitetaan huhtikuussa. Sillä tavoitellaan vuoden 2020 loppuun mennessä 4 miljoonan euron kustannussäästöä, mikä vastaa 100 henkilötyövuoden vähennystä.

Samassa yhteydessä tarkastellaan, onko kaupungin organisaatio kunnossa vai muutetaanko sitä.

2. Kouvolan kunnallista tuloveroprosenttia korotetaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Vuoden 2020 talousarviokehys ja talousarvio valmistellaan 21,75 kunnallisveroprosentin mukaisesti. Yhden prosenttiyksikön veronkorotus tuottaa noin 13 miljoonaa euroa.

3. Elokuun loppuun mennessä toimialojen pitää laatia palveluverkkoselvitykset. Tarkasteluun otetaan lukioverkko, kulttuuripalvelut, varhaiskasvatus ja vuoropäivähoito, nuorisopalvelut, liikuntaverkko sekä muut mahdolliset palvelut.

Säästötavoite on 6 miljoonaa euroa sekä kiinteistö- että henkilöstökustannuksista. Ajatus on, että palveluverkkoja karsimalla voi tulla henkilöstösäästöjä sen lisäksi, mitä yt-menettelyssä tavoitellaan.

4. Vuoden 2020 talousarvion yhteydessä arvioidaan kriittisesti ei-lakisääteiset palvelut ja avustukset.

5. Toukokuun loppuun mennessä pitää saada valmiiksi kiinteistökartoitus. Kyse on siitä, että kiinteistöjä asetetaan myynti- ja purkulistalle.

6. Kaupunki arvioi avoimeksi tulevien virkojen ja tehtävien täyttämistä erittäin kriittisesti.

Viranhaltijoiden tekemän selvityksen mukaan kaupungilta jäädään eläkkeelle noin 270 virasta tai tehtävästä vuoteen 2021 mennessä. Niistä voidaan selvityksen mukaan jättää täyttämättä 60 eli noin 23 prosenttia. Tällöin vuosisäästöä kertyy 2,4 miljoonaa euroa, joka toteutuu täysin vuodesta 2022 alkaen.

7. Kaupunginhallitus päättää henkilöstön mahdollisia lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen aloituksesta vasta syksyllä, kun kuluvan vuoden taloustilanne tarkentuu. Mahdolliset lomautukset ajoittuvat vuodelle 2020.

Kaupungin toimintakuluista 27 prosenttia on tänä vuonna henkilöstömenoja.

Juttua on päivitetty 25.3. kello 20.48: Täydennetty Harri Helmisen ja Ville Kauniston kommenteilla.

Luetuimmat