Arvio: Kirotun nuken jäljillä

Annabelle: Creation (Yhdysvallat, 2017). Ohjaus: David F. Sandberg. Käsikirjoitus: Gary Dauberman. Rooleissa: Stephanie Sigman, Lulu Wilson, Talitha Bateman, Anthony LaPaglia, Miranda Otto. Kesto: 110 min. K16.

Justin M. Lubin

Lulu Wilson näyttelee orpotyttöä, joka kohtaa kirotun nuken Annabelle-elokuvan esiosassa.

Kirottu-elokuva on yksi lähivuosien onnistuneimmista kauhuelokuvista. Se oli aidosti onnistunut ohjaajansa James Wanin ansiosta, joka ymmärsi 1970-luvun kauhutarinoiden voiman.

Samalla luotiin kauhuelokuvien uusi aalto, Kirottu-elokuvan jatko-osa ja pari spin-offia. Annabelle: Creation liittyy samaan maailmaan. Wan on tällä kertaa tuottajana ja Lights Out -ensiohjauksellaan kiitosta kerännyt David F. Sandberg ohjaajana.

Kaikki on vaarassa lipsahtaa tahattoman komiikan puolelle.

Kyseessä on oikeiksi yliluonnollisiksi tutkijoiksi itseään tituleeraavien Ed ja Lorraine Warrenin dokumentoimaan tapaukseen perustuva tarina.

Surun murtamia vanhempia huijaamalla paha henki on päässyt sisälle nukentekijöiden luomukseen.

Elokuvan alkuasetelma tuntuu hupaisan itseriittoiselta. Prologin jälkeen esitellään narisevilla lattialaudoilla ja monilla pimeillä nurkilla varusteltu kartano.

Sisään kirotun nuken lisäksi lasketaan joukko ryppyisiin mekkoihin pukeutuneita, suurisilmäisiä orpotyttöjä. Ei ole varmasti yllätys, että pian lapset ja pahuus kohtaavat karmivin seurauksin.

Tarinan keskipisteessä on kaksi tyttöä: Linda (Lulu Wilson) ja Janice (Talitha Bateman), sekä näistä huolehtiva Sisar Charlotte (Stephanie Sigman). Yksi tytöistä saa pimeydessä hiipivän leikkikaverin ja muuttuu karmivaksi.

Tehokeinot toistavat kauhuelokuvien kuvastoa. Tunnelmaa luodaan likaisten ikkunoiden läpi suodattuvalla kultaisella auringonvalolla.

Yöllä kuunvalo ja lyhdyt iskevät valoa dynaamisesti. Yllättävien äänitehosteiden ja pitkien hiljaisuuksien yhdistelmällä katsojat saadaan jatkuvasti varautuneeseen tilaan.

Tunnelman ja hyvien lapsinäyttelijöiden avulla Annabelle: Creation onnistuu luomaan asiallista amerikkalaista gotiikkaa.

Elokuvan heikkoudet ovat tuttuja: kun jännitys puretaan tehosteilla ja pahan kasvot paljastamalla, kaikki on vaarassa lipsahtaa tahattoman komiikan puolelle. |

Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Tunnelmallinen ja karmiva.

Huonoa: Tutut säikyt ovat antiklimaattisia.

Erityistä: Vasta 12-vuotias Lulu Wilson on jo kauhuelokuvien konkari. Hänen aikaisempiin rooleihinsa kuuluvat osat Deliver Us from Evil — Päästä meidät pahasta ja Ouija: Origin of Evil -elokuvissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.