Kouvolan kaupungin yli 70-vuotiaiden palvelunumeroon tuli neljänä ensimmäisenä päivänä 90 avunpyyntöä – Kaikki eivät päässeet edes linjoista läpi

Kysyntä niin on suurta, että palvelua laajennetaan maanantaina. Käyttöön otetaan toinen palvelunumero, ja linjat ovat pidempään avoinna. Myös SPR on lähtenyt vapaaehtoisrinkiin mukaan.

Lumikki Haaja

Kaupunki on ottanut Kouvolan hyvinvointijohtajan Arja Kummun mukaan avunpyynnöt vakavasti.
Kaupunki on ottanut Kouvolan hyvinvointijohtajan Arja Kummun mukaan avunpyynnöt vakavasti.

Kouvolan kaupunki yllättyi suuresta määrästä iäkkäiden avunpyyntöjä. Yli 70-vuotiaille tarkoitettuun puhelinpalveluun tuli neljänä ensimmäisenä päivänä 90 soittoa. Ruoan sähköisiä tilauksia sekä kauppa- ja apteekkiasiointiapua on kysytty niin paljon, että kaikki eivät ole kahden ensimmäisen päivän aikana päässeet edes linjoista läpi.

Numeroon tuli runsaasti myös yleisiä, huolestuneita kyselyjä koronaepidemiasta.

Kouvolan kaupungin yhteisötyökoordinaattorin Irene Purtilon mukaan kaikki avunpyynnöt maanantain ja tiistain aikana saatiin hoidettua. Tällä hetkellä kaupungilla on 27 vapaaehtoista puhelinpäivystäjää. Lisäksi Kuusankosken, Myllykosken ja Kouvolan Punaisen Ristin osastot ovat lähteneet mukaan kaupungin puhelinrinkiin.

– Vapaaehtoisia on kaikkiaan noin 40 henkeä. Tasaisesti on tullut uusia kyselyjä, että vieläkö tarvitsee apua. Teemme auttamistyötä vuoroissa.

Jussi Lopperi

Pyyntöjä on tullut Irene Purtilon (oikealla) mukaan Inkeroisista asti.  – Esimerkiksi tänään eräs pariskunta oli kotiutunut Espanjasta. SPR otti heistä kopin. Arkistokuvassa Hanna Vihervaara (vas.) ja Irene Purtilo.
Pyyntöjä on tullut Irene Purtilon (oikealla) mukaan Inkeroisista asti. – Esimerkiksi tänään eräs pariskunta oli kotiutunut Espanjasta. SPR otti heistä kopin. Arkistokuvassa Hanna Vihervaara (vas.) ja Irene Purtilo.

Soittoaika pitenee, toinen numero rinnalle

Purtilo kertoo, että ensi viikon alussa soittoaikaa laajennetaan nykyisestä kello 9–12 aina kello 9–17 asti. Pidentynyt soittoaika toteutuu ensi viikon maanantaina.

Toinen numero avataan myös maanantaina. Sinne voi soittaa, jos koronavirus yleisesti huolestuttaa. Ruuhkien välttämiseksi puhelimeen vastaa kolme henkilöä.

Kaupunki on ottanut Kouvolan hyvinvointijohtajan Arja Kummun mukaan avunpyynnöt vakavasti. Se kehittää palveluja ja lisää puhelinpäivystäjiä tarpeen mukaan.

Kaupunki ottaa avunpyynnöt vakavasti. Kehitämme palvelua tarpeiden mukaan. — Arja Kumpu

Auttavan puhelimen toiminta-alueena on koko Kouvola.

Pyyntöjä on tullut Purtilon mukaan Inkeroisista asti. Samoin vapaaehtoiset ovat eri puolilta Kouvolaa.

– Esimerkiksi tänään eräs pariskunta oli kotiutunut Espanjasta. SPR otti heistä kopin.

Kaikki palveluringissä olevat vapaaehtoiset ovat Purtilon mukaan sitoutuneita ja positiivisin mielin liikkeellä, vaikka monella on päivätyökin.

Maksusitoumuksia, tiliasiakkuuksia ja kotiovelle viemisiä

Yleensä kauppa tuo ostokset suoraan vanhuksen kotiovelle. Toisinaan vapaaehtoisen pitää lähteä kauppaan tai apteekkiin maksusitoumuksen kanssa. Osa avunpyytäjistä voi olla tiliasiakkaita, jolloin vapaahtoinen menee asiakkaan tilikortin kanssa kauppaan. Joskus taas toimitukset on hoidettava paikalle menemällä siitä syystä, etteivät kaikki kaupat vie ostoksia kotiovelle asti.

Kouvolan kirkkoherra Keijo Gärdströmin mukaan kirkon diakonian ja Kouvojen pelaajien yhteystyössä toteutettua ikääntyneiden kauppa-apua ei ole vielä huomattu, sillä soittoja ei taas sen tiimoilta ole tullut lainkaan.

– Kouvot ovat yhä valmiudessa. He ovat lähtökuopissa heti, kun kutsu tulee.

Juttua täydennetty 27.3. kello 11.15. Avunpyyntöjen lukumäärä nousi 90:een neljässä päivässä. Laajennetut puhelinpäivystysajat otetaan ensi viikon maanantaina käyttöön. Vapaaehtoisia on nyt noin 40 ja puhelimeen vastaa kolme henkilöä. 

Kauppa-apu yli 70-vuotiaille on puhelinsoiton päässä

Kouvolassa toimii yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmien apteekki- ja kauppa-asiointipalvelu. Puhelinpäivystäjä etsii vanhukselle vapaaehtoisen, joka auttaa sähköisen kauppa- tai apteekkitilauksen tekemisessä.

Maanantaista lähtien puhelinaika laajenee ja rinnalle otetaan toinen numero. 

Kauppa- ja apteekkipalveluiden puhelinpäivystys 30.3. alkaen ma–to kello 9–17, puhelinnumero 020 615 5299. 

Mitä kuuluu? - palvelu ma-to kello 9–17, puhelinnumero 020 615 1266. 

Palvelu on tarkoitettu kaikille kouvolalaisille ikäihmisille.

Kouvolan seurakunnat tarjoavat yhdessä koripallojoukkue Kouvojen kanssa tarjoavat kaupassakäyntiapua yli 70-vuotiaille ikäihmisille, joilla ei ole mahdollista saada apua läheisiltä, naapureilta tai mahdollista käyttää kaupan kotiinkuljetuspalvelua. Palvelu on tarkoitettu vanhan Kouvolan alueella asuville.

Kouvojen apua voi kysyä seurakunnan kautta numerosta 0400 374 996. Palvelu toimii maanantaista perjantaihin.