Kimolan kanavan hintalappu nousee merkittävästi — Kouvolan osuus kasvaa 1,2 miljoonalla

Kimolan kanavan rakennuskustannukset ovat arvioitua suuremmat. Hallitus esittää Kimolan kanavalle 3,7 miljoonan euron lisärahoitusta.

Jussi Lopperi

Kimolan kanavan on tarkoitus olla valmiina veneilykauden alkaessa vuonna 2019.
Kimolan kanavan on tarkoitus olla valmiina veneilykauden alkaessa vuonna 2019.

Hallitus esittää vuoden kolmannessa lisätalousarviossa 3,7 miljoonan euron lisäystä Kouvolan Kimolan kanavahankkeeseen. Lisäys johtuu arvioitua suuremmista kustannuksista.

Kanavan kustannuksiksi arvioitiin alun perin noin 9 miljoonaa euroa, mutta tuoreen arvion mukaan hinta voi nousta 14,5 miljoonaan. Valtion alkuperäinen rahoitusosuus oli kuusi miljoonaa euroa.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan valtionrahoituksen korotus edellyttää suurempaa rahoitusta myös kanavahankkeeseen osallisilta kunnilta. Kouvolan lisärahoitusosuus olisi noin 1,2 miljoonaa euroa, Iitin noin 200 000 euroa ja Heinolan yli 300 000 euroa.

Uuden kustannusarvion mukaisesti valtion osuus Kimolan kanavahankkeesta olisi alle 10 miljoonaa euroa, Kouvolan yli 3 miljoonaa euroa, Heinolan vajaat miljoona euroa ja Iitin osuus yli puoli miljoonaa euroa.

Lisälaskuun oli varauduttu Kouvolassa ja Iitissä, mutta suuruusluokka yllätti

Kouvolan kaupungin kehitysjohtaja Petteri Portaankorva oli varautunut lisälaskuun. Liikenneviraston johtaman Kimolan kanavan teknisen suunnittelun puolelta oli jo tullut viestiä, että kanavan kokonaishinta todennäköisesti nousee.

— Muutos oli ennakoitavissa, vaikka lisälaskun koko tietysti yllätti. Ensi viikolla meillä on kanavahankkeen ohjausryhmän kokous, jossa asiaa käsitellään tarkemmin.

Portaankorvan mukaan kaupunki joutuu keskustelemaan, mitä 1,2 miljoonan euron lisälasku merkitsee kaupungin budjetille vuosina 2018 ja 2019, ja miten lisäkulut jakautuvat.

— Ei tämä Kouvolan taloutta suista raiteiltaan. Katsotaan, miten kustannukset elävät. Kanava-alueen maaperä on rakentamiselle erittäin haasteellista. Se voi tuottaa yllätyksiä tulevaisuudessa.

Myöskään Iitin kunnanjohtajaa Riku Rönnholmia kanavahankkeen lisäkustannus ei yllättänyt, mutta hinta kasvoi silti odotettua enemmän. Iitin kunnalle maksettavaa koituu 220 000 euroa arvioitua enemmän.

— Talousarvioprosessissa ollaan laskuun jo varauduttu. Eihän Iitti tuohon summaan kaadu, mutta kyllä hinta-arvion nähdessä hieman hirvitti.

"Älyttömän vaikea projekti"

Kouvolan Sanomat kertoi syyskuussa, että rakentamissuunnitelman ongelmat liittyvät maaperän laatuun.

Entinen tukinuittoväylä kulkee syvällä nyt jo osin pusikoituneiden rinneluiskien välissä. Projektipäällikkö Harri Liikanen Liikennevirastosta kertoi luiskien vaativan kevennysleikkauksia, jotta maa-aines ei romahda reunoilta takaisin veteen.

Liikanen luonnehti tehtävää "älyttömän vaikeaksi".

Lisätalousarvioesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.