Rankkasade runteli Kouvolan keskustaa — Vesi tulvi muun muassa Hansan parkkihalliin, Bar Downtowniin ja Heimosen Kenkään

Kymenlaakson pelastuslaitoksella on ollut kiireinen lauantai vesivahinkojen torjunnassa. Myös Kouvolan Vedellä on puhelin soinut.

Moises Garibay

Heimosen Kenkä ja muut Manskin pohjoispäädyn liikkeet ovat saaneet olla pitkään ilman vesivahinkoja. Lauantaina tilanne muuttui.
Heimosen Kenkä ja muut Manskin pohjoispäädyn liikkeet ovat saaneet olla pitkään ilman vesivahinkoja. Lauantaina tilanne muuttui.

Rankat sadekuurot iskivät Kouvolan ylle lauantaina iltapäivällä. Pelastuslaitos on saanut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä kello 15:n ja 16:n välillä.

Kouvolan Sanomien lukijan lähettämästä videosta näkyy, kuinka sadevesi ryöppyää Hansa-keskuksen parkkihalliin.

Päivystävä palomestari Saku Tauriainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta ei osannut kommentoida Hansa-keskuksen tilannetta. Kiirettä pelastuslaitoksella on kuitenkin pitänyt.

— Anjalan suunnalla vesi oli tulvinut kahteen omakotitaloon. Tällä hetkellä vaikuttaisi, ettei isompia vaurioita syntynyt. Onneksi asukkaat olivat kotona ja aloittivat toimenpiteet heti itse. Pelastuslaitos kävi pumppaamassa isommat vedet pois.

Verkostoinsinööri Jarkko Aho Kouvolan Vedeltä oli matkalla kouvolalaiseen omakotitaloon kello 18.

— Ainakin neljä puhelua on tullut. Tähän asti olikin rauhallista.

Ahon mukaan rankkoihin kuuroihin pyritään varautumaan koko ajan hulevesiviemäröintiä parantamalla ja saneeraamalla, mutta korjausvelkaa on jonkin verran.

Heimosen Kenkä kastui ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

Vettä pääsi myös Manskin ja Torikadun kulmassa sijaitsevan kenkäliike Heimosen Kengän tiloihin.

— Parasta aikaa täällä imuroidaan ja nostellaan märkiä kenkälaatikoita, yrittäjä Pekka Lavonen kertoi kello 17:n jälkeen.

Hän ei osannut vielä arvioida, millaista vahinkoa vesi on tehnyt.

— Inventaario on tehtävä.

Lavosen mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta sen jälkeen, kun kaupunki laittoi Manskin pohjoispäädyn tulvaongelman kuntoon vuonna 2008.

Ennen kymmenen vuoden takaisia suojatiekorotuksia ja viemäröintiuudistuksia sadevedet olivat jatkuva ongelma Heimosen Kengässä.

Lauantaina vettä tuli kuitenkin niin paljon kerralla, ettei aiemmasta remontistakaan ollut apua.

— Sitä oli kymmenen senttiä jalkakäytävän päällä, Lavonen sanoo.

Vettä pääsi valumaan myös torin reunalla sijaitsevan Bar Downtownin alakertaan. Ravintolapäällikkö Anton Tommiska ei osannut vielä arvioida, miten pahasti vesi on tehnyt tuhoja.

— Yläkerran baari palvelee normaalisti tänään ja huomenna. Juuri ollaan laittamassa grilliä tulille.

Downtownissa ei ole tälle viikonlopulle keikkoja tai muuta ohjelmaa alakerrassa.

Pesäpalloilijoilla nilkat märkänä pukukopissa

Kouvolan pesäpallostadionilla vettä oli kerääntynyt pukukoppien porttikongiin useamman sentin verran.

Sunnuntain Sotkamo-otteluun harjoitelleen Kouvolan Pallonlyöjien Sasu Toikan mukaan painisalin läheisiin pukukoppeihin satoi sisään, vaikka remontissa olevan jäähallin edellistä vuotokohtaa oli tukittu jo aikaisemmin.