Huoltovarmuuskeskuksen "surullisenkuuluisia" maskeja tuli myös Kymsoteen – Kangasmaskeja otetaan tällä viikolla käyttöön kotihoidossa Pohjois-Kymenlaaksossa

Maskien käyttökokemuksia seurataan tarkasti.

Päivi Tuovinen

Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suu-nenäsuojuksia ja hengityssuojaimia on tullut myös Kymsoteen. Arkistokuva.
Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia suu-nenäsuojuksia ja hengityssuojaimia on tullut myös Kymsoteen. Arkistokuva.

Huoltovarmuuskeskuksesta tilattuja ja alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan vääränlaisia kasvonsuojaimia on tullut myös Kymsoteen.

– Tiedossani on, että näistä surullisenkuuluisista Huoltovarmuuskeskuksen maskeista myös Kymsote on saanut osansa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Kymsoteen saapunutta määrää Mäntymaa ei erittele, mutta hän sanoo niitä tulleen paljon.

Tilatut maskit eivät olleet toivotunlaisia

Kyseessä on Huoltovarmuuskeskuksen Kiinaan tekemä 2 miljoonan kirurgisen kasvosuojaimen ja 230 000 hengityssuojaimen tilaus. Huoltovarmuuskeskus ja maskit toimittanut Olli Sarmaste ovat olleet erimielisiä siitä, oliko maskeja tarkoitus käyttää sairaaloissa vai ei. Kauppoihin liittyvien epäselvyyksien vuoksi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja erosi, ja Keskusrikospoliisi on aloittanut esiselvityksen kaupoista.

– Sairaanhoidossa on tarkoitus käyttää sellaisia suojaimia, jotka suojaavat hoitavaa henkilökuntaa. Sellaisia standardeja nämä maskit eivät täytä, Mäntymaa sanoo.

Kangasmaskeja kotihoitoon

Kymsoten kotihoidossa on Kotkassa ja Haminassa ryhdytty käyttämään viime viikosta lähtien kankaisia kasvonsuojia. Niiden käyttö aloitetaan myös Pohjois-Kymenlaaksossa tällä viikolla.

– Kangasmaskin tehtävänä on suojella hoidettavaa maskin käyttäjältä, Mäntymaa sanoo.

Kotihoidon ja kotihoidon tukipalveluiden palvelupäällikkö Tiina Köninki kertoo, että maskien käyttökokemuksia ja niiden käyttöön liittyviä ohjeistuksia seurataan tarkasti. Kangasmaski on tarkoitettu hoitajan käytettäväksi koko päivän ajan, mutta Köninki näkee järkevänä pitää taukoja päivän aikana maskin käytössä. Maskit huolletaan päivän käytön jälkeen pesemällä ne korkeassa lämpötilassa.

Kymen Sanomien saaman palautteen mukaan hoitajat ovat kokeneet kangassuojan käytön hankalana, ja sen aiheuttavan esimerkiksi pyörrytystä, kurkun kuivumista ja kipua, huulten ja nenän rohtumista ja nuhaa. Köninki on palautteesta tietoinen.

– On myös tullut toisenlaista palautetta, että maski on ihan ok. Se on vaan hyväksyttävä yhdeksi suojavarusteeksi muiden joukossa. Toivottavasti saamme niistä sen hyödyn, mitä tavoitellaan, kun suojista on ollut pulaa.

Köninki muistuttaa, että maskien käyttö on kotihoitajille uusi asia. Käyttökokemuksia saadaan koko ajan lisää.

Jutusta korjattu otsikko 16.4. kello 9.44: Huoltovarmuuskeskuksen maskeja ei oteta käyttöön Poksissa. Kangasmaskeja otetaan tällä viikolla käyttöön kotihoidossa Pohjois-Kymenlaaksossa.