Kouvolassa usea taho myy tilapäistä hoitoapua lapsiperheille — Lue, miten palvelut eroavat toisistaan ja vastaa kyselyyn

Moni kouvolalaisperhe kaipaisi arkeensa ylimääräistä käsiparia. Lastenhoitoapua voi ostaa, jos sitä ei muuten ole tarjolla. Vastaa jutun lopussa kyselyyn siitä, oletko palkannut lastenhoitajaa perheeseesi.

Jussi Lopperi

Kouvolassa usea taho myy tilapäistä hoitoapua lapsiperheille — Lue, miten palvelut eroavat toisistaan ja vastaa kyselyyn

Mannerheimin lastensuojeluliiton hoitajia koulutetaan jatkuvasti

Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitaja hoitaa lasta tämän kotona, tarvittaessa myös yöllä.

Hoitajan voi tilata puhelimitse tai verkosta, jolloin täytyy rekisteröityä käyttäjäksi. Hoitaja pyritään saamaan paikalle lyhyelläkin varoitusajalla.

MLL:n lastenhoitajat ovat eri ikäisiä.

— Hoitorinkimme vanhin on eläkeläinen. Lisäksi on kolmenkympin molemmilla puolilla olevia ja useampi alle 18-vuotias, Kymen piirin lastenhoitotoiminnan koordinaattori Taina Salomäki kertoo.

MLL kouluttaa hoitajansa itse. Lastenhoitokurssin voi käydä 15-vuotias, mutta hoitajan tulee olla täyttänyt 16 vuotta. Kurssi sisältää lähiopetusta, työharjoittelun ja kirjallisia tehtäviä. Sitä ei tarvitse käydä, jos hoitajalla on jo sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan koulutus.

— Silloinkin hoitajan tulee osallistua neljän tunnin perehdytykseen siitä, miten meidän hoitajamme perheiden kotona toimivat.

Hoitajille järjestetään maksutonta täydennyskoulutusta, johon tulee osallistua kaksi kertaa vuodessa.

— Muutama viikko sitten oli päivän mittainen leikkikoulutus. Marraskuussa järjestetään kaikille avoin eroseminaari Ero — koko perheen tunteet pelissä.

Hoidon hinta on 8,20 euroa tunnilta. Minimiveloitus on kaksi tuntia. Palkka maksetaan hoitajalle käteisellä. Sunnuntaityöstä peritään kaksinkertainen maksu.

Suomen Lapsiparkin pikkuasiakasta hoidetaan kotona tai yrityksen tiloissa

Suomen Lapsiparkki myy lastenhoitopalveluita omissa tiloissaan Kouvolan keskustassa. Lisäksi lapsia hoidetaan asiakkaiden kotona, tapahtumissa ja yritysten tiloissa.

Hoitajan voi palkata kotiin myös yöksi.

Jussi lopperi

Hoitaja varataan verkossa kaksi vuorokautta ennen hoidon alkua.

— Äkilliseen tarpeeseenkin voimme yrittää saada hoitajan. Silloin kannattaa lähettää tekstiviesti tai soittaa, operatiivinen johtaja Terhi Pyyhtiä kertoo.

Suomen Lapsiparkin hoitajat palkataan rekrytointiyrityksen kautta. Se haastattelee ehdokkaat. Hoitajilta vaaditaan lastenhoitoalan koulutusta tai muuta alan koulutusta ja työkokemusta lasten parista.

— Esimerkiksi lähihoitajakoulutus antaa monipuolisen tutkinnon ja ammattitaidon. Jos koulutus on vanhuspuolelta, sen lisäksi pitää olla kokemusta lastenhoidosta.

Yksityisasiakas voi ostaa verkosta tuntiperusteisia sarja- tai kertalippuja. 10 tunnin sarjalippu maksaa 100 euroa.

Suomen Lapsiparkki avautui Kouvolankadulla heinäkuussa. Siellä hoidetaan 0—10-vuotiaita lapsia kello 8—20 tai sopimuksen mukaan.

— Asiakkailta on tullut paljon myönteistä palautetta.

Pyyhtiän mukaan asiakkaita voisi olla enemmänkin. Seuraavaksi yrittäjät kokeilevat harrasteparkkia. Lapsi saa sekä hoitoa että harrastuksen.

Maanantaisin on satuparkki, tiistain teema on musiikki, keskiviikkona temppuillaan, torstaina on vauvajumppa ja luontoparkki, perjantaina taaperojumppa. Lauantaina on teemapäivä.

Yoopies välittää viestejä perheiden ja hoitajien välillä

Yoopies on sivusto, joka välittää viestejä lastenhoitajien ja lapsenhoitoa tarvitsevien perheiden välillä. Hoitajat ja perheet voivat etsiä toisiaan sekä verkkosivuston että mobiilisovelluksen avulla.

Lastenhoitaja tai perhe luo palveluun profiilin. Lastenhoitaja voi lähettää perheelle työhakemuksen. Perhe lähettää palvelupyynnön mieleiselleen hoitajalle tai ryhmäviestin, jos hoidontarve on kiireinen.

— Aikaraja on 20 minuuttia, Nordic Manager Sanna Sandberg sanoo.

Hoitajissa on Sandbergin mukaan paljon opiskelijoita. Osa opiskelee lähihoitajaksi.

Jussi lopperi

Yoopies ei kouluta hoitajia tai vastaa heidän toiminnastaan. Hoitaja kertoo profiilissaan itsestään sen verran kuin haluaa. Hoitaja voi ostaa Yoopiesilta profiilinsa verifioinnin eli varmistamisen. Silloin hän lähettää Yoopiesille todistukset profiilissa jakamistaan tiedoista, kuten ensiapukoulutuksesta tai lähihoitajaopinnoista.

Hoitajan työllistänyt perhe tai edelliset työnantajat voivat kirjoittaa hoitajalle suosituksia.

Palveluun rekisteröitynyt perhe saa lähettää viisi ilmaista tiedusteluviestiä, kunkin yhdelle hoitajalle. Sen jälkeen palvelu muuttuu maksulliseksi. Sen kuukausihinta on 19,90 euroa.

— Hinta laskee, mitä pidemmäksi ajaksi palvelun ottaa.

Maksava asiakas voi lähettää sovelluksen kautta hoitajille viestejä, varata hoitajan ja maksaa hänelle palkan. Hoitajat määrittävät palkkansa itse.

— Käteisen kanssa ei tarvitse pelata ollenkaan.

Yoopiesin kautta voi ostaa myös eläinten ja vanhusten hoitoa, siivousta sekä tukiopetus- ja läksyjentekoapua.