Kouvolassa koululaiset juhlivat itsenäisyyttä ensimmäisten joukossa

Sata vuotta sitten Kouvolassa oli huutava pula ruuasta. Itsenäistyminen pantiin merkille, mutta monilla se jäi arjen huolten alle.

Kouvolan Sanomien arkisto

Sata vuotta sitten Kouvolan torin laitaan oli jo pystytetty valaisinpylväät. Kuvan näkymä avautuu Pohjola-torin laidalta kohti nykyistä kaupungintaloa.
Sata vuotta sitten Kouvolan torin laitaan oli jo pystytetty valaisinpylväät. Kuvan näkymä avautuu Pohjola-torin laidalta kohti nykyistä kaupungintaloa.

Se oli harmaa ja sateinen torstai.

Joulukuun 6. päivänä 1917 kirpeä pakkanen lauhtui nopeasti. Lounainen ilmavirtaus toi lumisateen, joka päivän mittaan muuttui rännäksi ja vedeksi. Joulukuun alku 1917 oli ollut kirpeän kylmä. Maa oli jo lumen peitossa.

Sinä päivänä Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Svinhufvudin senaatti eli Suomen silloin hallitus oli antanut eduskunnalle esityksen, jossa se ilmoitti ryhtyvänsä tarvittaviin toimiin Suomen valtiollisen itsenäisyyden tunnustamiseksi.

Kouvolan Sanomat julkaisi uutisen tapahtuneesta 12. joulukuuta. Viikkoa aiemmin lehti oli tehnyt selväksi, että tavoitteena on itsenäinen Suomi.

”Kouwolan Sanomat ei aja erikoisesti minkään valtiollisen puolueen asiaa. Kansanwaltainen, lujalla järjestyksellä ja laeilla turwattu itsenäinen Suomi on se tulewaisuus, joka tämänkin lehden päämääränä kangastaa. Kunnallisissa kysymyksissä tahtoo Kouvolan Sanomat ajaa edistyksellistä politiikkaa.”

Kouvolan Sanomat ilmestyi tuolloin kerran viikossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet