Iitissä on hyvä lapsilykky — Päiväkotisuunnitelma paisui yli kahdella miljoonalla, syksyksi kunta vuokrasi lisää tilaa kolmelle uudelle lapsiryhmälle

Suunniteltua suuremman päiväkodin rakentamiskulut ovat nyt noin 6,8 miljoonaa euroa.

Jussi lopperi

Iitin päivähoitoikäisten lasten määrä on kasvanut.
Iitin päivähoitoikäisten lasten määrä on kasvanut.

Iitissä vireillä olevan päiväkodin suunnitelmat menivät tiistaina valtuustossa kokonaan uusiksi. 192-paikkaisen kahdeksan ryhmän päiväkodin sijasta suunnitteilla on 240-paikkainen kymmenen ryhmän päiväkoti.

Veteraanitielle tulevan päiväkodin suunnitelmien muutos maksaa kunnalle vähintään 2,3 miljoonaa euroa aiempaa arviota enemmän. Vielä viime vuonna pienemmän päiväkodin rakentamiskulut olivat noin 4,5 miljoonaa euroa. Suunnitelmien edettyä keväällä arvioitu summa oli 5,5 miljoonaa euroa. Nyt summa on noin 6,8 miljoonaa euroa.

— Joudumme ottamaan lainaa. Seuraavina vuosina kunta jaksottaa investointejaan tai jotakin jätetään tekemättä, kunnanjohtaja Riku Rönnholm sanoo.

Kahdessa vuodessa valmista

Päiväkodin rakentaminen jakautuu kahdelle vuodelle. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna. Rakennuksen pitäisi olla valmis vuoden 2020 syksyllä, kun päiväkodin toimintakausi alkaa.

Iitti keskittää uuden päiväkodin valmistuttua kaiken päivähoidon ja esikoulutoiminnan saman katon alle. Se merkitsee nykyisten päiväkotien lakkauttamista.

Päiväkodin rakennusmateriaaleista ei vielä ole hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salosen mukaan päätetty. Vaihtoehdoiksi on esitetty hirttä tai puuelementtejä.

Valtuutetut käyttivät muutamia puheenvuoroja, joissa tuotiin esille hyvän suunnittelun tärkeyttä ja kustannustehokasta rakentamista. Salosen mukaan eniten kannatusta on saanut puurakentaminen.

Lisätila löytyi entisestä Ruskolasta

Jussi Lopperi

Iitti tarvitsi lisätilaa yli 50 päivähoitopaikalle ensi syksyksi.
Iitti tarvitsi lisätilaa yli 50 päivähoitopaikalle ensi syksyksi.

Iitistä eivät lapset näillä näkymin lopu. Kunta tarvitsi ensi syksyksi lisää tilaa 54 päivähoitopaikalle nykyisten lisäksi. Esikoulun aloittaa kunnassa 75 lasta.

Lisätilaa kunta vuokrasi entisen Ruskola-kodin tiloista Kausalan keskustasta. Siinä toimi aiemmin yksityinen vanhusten hoitokoti.

Toisena vaihtoehtona oli vuokrata kontteja väliaikaistiloiksi. Lopulta kunta päätyi edullisemman Ruskolan kannalle.

Väliaikaistilojen vuokrakulut ovat kahdessa vuodessa 70 000 euroa. Kokonaiskustannukset vuokratiloista ovat kahdelta vuodelta yli 810 000 euroa. Niistä suurin osa, lähes 600 000 on henkilöstön palkkaukseen liittyviä kuluja. Siivous- ja ruokahuolto maksavat tilapäispäiväkodissa 105 000 euroa kahden vuoden aikana.