Poliisin esitutkinta Kotkan kaupungin saamasta 700 000 euron laskusta valmistumassa – Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myynnistä syntyneet epäselvyydet siirtymässä syyteharkintaan

Esitutkinta liittyy entisen Kotkan kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin tekemiin rinnakkaisiin konsulttisopimuksiin. Alkuperäinen rikosnimike lieveni esitutkinnan aikana.

Sami Heiskanen

Henry Lindelöfiä koskeva esitutkinta on etenemässä syyteharkintaan.
Henry Lindelöfiä koskeva esitutkinta on etenemässä syyteharkintaan.

Kaakkois-Suomen poliisin suorittama esitutkinta Kotkan kaupungin saamasta konsulttilaskusta on valmistumassa.

Esitutkinta koskee kaupungin saamaa 700 000 euron välityspalkkiolaskua osakekaupasta, jossa Kotkan kaupunki myi Kymenlaakson Sähkön osakkeet takaisin yhtiölle itselleen. Välityspalkkiosta tuli lasku kaupungille yllättäen viime vuoden keväällä, vaikka kaupunki oli maksanut eri yhtiölle 60 000 euron välityspalkkion sinä vuonna kun osakekaupat tehtiin. Selvityksissä kävi ilmi, että entinen kaupungin johtaja Henry Lindelöf oli tehnyt kahden eri yhtiön kanssa lähes samansisältöiset sopimukset.

700 000 euron laskua perinyt Navigatum Oy ilmoitti epäselvyyksien ilmettyä luopuvansa vaatimuksestaan. Asiasta tehtiin kuitenkin tutkintapyyntö poliisille, sillä entisen kaupunginjohtajan epäiltiin ylittäneen toimivaltuutensa sopimusta laatiessaan.

Esitutkinta etenemässä syyteharkintaan

Tutkinnanjohtaja Christian Blomqvist Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että esitutkinnassa on pyritty laajasti selvittämään tapahtuman olosuhteita kuulusteluilla ja pyytämällä asiakirjoja.

– Tutkinnan aikana rikosnimike muuttui virka-aseman väärinkäyttämisestä virkavelvollisuuden rikkomiseksi. Lientymisen syynä oli se, ettei esitutkinnassa ole saatu näyttöä taloudellisen hyödyn tavoittelusta, Blomqvist sanoo.

Blomqvist kertoo, että alkuperäinen rikosnimike perustuu poliisin arvioon tutkintapyyntömateriaalista.

– On mahdollista, että rikosnimike muuttuu, kun esitutkinnan aikana saadaan lisää tietoa.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, kun virkavelvollisuuden rikkomisesta voi saada sakkoja tai vankeutta enintään vuoden.

Lindelöfiä koskeva esitutkinta lähtee loppulausunnoille lähiviikkoina. Sen jälkeen se siirtyy syyttäjille syyteharkintaan, Blomqvistin arvion mukaan helmikuun aikana.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.