"Kymenlaakso toimi järkevästi, kun se rakensi oman sotensa, vaikka valtakunnan tason uudistuksen toteutumisesta ei ollut varmuutta"

Soten kaatuminen ei yllättänyt poliitikkoja tai virkamiehiä Kouvolassa. Valtakunnan tasolla sote-uudistuksen aikaansaaminen on välttämätöntä ja vastuu siitä siirtyi seuraavalle hallitukselle, sanoo maakuntajohtaja Jaakko Mikkola.

Katja Juurikko

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen
(sd.) mielestä Kymenlaakso toimi maakuntana järkevästi ja vastuullisesti rakentaessaan oman sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän. Arkistokuva.
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helmisen (sd.) mielestä Kymenlaakso toimi maakuntana järkevästi ja vastuullisesti rakentaessaan oman sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän. Arkistokuva.

Soten kaatuminen ei yllättänyt Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niirasta.

— Aikataulutavoitteessa pysyminen alkoi viime viikkoina näyttää aika lailla mahdottomalta. Sote-valmistelua viranhaltijan ominaisuudessa seuranneena voin sanoa, että kaikki tekivät loppuun asti todella paljon töitä.

Hallitus ehti viedä maaliin uuden terveydenhuoltolain päivystysasetuksineen. Tämä ei kuitenkaan ollut kytköksissä varsinaiseen sote-uudistukseen, Niiranen muistuttaa.

— Terveydenhuoltolain uudistus, jossa sovittiin muun muassa erikoissairaanhoidon keskittämisestä, vietiin läpi hallitusohjelman mukaisesti ja eri aikataulussa kuin varsinainen sote.

Sekä terveydenhuoltolain uudistuksella että sotella tavoiteltiin kustannustason kasvun leikkaamista.

— Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa, onko lakiuudistuksella päästy hallitusohjelman mukaisiin tavoitteisiin

En ole ollut mukana sellaisissa keskusteluissa, joissa Kymsoten perustamista arvioitaisiin uudelleen nyt kun sote ei etene. — Annikki Niiranen

Linda Varoma

Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen ei pidä todennäköisenä, että soten kaatumisella olisi suoraa vaikutusta Kymsoteen.
Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen ei pidä todennäköisenä, että soten kaatumisella olisi suoraa vaikutusta Kymsoteen.

Niiranen ei näe, että soten kaatumisella olisi suoraa vaikutusta Kymsoteen.

— Kymsote on perustettu voimassa olevan kuntalain mukaisesti. Tämä laki on voimassa edelleen vaikka sotelainsäädäntö kaatui. En ole ollut mukana sellaisissa keskusteluissa, joissa Kymsoten perustamista arvioitaisiin uudelleen nyt kun sote ei etene.

Toikka: ”Vastuullista päätöksentekoa”

Kymenlaakso on hoitanut oman maakuntansa sote-asioiden valmistelun ja päätöksenteon hyvin vastuullisesti, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka sanoo.

Siksi kansallisen tason sote-valmistelun kaatuminen ei tuo isoa muutosta siihen, mikä maakunnassa on jo saatu toimimaan.

Molemmat vaihtoehdot huomioitiin. Se oli oli vastuullista valmistelua ja päätöksentekoa. — Marita Toikka

Toikan mukaan Kymenlaaksossa sote-valmistelu otettiin omiin käsiin kesällä 2017, kun hallitus lykkäsi soten voimaantuloa vuodella.

— Meillä lähdettiin rakentamaan maakunnallista ratkaisua, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio jo toteutuu ja saadaan järjestämisvastuulle riittävä väestöpohja. Nyt töitä on tehty jo puolitoista vuotta ja saatu oman maakunnan sote-kuntayhtymä toimimaan.

Koko ajan valmistelu tehtiin niin, että maakunnallinen sote-uudistus saadaan toimimaan, toteutuu kansallisen tason uudistus tai ei.

— Molemmat vaihtoehdot huomioitiin. Se oli vastuullista valmistelua ja päätöksentekoa, Toikka sanoo.

Helminen: ”Sote ei vienyt sairaalaa Kouvolasta”

Hallituksen kaatuminen sote-kysymykseen ei yllättänyt Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Harri Helmistä.

— Ajattelin kuitenkin, että he vääntävät edes jotain siitä isosta paketista läpi, mutta ei siitä mitään tullut.

Helminen sanoo ymmärtävänsä asian niin, että kumpikaan suurista hallituspuolueista ei lopulta halunnut tinkiä omista vaatimuksistaan.

— Kokoomus piti kiinni valinnanvapaudesta ja keskusta vahti kovasti maakuntauudistusta. Paketti oli niin tiukkaan niputettu, että sieltä ei olisi voinut kaivaa irti hyviäkään asioita, jos niitä siellä olisi ollut.

Kokoomus piti kiinni valinnanvapaudesta ja keskusta vahti kovasti maakuntauudistusta. Paketti oli niin tiukkaan niputettu, että sieltä ei olisi voinut kaivaa irti hyviäkään asioita, jos niitä siellä olisi ollut. — Harri Helminen (sd.)

Sote ei vienyt sairaalaa Kouvolasta, Helminen muistuttaa.

— En ymmärrä poliitikkoja, jotka tällaista väärää tietoa vastuuttomasti levittävät. Sairaala menetettiin terveydenhuoltolain viimeisimmässä uudistuksessa.

Helminen pitää hyvänä, että maakunnassa saatiin aikaan oma sote.

— Minusta on hyvä juttu, että läksimme rakentamaan omaa sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymää. Nyt meillä on oma maakunnallinen kokonaisuus valmiina, vaikka valtakunnan tason sotea ei tullutkaan.

Helminen muistuttaa Kymsoten hyvistä puolista.

— Kymenlaakso kuuluu HUS-ervaan, eli kymenlaaksolaisten erikoissairaanhoidosta vastaa helsinkiläinen maailmanluokan sairaala. Se on noin tunnin ajomatkan päässä sekä Kouvolasta että Kotkasta. Nyt kun saamme tänne lääkärihelikopterin sekä valtatie 15:n kuntoon, se edistää tätä suoraan sanoen turvallista kokonaisuutta.

Hyytiäinen: "Sote siirtyi seuraavalle eduskunnalle"

Kouvolan kaupunginvaltuuston vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Hyytiäinen arvelee, että hallituksen ja soten kaatuminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.
Kouvolan kaupunginvaltuuston vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Hyytiäinen arvelee, että hallituksen ja soten kaatuminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.

Kouvolan kaupunginvaltuuston vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Hyytiäinen ennakoi, että hallituksen ja soten kaatuminen voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen.

— Ihmeteltiin, että miksei tämä tapahtunut jo aikaisemmin, kun soten ongelmat olivat jatkuvia. Toisaalta sama sote-asia siirtyy nyt seuraavalle eduskunnalle.

Hyytiäinen ei usko, että soten kaatumisella on suurta merkitystä kouvolalaisten ja kymenlaaksolaisten tilanteeseen.

— Meillä on oma vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä, joka on ihan alkuvaiheessaan ja siinä on ollut käynnistymisvaikeuksia. Mutta siinä se nyt etenee. En usko, että valtakunnan soten kaatuminen suuresti vaikuttaa täälläpäin.

— Ihmeteltiin, että miksei tämä tapahtunut jo aikaisemmin, kun soten ongelmat olivat jatkuvia. — Sari Hyytiäinen (vihr.)

Mikkola: "Uusi sote tarvitaan joka tapauksessa"

Maakuntajohtaja Jaakko Mikkola Kymenlaakson liitosta sanoo, että maa tarvitsee sote-uudistuksen ja vastuu siitä siirtyi nyt uudelle hallitukselle.

— Kuntayhtymämallilla toimiva sote käy kunnille kalliiksi. Siksi tarvitaan valtakunnallinen malli ja valtion rahoitusta, sekä tietysti lisää toteuttavia käsiä eli lääkäreitä ja hoitajia.

Juhana Lappalainen

Maakuntajohtaja Jaakko Mikkolan mukaan sote-uudistusta tarvitaan joka tapauksessa. Jos sitä ei saatu nyt, vuoro siirtyy seuraavalle hallitukselle, hän sanoo.
Maakuntajohtaja Jaakko Mikkolan mukaan sote-uudistusta tarvitaan joka tapauksessa. Jos sitä ei saatu nyt, vuoro siirtyy seuraavalle hallitukselle, hän sanoo.

Uuden soten toteuttaminen olisi Mikkolan mukaan tarpeen myös siksi, että nyt peruutetun uudistuksen käytännön työn tekijöille ei jäisi turhaan tehdyn työn tuntemusta.

— Turhautuminen on aina vaarana näin ison uudistuksen epäonnistuessa. Kuitenkin jo nyt on tehty ja tuotettu valtavasti erilaisia tutkimuksia ja pohjamateriaalia, jota voidaan varmasti hyödyntää tulevaisuudessa. Kymsotessa sitä on jo hyödynnettykin, Mikkola sanoo.

 Kuntayhtymämallilla toimiva sote käy kunnille kalliiksi. Siksi tarvitaan valtakunnallinen malli ja valtion rahoitusta, sekä tietysti lisää toteuttavia käsiä eli lääkäreitä ja hoitajia. — Jaakko Mikkola

Yksi sote-valmistelun tuotoksia on Kymenlaakson liiton tuottama maakunnan väestön hyvinvointia ja terveyttä käsittelevä raportti eli hyte-raportti. Sen johtopäätöksiä ja jatkotyöskentelyehdotuksia on Mikkolan mukaan tarkoitus hyödyntää, vaikka varsinainen sote kaatuikin.

Maakuntaliitossa hallituksen ja soten kaatuminen tarkoittaa myös toiminnan tehostamista.

— Toisin kuin monilla muilla maakuntaliitoilla meillä ei ole ollut omaa hanketuotantoa, vaan olemme siinä olleet Kinnon ja Cursorin varassa. Nyt haluaisimme vahvistaa omaa tuotantoa.

Osana uutta alkua Kymenlaakson liitto muuttaa Karhulasta Kouvolaan Hovioikeudentaloon.

Maakuntaliitto teki tiivistä yhteistyötä ely-keskuksen kanssa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun aikana. Yhteistyö on tarkoitus pitää jatkossakin tiiviinä, joten viraston sijainti ely-keskuksen kanssa samassa kaupungissa on perusteltua, Mikkola sanoo.

Luetuimmat