Digitaalisia viestejä haudan takaa — Tuleeko Emonumista uusi Facebook?

Roope Niemi

Salibandy-yrittäjänä ja -valmentajana Lappeenrannassa tunnetuksi tullut Ville Hyyryläinen ja toinen lappeenrantalainen tunnettu urheilumies Jukka-Pekka Ruokonen ovat kiertäneet esittelemässä Emonumia 18 maassa 700 ihmiselle, eikä missään ole tullut vastaan samanalaista palvelua.
Salibandy-yrittäjänä ja -valmentajana Lappeenrannassa tunnetuksi tullut Ville Hyyryläinen ja toinen lappeenrantalainen tunnettu urheilumies Jukka-Pekka Ruokonen ovat kiertäneet esittelemässä Emonumia 18 maassa 700 ihmiselle, eikä missään ole tullut vastaan samanalaista palvelua.

Emonumista voi tulla maailman seuraava Facebook tai Nokia. Niin on Ville Hyyryläiselle sanottu, kun hän on kiertänyt Suomessa ja maailmalla kertomassa kehittämästään Emonum-palvelusta.

Kaikki digitaaliset sisältönsä voi säilöä Emonumiin, joka jakaa ne tilinomistajan kuoleman jälkeen tämän ohjeiden mukaisesti niille ihmisille, joita tämä on arvellut erilaisten sisältöjen auttavan.

— Kolme vuotta sitten mietin, onko sosiaalisen median kenttä jo koluttu loppuun. Tulin siihen tulokseen, ettei kukaan huolehdi siitä, mitä ihmisestä jää digitaalisesti jäljelle tämän kuoltua, lappeenrantalainen Hyyryläinen sanoo.

Emonum avautui käyttäjille tiistaina 25.4., ja sitä esiteltiin Helsingissä Pohjoismaiden suurimmassa terveysalan startup- ja innovaatiotapahtumassa Upgrade Lifessa.

Terveysalan messut on Hyyryläisen mukaan juuri oikea paikka esitellä Emonumia, koska siinä on hänen mielestään kysymys elämänlaadun parantamisesta. Missään tapauksessa siinä ei innovaattorin mielestä ole kysymys salaperäisten kuolemantakaisten viestien lähettelemisestä jälkeenjääneille.

— Ihmisillä on valtavat digitaaliset arkistot esimerkiksi valokuvia, jotka jäävät usein muiden ulottumattomiin, kun ihminen kuolee. Emonumissa ihminen voi päättää, mitä tietoja tai säilömiään ohjeita jakaa kenellekin läheiselleen kuolemansa jälkeen, Hyyryläinen sanoo.

Digitaalisten sisältöjen tallentaminen ja jakaminen kuoleman jälkeen on Hyyryläisen mielestä toisista ihmisistä välittämistä ja hyvän elämän jatkamista joskus hyvin käytännöllisellä tasolla. Sisältöjen tallentaminen voi Hyyryläisen mukaan sitä paitsi parantaa myös tallentajan elämää sekä konkreettisesti että hyvin perustavanlaatuisesti. Hyyryläinen kutsuu Emonumia tunnepalveluksi.

— Emonumin käyttäjä hyvin todennäköisesti alkaa miettiä tiliään rakentaessaan, mikä elämässä loppujen lopuksi on tärkeää ja havahtua huomaamaan, ketkä ovat niitä läheisiä, joiden kanssa olisi elettävä tässä ja nyt. Joitain saattaa myös rauhoittaa tieto, että esimerkiksi kaikki elämän tärkeät dokumentit löytyvät yhdestä paikasta.

Emonumiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi, mutta sen käyttäminen maksaa vuodessa 25 euroa. Hyyryläisen yritys lupaa huolehtia sisältöjen jakamisesta kuoleman jälkeen yhdeksän vuoden ajan.

Emonum

Yritys on saanut julkista rahaa 240 000 euroa. Rahoittajina ovat olleet muun muassa Finnpro ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Ykistyistä rahaa yritykseen on sijoitettu 430 000.

Sillä on 40 yksityistä sijoittajaa, joiden nimiä yritys ei vielä kerro.

Sillä on yhteistyösopimus Microsoftin startup-ohjelman BizSparkin kanssa.

Yrityksen arvo on seitsemän miljoonaa euroa

Liisa Kukkola

Liisa Kukkola