Kouvolan ja Kotkan välin junavuorojen lisääminen vaati yli kaksi vuotta sitkeää lobbausta — "Edunvalvonnan pitää perustua faktoihin, haavekuvilla ei pitkälle pötki"

Kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan Jenny Hasun (kesk.) mielestä Kouvolan pitää nyt haistella, millä hallinnon alueilla voi olla rahaa seuraavalla hallituskaudella.

Lukas Pearsall

Kouvolan ja Kotkan välille tulee neljä uutta junavuoroa maaliskuun loppupuolelta alkaen.
Kouvolan ja Kotkan välille tulee neljä uutta junavuoroa maaliskuun loppupuolelta alkaen.

— Edunvalvonnassa ei tule nopeita voittoja kuin äärimmäisen harvoin, Kouvolan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) sanoo.

Hän toimii kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) avustajana. Aiemmin Hasu on ajanut eri poliittisten ryhmien etuja lobbarina tunnetun Jussi Lähteen tiimissä ja Allianssissa.

Kouvolan kehitysjohtaja Petteri Portaankorva kertoo esimerkin edunvalvonnan pitkäjänteisyydestä: Kaupunki ja Kymenlaakson liitto aloittivat jo syksyllä 2015 puhumisen Kouvolan ja Kotkan välin junavuorojen lisäyksestä. Vasta joulukuussa 2017 valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi määrärahaa neljälle lisävuorolle.

— Tällaisia asioita täytyy pitää jatkuvasti esillä, tavataan ketä hyvänsä valmistelijoita tai vaikuttajia, Portaankorva sanoo.

Kouvola tavoittelee seuraavaksi tuomioistuinvirastoa

Portaankorvan mukaan edunvalvonnassa on ennen kaikkea kyse verkostojen luomisesta. Jos itsellä ei ole oikeita kanavia, täytyy tietää, kenellä on. Myös faktojen on oltava kunnossa.

— Omien perustelujen pitää kestää. Haavekuvilla ei kovin pitkälle pötki.

Tällä hetkellä yksi Kouvolan tavoitteista on saada kaupunkiin tuomioistuinvirasto. Siitä päättää Kouvolan naapurikunnasta Mäntyharjusta eduskuntaan valittu oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Jenny Hasun mielestä Kouvolassa kannattaisi jo aktiivisesti pohtia, millaisia odotuksia ja toiveita kaupungilla on kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen ohjelmaan.

— Nyt pitää haistella, millä hallinnon alueilla voi olla rahaa seuraavalla hallituskaudella.

Hasun mukaan kaupungin edunvalvontaa helpottaisi, jos Kouvolasta valittaisiin monta kansanedustajaa ja kouvolalaiset pääsisivät kirjoittamaan puolueidensa linjapapereita ja periaateohjelmia.

— Niistä papereista hallitusohjelmia kirjoitetaan.


Helminen: Kouvola on saanut liikennehankkeita hyvin eteenpäin

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) sanoo Kouvolan päässeen liikenneasioissa hyvin eteenpäin: Junavuorojen lisäyksen lisäksi kaupungissa säilyy rautateiden ohjauskeskus. Eduskunta on myös myöntänyt miljoonia euroja valtatie 12:n korjaamiseen Tillolan ja Keltin välillä, jos Kymi Ring saa moottoriradalle rahoituksen.

— Nostin ministeri Jari Lindströmille (sin.) ja kansanedustaja Markku Pakkaselle (kesk.) hattua, kun kuulin, että Keltakankaan risteyksen remontti alkaa. Se merkitsee sitä, että valtatie 15 kunnostetaan loppuun asti, Helminen sanoo.


"Oma ministeri on lottovoitto"

Jenny Hasu kuvaa kaupungin omaa ministeriä lottovoitoksi.

— Minne Lindström meneekin, hänet halutaan nähdä ja häntä kehutaan sekä miellyttäväksi että suoraksi. Kun Lindströmiin ottaa yhteyttä, hän antaa aina mahdollisuuden eikä sano, että ei onnistu.

Hasun mielestä on tärkeä ymmärtää, että edunvalvonta on ammattimaista ja samalla arkista työtä. Jos omat taidot eivät riitä, kaupunki voi myös ostaa asiantuntemusta, kuten esimerkiksi sote-yhteisyrityksen kilpailutuksessa tehtiin.

— Kaikkea ei voi itse osata eikä tietää. Se joka ei pyydä apua, häviää aina.

Hasu puhuu myös sen puolesta, että kaupungin eri tapaamisissa hyödynnetään eri ihmisten vahvuuksia.

— Kaupunginhallituksen pöydän ympärillä kellään muulla kuin Ville Kaunistolla (kok.) ei ole vastaavaa ammattilaisurheilun osaamista tai Paula Werningillä (sd.) Tehyn puolelta osaamista. Yrittäjänä toimiva Jani Heikari (kok.) on puolestaan niin kokenut neuvottelija, että tiukassa paikassa hänet kannattaa panna asialle.

Jussi Lopperi

Kaupungin edunvalvonta vaatii verkostoitumista eri vaikuttajien kesken. Oikealla istuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) ja jäsen Kimmo Jokiranta (kesk) odottivat viime syyskuussa kaupunginhallituksen kokouksen alkua.
Kaupungin edunvalvonta vaatii verkostoitumista eri vaikuttajien kesken. Oikealla istuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) ja jäsen Kimmo Jokiranta (kesk) odottivat viime syyskuussa kaupunginhallituksen kokouksen alkua.


Harri Helmisen mukaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana toimiva Heikari ”on tehnyt älyttömästi duunia Kouvolan asuntomessujen eteen”.

Heikari kertoo, että hän on käynyt esimerkiksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksessa ARA:ssa ideoimassa ja neuvottelemassa, miten vuoden 2019 asuntomessuille saataisiin ARA-kohde.

— Viime tipassa saimme mukaan Virkkulankylän, jonka ARA-rahoitus varmistui muutama viikko sitten, Heikari sanoo.

Edunvalvontaa ei Hasun mukaan tehdä pelkästään ministerin kabinetissa, eduskunnan käytävillä tai Kouvolan kaupungintalolla.

— Hyvä esimerkki Mikkelin kaupungin edunvalvonnasta oli viime viikolla Helsingin Sanomien etusivun mainos Jukurien ja HIFK:n pelistä. Se lisäsi tietoisuutta siitä, missä Mikkeli on.