Katso kuva: Ensimmäinen tunturipöllöhavainto yli 20 vuoteen Kouvolan seudulla

Harvinainen vieras pohjoisesta ei hätkähtänyt uteliaita luontokuvaajia.

Lassi Kujala

Kolmevuotias tunturipöllökoiras on jo melkein valkea. Puut ja maisema ovat Valkealassa lumettomat, mikä helpotti linnun löytymistä.
Kolmevuotias tunturipöllökoiras on jo melkein valkea. Puut ja maisema ovat Valkealassa lumettomat, mikä helpotti linnun löytymistä.

Sunnuntaina Valkealassa bongattiin harvinainen vieras. Kouvolalainen lintuharrastaja Jani Salonen havaitsi tunturipöllön laajan peltoaukeaman reunapuussa.

Tunturipöllöjä näkee Etelä-Suomessa todella harvoin. Edellinen havainto Pohjois-Kymenlaaksosta on vuodelta 1997.

Salonen kertoi, että kyseessä on noin kolmevuotias koiraslintu. Väritykseltään se on jo lähes puhtaan valkea.

Lintu istui lajille epätyypillisessä paikassa – vesisateessa suuressa haavassa pellon reunassa. Ohi ajavista autoista se ei näyttänyt välittävän lainkaan. Paikalla oli useita lintuharrastajia.

Ei ole tietoa, kauan tunturipöllö on Valkealassa viihtynyt. Salosen mukaan Haminasta on viikon takainen havainto samanikäisestä pöllöstä, joka lienee sama yksilö.

Tunturipöllö pesii Suomessa äärimmäisen uhanalaisena. Laji saattaa olla kokonaan häviämässä maasta. On arveltu, että ilmaston lämpenemisellä on osuutta tähän.

Laji on vähentynyt myös Norjan ja Ruotsin tunturialueilta. Pesintöjä löytyy muutama vain hyvinä ravintovuosina eikä aina silloinkaan.

Uusimmat uutiset