Elimäellä kuvattiin valistusvideota vanhalla onnettomuuspaikalla: Tilanteessa uhrit näyttelivät, mutta pelastajille kyse oli oikeasta harjoituksesta

Liikenneturva päivitti valistusvideotaan nykyaikaisemmaksi. Videotarina yhdistelee piirteitä useista onnettomuuksista. Maanlaajuiseen levitykseen päätyvän videon ensi-ilta on syksyllä Kouvolassa.

Noora Vilamaa

Onnettomuusvideota kuvattiin myös Villa Ruthissa Kuusankoskella. Teemu Villikka kuvaa ja Olli Rantanen äänittää kohtausta, jossa Sonja Hynysen esittämä hahmo on nousemassa autoon.
Onnettomuusvideota kuvattiin myös Villa Ruthissa Kuusankoskella. Teemu Villikka kuvaa ja Olli Rantanen äänittää kohtausta, jossa Sonja Hynysen esittämä hahmo on nousemassa autoon.

— Kerkiää mennä!
— Ei kerkiä!

Kolarissa loukkaantuu monta nuorta. Kuoleekin. Kauhea, traumaattinen tilanne kaikille osapuolille: onnettomuuden uhreille, pelastajille, poliisille, papille. Omaisille, jotka tiedon saavat. Ystäville, jotka jälkeen jäävät.

Kaikki edellä mainittu voitaisiin kuitenkin välttää. Siihen tarvitaan valistusta: sitä, että ensin ajatellaan, ja sitten vasta tehdään — tai jätetään tekemättä.

Koetut asiat ja omat tunteet ovat liikenneturvallisuusvalistuksen aseita

Elimäellä ja Kuusankoskella kuvattiin viime viikolla Liikenneturvan nuorille suunnattua valistusvideota. Video on osa Liikenneturvan Punainen liitu -kampanjaa. Nuorten liikennekäyttäytymiseen halutaan vaikuttaa tuomalla esiin tietoa, tosiasioita, omakohtaisia kokemuksia ja tunteita.

Edellinen Punainen liitu -kampanjan video kuvattiin Pohjois-Suomessa.

Pääset näkemään vanhemman Punainen liitu -videon trailerin tästä linkistä

— Katsoimme, että aika ja autot ovat muuttuneet sen jälkeen niin paljon, että on aika tehdä päivitys. Kuvaustekniikkakin on kehittynyt valtavasti. Nyt käytössä ovat esimerkiksi dronet, jolla saatiin ilmakuvaa onnettomuustilanteesta, yhteyspäällikkö Tarja Korhonen Liikenneturvasta kertoo.

Kouvolan seudulla tehtyihin kuvauksiin osallistuivat Liikenneturvan lisäksi Kymenlaakson pelastuslaitos, Kymsote ja Kaakkois-Suomen poliisi. Valmisteluissa olivat mukana myös Kaakkois-Suomen ely-keskus sekä Auto-Suni, joka lahjoitti kuvauksissa käytetyt onnettomuusautot.

Videon on käsikirjoittanut Teemu Villikka. Tuotannosta ja toteutuksesta vastaa Same Eyes oy.

Videolla näytetään, mitä onnettomuustilanteessa oikeasti tapahtuu. Kuvamateriaali ja videolla kerrotut kokemukset ovat rankkoja.

— Onnettomuuden kokeneiden aidot tarinat herättävät nuoret miettimään omaa käyttäytymistään ja valintojen tekemistä. Juuri se on Punaisen liidun tarkoitus, Korhonen sanoo.

Video yhdistelee piirteitä eri onnettomuuksista

Nuorten liikenneonnettomuuksissa on monia yhteisiä piirteitä. Niinpä myös videolla nähtävä onnettomuus on yhdistelmä useista nuorille tapahtuneista liikenneonnettomuuksista.

Yksi näistä onnettomuuksista tapahtui Elimäen Hongistontiellä kesäkuussa 2007. Kahden auton nokkakolarissa kuoli kolme nuorta. Viisi loukkaantui, osa vakavasti.
Uutta videota kuvattiin juuri Hongistontiellä.

Videolla nähtävät nuoret ovat kouvolalaisia. He näyttelevät, mutta pelastajat ja poliisi eivät: heille kuvaustilanne oli ammatillinen harjoitus.

Rankka kokemus myös nuorille näyttelijöille

Tunnelma Hongistontien kuvauksissa oli intensiivinen, Korhonen kertoo.

— Koska kyseessä oli myös pelastusharjoitus, ensihoitotilanne kuvattiin ilman keskeytyksiä mahdollisimman autenttisesti, pelastusjärjestyksineen päivineen.

Näyttelijöillekään kuvaus ei ollut pelkkää näyttelemistä.

— Nuoret kertoivat, että tilanteessa näytteleminen oli jopa hieman pelottavaa. Kauluri esti näkemisen, suuri joukko ihmisiä hääri ympärillä ja auton pilkkomisesta kuului karmea ääni. Lasinsirpaleet lensivät päälle. Oikeissa tilanteissa uhrien stressiä lisäävät vielä kipu, pelko ja epätietoisuus siitä, mitä itselle ja mahdollisesti muille on käynyt.

Ensi-ilta Kouvolassa lokakuussa

Elimäellä ja Kuusankoskella kuvatun valistusvideon ensi-ilta on Kouvolassa lokakuussa. Ensimmäiseksi sen näkevät lukiolaiset.
Kampanjan keskeisenä ajatuksena on pohtia nähtyä ja koettua omasta näkökulmasta.

— Yksi osa Punaista liitua on keskustelu. Kun nuoret ovat nähneet videon, on suotavaa, että he pääsevät keskustelemaan näkemästään opettajien ja muiden aikuisten kanssa, Korhonen sanoo.

Ensi-illan jälkeen uusi video on valtakunnallisessa opetus- ja valistuskäytössä kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.