Leikkaussalien välinehuoltoa tekevällä iittiläisyrityksellä oli vaikeuksia saada kasvomaskeja, visiireitä ja puhdistusaineita korona-aallon alussa – "Tarjolla oli paljon tuotteita, joiden laatua emme hyväksyneet", toimitusjohtaja sanoo

Iittiläinen Clinichem tuo Suomeen ja valmistaa vientiin terveydenhuollon hygieniavälineitä. Yhtiö täytti marraskuussa 20 vuotta.

Katja Juurikko

Clinichemin tekninen johtaja Jani Pohjola esittelee viemäriin yhdistettävää hulpperia, joka murskaa käytetyt kertakäyttöiset  alusastiat ja virtsapullot eli sorsat, jotta ne voidaan turvallisesti hävittää.
Clinichemin tekninen johtaja Jani Pohjola esittelee viemäriin yhdistettävää hulpperia, joka murskaa käytetyt kertakäyttöiset alusastiat ja virtsapullot eli sorsat, jotta ne voidaan turvallisesti hävittää.

Kausalalainen välinehuollon asiantuntijayritys Clinichem oy on tärkeässä roolissa leikkaussaleissa. Yrityksen tuotteisiin kuuluu 1 500 erilaista hygienia-alan tuotetta. Lisäksi yritys huoltaa tuotteita.

Käytännössä työ on sitä, että esimerkiksi leikkaussalien instrumentit tulevat Clinichemille huoltoon, jossa ne ensin pestään ja desinfioidaan. Välinehuoltaja tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa instrumentit.

Sen jälkeen välineet pakataan instrumenttipusseihin tai -kääreisiin ja sterilointikoreihin, joissa ne menevät sterilointiin. Vasta sen jälkeen ne menevät takaisin leikkaussaliin.

Välineet kuljetetaan niille erikseen suunnitelluissa laatikoissa, kääreissä tai laminaattipusseissa, jotka avataan vasta leikkaussalissa.

– Välineet, joita lääkäri tarvitsee leikkauksessa, menevät kaikkien vaiheiden jälkeen suoraan leikkaavan lääkärin käsiin. Niiden on oltava täysin steriilejä, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Matti Ihalainen sanoo.

Yhtiö toimittaa tilatut tuotteet suoraan asiakkaalle. Hygieniasyistä yrityksen tiloihin ei oteta vierailijoita kuin poikkeustapauksissa.

Katja Juurikko

Clinichemin tuotteita on mennyt muun muassa Kymenlaakson keskussairaalaan.
Clinichemin tuotteita on mennyt muun muassa Kymenlaakson keskussairaalaan.

Korona-aallon alkaessa viime keväänä Clinichemillä oli vaikeuksia saada muun muassa kasvomaskeja, visiireitä ja puhdistusaineita.

– Tarjolla oli paljon tuotteita, joiden laatua emme voineet hyväksyä. Jätimme ne hankkimatta.

Ihalaisen mukaan yritys selvittää parhaillaan kaikkia heille tulevien tuotteiden ostoketjuja.

Haluamme ostaa tuotteet suoraan valmistajalta ilman välikäsiä. — Matti Ihalainen

– Haluamme ostaa tuotteet suoraan valmistajalta ilman välikäsiä. Näin pyrimme varmistamaan, että niissä ei ole turvallisuuteen liittyviä riskitekijöitä. Se on erityisen tärkeää etenkin nyt koronaepidemian aikana.

Päivittäistarvikkeita tulee luotettavasti esimerkiksi Saksasta.

Clinichemin valikoimassa on yli 1 500 tuotetta. Niitä ovat esimerkiksi pesu-, desinfiointi- ja sterilointilaitteet, jotka yritys tuo maahan ja myy asiakkailleen. Päivittäistavaratoimituksiin sisältyy välinehuolloissa käytettäviä sterilointipusseja, kääreitä, pesuaineita sekä muita välinehuollon perustarvikkeita.

Yhtiön tuotevalikoimassa on EU:n alueelta tuotuja oheistarvikkeita ja hygieniatuotteita, kuten maskit ja suoja-asut. Yritys tarjoaa välinehuollon perussuunnittelupalvelua ja alan koulutusta.

Yhtiön itse valmistamien autoklaavien eli ilmatiiviiden paineastioiden, instrumenttipesu- ja ultrapesukoneiden testituotteita menee kotimaan kaupan lisäksi myös vientiin.

– Tärkeimpiä vientimaita ovat muun muassa Espanja, Portugali ja Unkari. Viemme testituotteita yhteistyökumppaneidemme kautta myös Aasiaan ja Amerikkaan, Ihalainen sanoo.

Katja Juurikko

Pakkausvaihe on steriili, ja vasta asiakas avaa kuljetuslaatikot.
Pakkausvaihe on steriili, ja vasta asiakas avaa kuljetuslaatikot.

Clinichemin teknisestä toiminnasta vastaa Jani Pohjola. Matti Ihalaisen poika Aarne Ihalainen vastaa osasta päivittäisiä toimintoja ja kansainvälisestä kaupasta.

Yritystä perustettaessa Matti Ihalaisella oli laitevalmistuksen, -huollon ja -koulutuksen tarvittava erityisosaaminen. Ihalaisen kanssa yrityksen perustivat kaksi muuta välinehuollon ja kemikaalipuolen ammattilaista, mutta hän on ainoa perustajista, joka enää jatkaa yrityksessä

Clinichem toimii Iitin kunnalta vuokratuissa tiloissa ja työllistää 10 henkilöä. Päivittäiskauppa on kärsinyt koronasta sen verran, että yritys on joutunut lomauttamaan kaksi henkilöä, toimitusjohtaja Ihalainen sanoo.

Clinichem täytti 20 vuotta marraskuun puolivälissä, mutta juhlat järjestään vasta ensi kesänä.