Joukko isoja ammattiliittoja uhkaa käynnistää lakon ensi keskiviikkona – Lakon piirissä olisi kymmeniätuhansia työntekijöitä

Lakonuhka on vastaus hallituksen suunnittelemaan lakiuudistukseen, jolla helpotettaisiin irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä.

Katja Juurikko

Ammattiliitot uhkaavat lakolla. Arkistokuva.
Ammattiliitot uhkaavat lakolla. Arkistokuva.

Ammattiliitot Pam, Pro, Sähköliitto ja Teollisuusliitto uhkaavat aloittaa lakon ensi viikon keskiviikkona. Syynä lakonuhkaan ovat hallituksen aikeet heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

Lakon on tarkoitus alkaa keskiviikkona 3. lokakuuta kello 00.00 ja päättyä vuorokautta myöhemmin.

Työtaisteluiden piirissä on yhteensä kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakot koskevat 150:tä isoa teollisuusalan työpaikkaa ympäri maata. Työnseisauksen piirissä on noin 22 000 Teollisuusliiton ja noin tuhat Sähköliiton työntekijää.

Teollisuusliittolaiset menisivät lakkoon muun muassa Domuksen kalustetehtaalla Korialla, Patria Aviation oy:ssä Utissa sekä UPM:n Kalson viilutehtaalla Vuohijärvellä.

Sähköliiton lakkoon osallistuu muun muassa telakkayhtiö Mayer Turun, teräsyhtiö Outokummun ja SSAB:n sekä metsäyhtiö UPM:n työntekijöitä.

Sähköliitto käynnistää poliittisen lakon samana ajankohtana myös 15 elintarvikealan teollisuustyöpaikalla yhdessä elintarvikealan työntekijöitä edustavan SEL:n kanssa.

Palvelualan työntekijöitä edustavan Pamin lakko on rajattu koskemaan lähinnä teollisuudessa työskenteleviä kiinteistö- ja siivousalan sekä henkilöstöravintoloiden työntekijöitä.

Lakkokohteissa työskentelee noin tuhat työntekijää. Pamin lakko ei ulotu kouvolalaisiin tuotantolaitoksiin.

Ammattiliitto Pron työnseisaus koskee yksittäisiä yhtiöitä ja työpaikkoja. Kalson viilutehdas kuuluu myös Pron lakon piiriin.

Osa liitoista on asettanut tai asettaa voimaan myös ylityökiellon.

Pamin 27 sopimuslaa koskeva ylityökielto alkaa niin ikään ensi keskiviikkona. Ylityökielto koskee muun muassa kauppojen, varastojen, siivous- ja kiinteistöpalvelualan, hotelli- ja ravintola-alan, Alkojen ja apteekkien työtehtäviä.

Pron ylityökielto koskee kiinteistöalan toimihenkilöitä. Teollisuusliitolla ylityökielto on ollut voimassa 17. syyskuuta alkaen.