Pääkaupunkiseudulla järjestetty perhejuhla poiki viikonloppuna koronatartuntoja Kouvolaan – Infektioylilääkäri on tilanteesta huolissaan: "Nyt kannattaa liikkua Kymenlaaksossa ja välttää Uuttamaata sekä Lapin hiihtokeskuksia"

Kouvolassa todettiin tiistaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Kymsoten vetämä koronaryhmä kokoontuu keskiviikkona pohtimaan muun muassa mahdollisia koronarajoituksia.

Marko Kauko

Kymenlaaksossa on vahvistettu perjantaista lähtien liki 20 koronatartuntaa.
Kymenlaaksossa on vahvistettu perjantaista lähtien liki 20 koronatartuntaa.

Kymenlaaksossa on todettu perjantaista lähtien liki 20 uutta koronatartuntaa, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo. Tartunnat ovat peräisin useista lähteistä.

– Tapauksia tuli meille sattumalta viime viikonloppuina eri teitä. Tässä yhteydessä tartunnan saaneiden läheisilläkin todettiin tartuntoja.

Tartuntaketjujen jäljitystyöstä vastaa Kymsoten tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikkö. Pietikäisen mukaan viikonloppu oli jäljittäjille koko epidemia-aikana tiukin rupeama.

– Viikonloppuna oli pula henkilökunnasta. Onneksi saimme apua.

Taitajassa tartuntoja

Kouvolassa todettiin tiistaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan maanantaina Kouvolassa oli varmistunut 50 tartuntaa. Tiistaina luku oli 57.

Uusista tartunnoista kolme todettiin aikuiskoulutus Taitajassa.

– Taitajan kaikki altistuneet on kartoitettu, ja heidät on siirretty etäopetukseen lokakuun loppuun. Myös ryhmien kouluttaja on siirretty etätyöhön, rehtori ja toimitusjohtaja Leena Kaivola kertoo Taitajan tiedotteessa.

Kymsote jäljitti Kouvolan koronarypästä tiistaina.

– En pysty sanomaan tällä hetkellä ihan varmasti, miten tartunnat ovat tapahtuneet. Meillä on kuitenkin epäilys siitä, että kaikki seitsemän tapausta liittyvät toisiinsa, Pietikäinen sanoi iltapäivällä.

Kymsote tiedotti myöhemmin, että viikonloppuna Kouvolassa todetun koronavirustartunnan tartuntaketjuun on tiistaihin mennessä yhdistetty yhteensä kahdeksan koronavirustartuntaa.

Etelä-Kymenlaaksossa todettiin tiistaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Kotkassa on tartuntoja tähän mennessä 39 ja Haminassa 17.

Kymenlaakson tartunnoista iso osa ulkopaikkakunnilta

Pietikäinen sanoo olevansa huolissaan tämänhetkisestä koronatilanteesta valtakunnallisesti ja Kymenlaaksossa. Hän pitää Kouvolan seitsemää todettua tartuntaa yhdessä päivässä suurena määränä.

– Olen huolestunut urheilukilpailujen turvallisuudesta ja perhejuhlien järjestämisestä. Viikonloppuna todetut muutamat tapaukset liittyivät isoon perhejuhlaan meidän sairaanhoitopiirimme ulkopuolella. Se näkyi Kouvolan tartuntaluvuissa, Pietikäinen sanoo ja viittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin.

Kymenlaaksossa tänä syksynä todetuista tartunnoista suuri osa on ollut peräisin maakunnan ulkopuolelta, kuten Uudeltamaalta. Osa tartunnoista on tullut Kymenlaaksoon vieraspaikkakuntalaisten mukana, osan kymenlaaksolaiset ovat tuoneet ikävinä tuliaisina matkoiltaan.

– Pari viikkoa sitten puolisen tusinaa koronatapausta tuli Kymenlaaksoon Lapin-matkaajien mukana.

Riski saada tartunta ei merkittävästi kasvanut

Infektioylilääkäri ei suosittele ulkomaanmatkojen ohella matkustamista Lapin hiihtokeskuksiin.

– Sinne kerääntyy porukkaa ympäri Suomen, mikä lisää riskejä. Nyt kannattaa liikkua Kymenlaaksossa ja pyrkiä välttämään Uuttamaata, koska tilanne siellä on huono. Tartunnan voi saada Helsingissä esimerkiksi kauppakeskuksessa tai elokuvissa.

Kouvolassa yksi suuri tartuntarypäs oli syksyllä KooKoon jääkiekkojoukkueessa.

– Vaikka koronatapaukset ovat määrällisesti lisääntyneet Kymenlaaksossa, yleisesti ottaen tavallisen ihmisen riski saada tartunta kaupassa tai työn ja kodin välillä liikkuessa ei ole merkittävästi lisääntynyt.

Kymenlaakso ei vielä kiihtymisvaiheessa

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén ei ole vielä huolestunut uusien tartuntojen määrästä Kouvolassa.

– Olen oppinut tämän vuoden aikana sen, että tartuntojen määrä ei ole ratkaiseva vaan niiden laatu. Huolestuttavaa on se, jos on tartuntojen alkuperää ei pystytä selvittämään ja koronavirus lähtee leviämään. Kymsote tekee parhaillaan tätä selvitystyötä.

Kymenlaakso ei ole tällä hetkellä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Franzénin mukaan kiihtymisvaiheluokitteluun vaikuttaa koronavirustapausten määrän lisäksi tartuntojen laatu.

– Määrällisesti olemme pyörineet tänä syksynä kiihtymisvaiheen ja perustason rajamailla ja menneet sen rajan ylikin. Tartunnat ovat kuitenkin tulleet suurelta osin tänne ulkopuolelta, ja tartuntaketjut on saatu katkaistua. Tästä syystä olemme pysyneet perustasolla.

Koronaepidemia jaettaan kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Syysloma on hyvä ja huono asia

Kouvolan viimeisin tartuntarypäs osui koulujen syyslomiin. Franzénin mukaan tämä on koronaviruksen leviämisen kannalta sekä hyvä että huono asia.

– Kun Eskolanmäen koulun korona-altistus tuli ilmi, tilanne oli helppo hoitaa. Syysloman ansioista ei tarvinnut miettiä lähiopetuksen keskeyttämistä. Ihmisten lomaillessa myös työpisteissä on väljää, ja monet harrastukset ovat syyslomalla. Näin kohtaamisia tapahtuu vähemmän.

Toisaalta matkustukseen liittyy riskejä, Franzén sanoo.

– Jos matkustetaan edpidemia-alueelle eikä huolehdita turvallisuudesta, tartuntoja saatetaan tuoda mukana.

Koronarajoituksia ei tullut ainakaan vielä

Koronarajoitusten asettamisesta Kouvolaan tai Kymenlaaksoon ei ollut vielä tiistaina tietoa. Kymsoten vetämä alueellinen koronaohjausryhmä kokoontuu keskiviikkona. Tapaamisessa käydään läpi koronatilannetta ja mietitään mahdollisia rajoituksia.

Jokaviikkoisissa tapaamisissa on mukana muun muassa kuntien edustus.

– Jos tartuntaketjut on saatu poikki, voimme jatkaa, kuten tähänkin asti. Jos tartuntojen alkuperää ei enää pystytä selvittämään ja ketjut pääsevät leviämään, sitten joudumme lisäämään rajoituksia, Franzén sanoo.

Franzénin mukaan tavoite on, että Kouvolassa pystytään elämään syksyllä mahdollisimman normaalisti.

– Jos tilanne alkaa näyttää pahalta, teemme muutaman viikon tehokuurin rajoituksissa. Mikkelissä ja Kuhmossa koronatilanne saatiin tällaisilla toimilla tehokkaasti haltuun.

Tehokuuri tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi tapahtumien perumista, etäopetukseen siirtymistä, harrastetoiminnan keskeyttämistä ja julkisten tilojen sulkemista.

Rajoitukset voisivat koskea joko yhtä kuntaa tai koko Kymenlaaksoa.

Juttua on täydennetty Kymsoten tiedotteen tiedoilla kello 23.30.

Luetuimmat