Viininmyynti ruokakaupoissa sulkisi Alkoja

Lukas Pearsall

Alkojen määrä tippuu merkittävästi, jos viinien myynti sallitaan ruokakaupoissa.

Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoo, että viinien tuominen ruokakauppoihin sulkisi Alkoja ympäri Suomen. Jos viinit siirtyisivät kauppoihin, Alkon laskelmien mukaan sen nykyinen myymälämäärä 350 pienenisi noin 50—75 myymälään.

Ensimmäisenä sulkeutuisivat pienet Alkot. Myymälät keskittyisivät suuremmille paikkakunnille ja kauppakeskuksiin.

— Ehdotukset tarkoittaisivat käytännössä sitä, että lähin Alko, laadukas valikoima ja asiantunteva palvelu olisivat kauempana ja monelle hankalasti saavutettavissa. Muutaman perusviinin saatavuus parantuisi, mutta laajan valikoiman saatavuus heikentyisi, Korhonen korostaa.

Viinien siirrolla ruokakauppaan heikennettäisiin Korhosen mukaan myös väkevien juomien saatavuutta. Nykyään 75 prosenttia suomalaisista asuu alle neljän kilometrin päässä lähimmästä Alkosta.

— Mikäli viinien saatavuutta halutaan parantaa, Alkon myymälöiden aukioloaikojen pidentäminen tunnilla on hyvä keino, Korhonen sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodon mielestä Alkon monopoli vääristää nykyään myös muun kaupan kilpailutilannetta.

— Suomessa on kaikkiaan 3 200 päivittäistavarakauppaa. Osa kaupoista hyötyy siitä, että niillä on Alko kupeessaan, osa kärsii ilman omaa syytään.

Päivittäistavarakaupan toive hallitukselle on, että Alkon monopolia purettaisiin nyt vaiheittain.

—Viinit ja vahvat erikoisoluet, vaikkapa seitsemänprosenttiset voisivat olla keskieurooppalaiseen malliin myytävänä kauppojen hyllyillä, Kari Luoto sanoo.

Luodon mielestä myös myynnin aikarajoja olisi muutettava. Sopiva aikaraja alkoholin myyntiin voisi olla vaikka 7—23 tai 6—24, ympärivuorokautisen myynnin hän ei odota vielä toteutuvan.

Jarmo Hämäläinen