Soran liikaotto vaaransi pohjaveden — kouvolalainen yrittäjä tuomittiin maksamaan 60 000 euroa

Kouvolalaiselle yrittäjälle langetettiin 30 päivää ehdollista vankeutta. Syyksi luettu rikos on ympäristön turmeleminen. Lisäksi Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen menettämään valtiolle 60 000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tuomiossa todetaan, että yrittäjämies on ottanut liikaa soraa ja hiekkaa ainakin 61 000 kuutiota omistamaltaan alueelta. Liikaoton määrä on suuri, ja se on jatkunut pidemmän aikaan. Vaarana on ollut pohjaveden pilaantuminen.

Yrittäjä omistaa kyseisen alueen maapohjan, josta soraa ja hiekkaa on otettu.

Hän osti maa-alueen vuonna 1992 ja aloitti soranoton vuosina 1993—1994. Alueelta oli otettu soraa jo ennen alueen siirtymistä hänelle.

Kouvolan kaupungin asiakirjojen mukaan ensimmäinen havainto liikaotosta on vuodelta 2013. Tuolloin viranhaltija on todennut ylisyvän kaivannon, joka todentaa liikaoton. Asiaa ei ole kuitenkaan kirjattu katselmuspöytäkirjaan.

Vuoden 2012 maa-ainesluvan osalta on epävarmaa, onko viranomainen käynyt paikan päällä.

Alinta ottamissyvyyttä rikottiin reilusti

Kaupungin viranhaltijan mukaan yrittäjä ei ole noudattanut lupaehtoja ja alinta ottamissyvyyttä on rikottu reilusti. Tämän vuoksi pohjavettä oli tullut jo esille.

Alueella oli Kouvolan kaupungin toimesta tehty mittauksia. Kaupunki ei ole kuitenkaan laatinut mittauksista virallista raporttia.

Yrittäjä määrättiin keskeyttämään maa-ainesten ottaminen lokakuussa 2014.

Syytäjä vaati 180 000 euron korvauksia

Alun perin syyttäjä vaati miehelle ympäristörikoksesta yli 180 000 euron korvauksia. Syytteen mukaan mies olisi ottanut soraa ja hiekkaa liikaa 122 000 kuutiota.

Syytetty kiistää, että teosta olisi ollut hänelle rikoshyötyä. Jos hän olisi hyötynyt väitetyin tavoin, hänellä ei olisi niin paljon velkaa eikä hänen yrityksensä olisi velkasaneerauksessa, tuomiolauselmassa lukee.

Yrittäjä toi paikalle myös ongelmajätettä

Keväällä 2015 tehdyssä tarkastuksessa miehen omistamalla maa-alueella havaittiin runsaasti muun muassa metallia, puuta, muovia, betonia, tiiliä, kanistereita, autonrenkaita ja työkoneita.

Yrittäjä myönsi esitutkinnassa ylittäneensä maanoton lupamääräykset sekä määrältään että syvyydeltään. Hän myönsi myös säilyttäneensä rakennus- ja ongelmajätettä maanottopaikalla.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa kansliapäätöksenä eilen perjantaina.

Satumiia Masalin

Satumiia Masalin

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.