Kouvolassa torstaina kaksi uutta koronatartuntaa, koko maassa 198

Koronavirusrokotteita tulee Suomeen aluksi hyvin pieni määrä.

Markku Ulander

Taneli Puumalainen, Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Hanna Nohynek päivittivät torstaisessa tiedotustilaisuudessa tiedot koronatilanteesta. Suomi on onnistunut koronan torjunnassa muuta Eurooppaa paremmin, sanoi Puumalainen.
Taneli Puumalainen, Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Hanna Nohynek päivittivät torstaisessa tiedotustilaisuudessa tiedot koronatilanteesta. Suomi on onnistunut koronan torjunnassa muuta Eurooppaa paremmin, sanoi Puumalainen.

Kouvolassa on varmistunut torstaina kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Kouvolan varmistettujen koronatapausten kokonaismäärä on nyt 148. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastosta.

Iitissä koronatartuntoja on varmistunut yhteensä viisi.

Kaksi tartuntaa oli Kymsoten mukaan myös koko Kymenlaakson tartuntamäärä. Kymenlaaksossa on epidemian alusta lähtien varmistunut nyt 224 tartuntaa.

Päivi Virta-Salo

6737254.jpg

Koko maassa vajaat 200

Koko maassa raportoitiin torstaina 198 uutta tartuntaa.

Tällä hetkellä tartuntoja on eniten nuorilla ja nuorilla aikuisilla, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Epidemia on kiihtymisvaiheessa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaan maakunnassa.

Muut 14 sairaanhoitopiiriä ovat perustasolla, mutta muutamassa yksittäisessä kunnassa on kuitenkin siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Näitä kuntia ovat Kouvolan lisäksi Kuopio, Siilinjärvi ja Rovaniemi.

Selvästi yli puolet viikoittaisista uusista koronavirustartunnoista onkin todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Kokonaisuudessaan Suomi on onnistunut puolustautumaan koronavirusta vastaan paremmin kuin muut Pohjoismaat ja Euroopan maat, Puumalainen sanoi.

– Vaikka tilanne on pysynyt kutakuinkin samalla tasolla, ei voi luottaa siihen, että meidän tilanteemme pysyisi nykyisenkaltaisena, kun katsoo muuta Eurooppaa.

Hänen mukaansa Suomen kannalta huolestuttavaa on Suomen lähistöllä vaikeutunut tilanne. Sekä Ruotsin että Baltian maiden tilanne on heikentynyt.

– Esimerkiksi Ruotsin Norrbottenin nopeasti nouseva ilmaantuvuus on heijastunut jonkin verran Suomen puolelle rajaa, ja tätä tilannetta pitää erittäin tarkasti seurata, Puumalainen sanoi.

Rokotteita saadaan Suomeen tipoittain

Koronavirusrokotteet tulevat Suomeen vähitellen sen jälkeen, kun ne ovat saaneet myyntiluvan, kertoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa torstaina.

Tämän takia priorisoidaan se, ketkä rokotetaan ja missä vaiheessa, Nohynek kertoi. Ensimmäisessä vaiheessa rokotteita tulee maahan hyvin vähän, noin yhdestä kymmeneen prosenttia tarpeesta. Toisessa vaiheessa niitä saadaan rajoitettu määrä eli 11–20 prosenttia tarpeesta ja kolmannessa vaiheessa kohtuullinen määrä eli 21–50 prosenttia tarpeesta.

Valmistajien myyntilupien saamisesta riippuu, milloin Suomeen ylipäätään voidaan odottaa rokotteita.

Nohynekin mukaan koronaviruksen takia asetetuista ja ohjeistetuista turvatoimista ei voida kuitenkaan luopua, kun rokote tulee.

– Emme tiedä tarpeeksi. Tämä tieto, mitä meillä tästä viruksesta on, se on noin 11 kuukautta vanhaa, se on niin uusi virus.

Maanantaina kerrottiin, että Pfizer ja Biontech ovat kehitelleet rokotteen, joka on testeissä estänyt 90-prosenttisen tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin. Rokote antaa siis suojan taudin oireilta, mutta ei välttämättä vähennä tartuntoja tai estä viruksen levittämistä eteenpäin.

Nohynekin mukaan rokotetutkimuksissa onkin keskitytty selvittämään, estääkö rokote tautia ja erityisesti vakavaa tautia.

– Kysymyksiä altistuksen tai tartuttavuuden ehkäisemisestä, niitä saadaan vielä odottaa. Meidän pitää edelleen pitää kiinni meidän koronavarotoimista siihen asti, kunnes meillä on riittävästi tietoa.

Tällä hetkellä kehitteillä on yli 300 rokoteaihiota, Nohynek kertoo. Näistä kliinisessä vaiheessa tutkimusta on 54, joista kymmenen on viimeisessä eli tehotutkimusvaiheessa. Pfizerin ja Biontechin rokote kuuluu näiden kymmenen joukkoon.

Grafiikkaa päivitetty kello 17:32. Grafiikka antoi ymmärtää, että kyseessä olisi ollut uusien tartuntojen määrä, kun kyseessä on kaikkiaan todettujen tartuntojen määrä.

Uusimmat uutiset