Liikuntatapahtumalla epäluulojen kimppuun — Kouvolalainen romani Maria Tuominen aikoo järjestää seuraavaksi konsertin

Maria Tuomisen ja talkoolaisten voimalla järjestettyä tapahtumaa saattaa seurata myös koulukierros.

Moises Garibay

Kouvolan urheilupuistossa järjestyssä liikuntatapahtumassa ei annettu vesisateen häiritä lämmittelya. Keskellä tilaisuuden järjestäjä Maria Tuominen.
Kouvolan urheilupuistossa järjestyssä liikuntatapahtumassa ei annettu vesisateen häiritä lämmittelya. Keskellä tilaisuuden järjestäjä Maria Tuominen.

Romanien kulttuuri, kuten liikuntaharrastukset, tunnetaan huonosti valtaväestön keskuudessa. Kouvolalainen Maria Tuominen halusi tehdä asialle jotain. Hän järjesti apulaisineen lauantaina Kouvolan urheilupuistossa kaikille avoimen liikuntatapahtuman.

— Yleisesti ajatellaan, että romanien asut ovat este liikunnalle, mutta niin ei ole, Maria Live -nimellä tästäkin tilaisuudesta materiaalia Facebookissa jakanut Tuominen sanoo.

Tiimityönä syntyneessä tilaisuudessa kuultiin musiikkia ennen varsinaista leikkimielistä kisailua.

Moises Garibay

Komeat pokaalit odottivat liikuntatilaisuuden palkinnonjakoa.

Tapahtuman lajeina lapsille oli juoksu, pussijuoksu, saappaan- ja pallonheitto. Aikuiset juoksivat ja työnsivät kuulaa. Tuominen kertoi myös perustavansa Maria Live -yhdistyksen. Sen pääasiallinen tehtävä on erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen jatkossa.

— Kesällä on tarkoitus järjestää konsertti Kouvola-talossa.

”Vanhemmat eivät anna lastensa leikkiä romanilasten kanssa”

Kouluissa on Tuomisen mukaan myös paljon tehtävää valistamisen saralla.

— On kerrottu, että joissain koulussa vanhemmat eivät anna lastensa leikkiä romanilasten kanssa. Voisimme kiertää kouluissa puhumassa vanhemmille.

Leikkimielisiä kilpailuja edelsi alkulämmittely musiikin tahdissa. Muotitanssiksi tai liikesarjaksi noussut flossaaminen ainakin sujui iloisen naurun saattelemana.

Moises Garibay

Letkajenkka sopi hyvin leikkimieliseen liikuntatapahtumaan.

Tuomisen lähestymistapa asioihin perustuu välittömyyteen ja iloon.

— Huumorin avulla saa parhaiten murrettua raja-aitoja. Ihmiset uskaltavat silloin myös lähteä helpommin mukaan tapahtumiin.

Sateinen iltapäivä velotti lauantaisen liikuntatapahtuman osanottajamäärää.

— Olen kuitenkin iloinen siitä, että tänne on saapunut apujoukkoja Haminaa ja Imatraa myöten.