Kouvolalainen velkaneuvoja: Aggressiivisesti mainostettuja vakuudettomia lainoja saa liian helposti — Ulosotot lisääntyvät Suomessa vuodesta toiseen

Ylivelkaantuminen on paitsi taloudellinen myös henkinen ongelma.

katja Juurikko

Velkaneuvoja Liisu Kuuselan mielestä luottoa saa verkosta nykyisin liian helposti.
Velkaneuvoja Liisu Kuuselan mielestä luottoa saa verkosta nykyisin liian helposti.

Talous- ja velkaneuvoja Liisu Kuusela Kymenlaakson Oikeusaputoimistosta ei ihmettele lainkaan sitä, että maksuhäiriömerkinnät Suomessa kasvavat koko ajan.

Kouvolassa 8,1 prosenttia väestöstä on saanut maksuhäiriömerkinnän maksamattomista laskuista. Kuusela ei pidä lainkaan mahdottomana sitä, että velkaongelmaisia on jopa kaksi kertaa enemmän.

— Meillä on paljon porukkaa, joka maksuhäiriötä välttääkseen ottaa uutta velkaa maksaakseen vanhoja velkoja.

Eniten ylivelkaantuneiden joukossa on perheellisiä aikuisia.

— Kaikki ryhmät ovat edustettuina, myös eläkeläiset.

Kouvolan oikeusaputoimistoon ylivelkaantuneet ilmoittautuvat yleensä liian myöhään.

— Heillä on melkein järjestään velkaa yli 50 000 euroa, kun he tulevat tänne. Velkamäärät kasvavat kaiken aikaa. Koko ajan otetaan suurempia ja suurempia lainoja.

Kuusela muistuttaa, että ylivelkaantuminen on paitsi taloudellinen myös henkinen ongelma.

— Perheille tulee vaikeuksia, jos joku velkaantuu. Tulee avioeroja ja mielenterveysongelmia.

Kymenlaaksossa tilannetta vaikeuttaa myös se, että muuttotappioalueilla omistusasuntojen hinnat laskevat.

Lainan saaminen liian helppoa

Kuuselan mukaan lainan saamisesta on tehty nykyisin liian helppoa. Perinteistä pankkilainaa varten pitää olla vakuuksia, mutta verkosta saa nykyisin kulutusluottoa eli niin sanottua pikavippejä nappia painamalla.

— Velan ottoon ei tarvitse mitään syytä. Riittää kun osaa käyttää tietokonetta.

Kuuselan kokemuksen mukaan suomalaisten kotitalouden hallinta ei ole kuten ennen.

— Suomalaiset eivät osaa enää laskea.

Pikavippien lainojen todelliset korot voivat olla jopa toistasataa prosenttia vuodessa. Kuusela muistuttaa, että netissä tehdyt lainatarjoukset ovat yksilöllisiä ja tapauskohtaisia. Yhtä ja samaa korkoa ei ole.

— Vakuudettomia luottoja mainostetaan nykyisin aggressiivisesti, ja tarjottavat summat kasvavat koko ajan. Suomeen on tulossa näistä vielä mittavia ongelmia, Kuusela sanoo.

Kuusela vakuuttaa, että kannattaa pikemminkin päästää velkaantuminen maksuhäirintämerkintään kuin keplotella uusia lainoja vanhojen maksamiseksi.

Ulosottoa ei kannata pelätä. Velkojen ulosotto on sitä helpompaa, mitä pienemmistä summista on kyse.

— Lainaa saa helposti, kunnes äkkiä huomaatkin, että sinulla on asuntolainan lisäksi 60 000 euroa muuta velkaa.

Usein lainakierre lähtee pienestä liikkeelle. Asunnossa pitää korjata jotakin tai autolle pitää tehdä iso remontti. Siihen otetaan pikavippi ja seuraavaksi ollaankin suurten korkojen vuoksi velkakierteessä.

Kouvolassa noin sata tapausta vuodessa pääsee velkajärjestelyn pariin käräjäoikeuden päätökselle. Tällöin velkaantunut sitoutuu 3—5 vuoden maksuohjelmaan, jonka jälkeen loput velat annetaan anteeksi.

Myös ulosotot lisääntyvät

Maksuhäiriöiden lisäksi myös ulosotot lisääntyvät Suomessa. Tämä selviää Ulosottolaitoksen viime vuoden tilastoista.

Vuonna 2018 ulosotossa käsiteltiin rahasaatavia noin 6,2 miljardin euron arvosta. Lisäystä edellisvuoteen tuli 35 prosenttia. Rahasaatavien perintä on kasvanut tasaisesti ainakin viime vuosikymmenen lopulta lähtien.

Viime vuoden rahasaatavista yli 70 prosenttia koostui yksityisoikeudellisista asioista. Nämä tarkoittavat muun muassa pankkilainoja, luottoja ja maksurästejä.

Lukumääräisesti eniten eli noin 32 prosenttia ulosottoja kertyi julkisoikeudellista asioista. Tällöin perintään pantiin julkisyhteisöjen saatavia kuten sairaanhoito- ja päivähoitomaksuja.

Vero-, julkisoikeudelliset ja yksityisoikeudelliset asiat kattoivat viime vuonna vireille tulevista ulosottotapauksista yli 86 prosenttia. Viime vuonna ulosotossa käsiteltiin 2,9 miljoonaa asiaa.

Velkoja voi periä saataviaan ulosoton kautta, jos velallinen ei maksa velkaa vapaaehtoisesti. Ulosotto on lakiin perustuvaa velan pakkoperintää. Ulosotossa voi velkojaan maksaa myös vapaaehtoisesti.

NETTi - Ulosotot lisääntyvät-01.jpg

Luetuimmat

Uusimmat uutiset